Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi modificari de interes pentru victimele violentei in familie

Legea nr. 217/2003 a fost modificata in avantajul victimelor violentei si, totodata, sfera violentei domestice a fost marita. 

Legea nr. 174/2018 care modifica Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie a fost publicata in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare. 

 

1. Violenta psihologica va fi considerata violenta domestica
"(...) violenta domestica inseamna orice inactiune sau actiune intentionata de violenta fizica, sexuala, psihologica, economica, sociala sau spirituala care se produce in mediul familial sau domestic ori intre soti sau fosti soti, precum si intre actuali sau fosti parteneri, indiferent daca agresorul locuieste sau a locuit impreuna cu victima", scrie in legea aparuta azi.

Se va largi, asadar, sfera violentei domestice atat cu ideea de violenta psihologica, cat si cu cea de violenta intre fostii soti sau parteneri. Totusi, deputatii nu au fost de acord cu ce au votat senatorii, respectiv cu tratarea violentei impotriva femeii ca forma distincta de violenta domestica. Prin urmare, ei nu au votat pentru aceasta prevedere.

 

2. Notiunile de victima si membru de familie au fost definite
Notiunea de "victima" va fi definita astfel, de sambata, astfel: "In sensul prezentei legi, prin victima se intelege persoana fizica care este supusa uneia sau mai multor forme de violenta prevazute la art. 4, inclusiv copiii martori la aceste forme de violenta". La acest moment, legea nu include o definitie clara a victimei, desi se face referire la ea in tot cuprinsul actului.

De asemenea, membrul de familie se va referi la:

  • ascendentii si descendentii, fratii si surorile, sotii si copiii acestora, precum si persoanele devenite rude prin adoptie, potrivit legii;
  • sotul/sotia si/sau fostul sot/fosta sotie; fratii, parintii si copiii din alte relatii ai sotului/sotiei sau ai fostului sot/fostei sotii;
  • persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii, actuali sau fosti parteneri, indiferent daca acestea au locuit sau nu cu agresorul, ascendentii si descendentii partenerului, precum si fratii si surorile acestora.

 

3. Servicii sociale care vor functiona non-stop
In afara de centrele speciale pentru victimele violentelor domestice, care se regasesc si acum in lege, aceasta va mai include, la categoria serviciilor sociale puse la dispozitie de stat acum, inca doua noi servicii: serviciile de informare si consiliere pentru victimele violentei domestice de tip linie telefonica de urgenta (help-line) si serviciile integrate de urgenta pentru victimele violentelor sexuale.

"Serviciile de tip linie telefonica de urgenta sunt servicii sociale gratuite care asigura consiliere apelantilor, in mod confidential, in legatura cu toate formele de violenta prevazute la art. 3 si 4 (adica violenta verbala, psihologica, sociala, economica, psihologica, fizica, sexuala, spirituala - n.red.)", se prevede in lege.

In continuare, in document se mai precizeaza: "Centrele integrate de urgenta in caz de violenta sexuala asigura examinarea medicala si medico-legala, asistenta post-traumatica si consiliere pentru victimele violentei sexuale".

 

4. Interventia
"Interventia de urgenta se realizeaza din perspectiva acordarii serviciilor sociale prin intermediul unei echipe mobile formata din reprezentanti ai Serviciului de Asistenta Sociala", conform prevederilor dintr-un capitol nou, ce va fi introdus in Legea nr. 217/2003, incepand de sambata.

Aceasta echipa mobila va raspunde imediat semnalarilor de la victime sau de la alte persoane, ori de cate ori au loc violente in familie, verificand situatia de fapt si facand o evaluare initiala a acesteia.

Daca intr-adevar exista un risc imediat pentru victima, atunci echipa se va ocupa de transportarea victimei la cel mai apropiat spital, de anuntarea organelor de cercetare penala si de emiterea unui ordin de protectie provizoriu (avand in vedere ca din echipa va face parte si un politist).

"Semnalarea situatiilor urgente de violenta domestica pentru care este necesar sprijinul din partea serviciilor sociale se realizeaza prin intermediul liniilor telefonice ale institutiilor publice abilitate sa intervina in cazurile de violenta domestica, inclusiv a liniilor telefonice de urgenta", scrie in act.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Noi modificari de interes pentru victimele violentei in familie":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI