Ministerul Justitiei (MJ) anunta ca ordinul de protectia va avea o aplicare mai larga, urmand a fi valabil nu doar pentru victimele violentei domestice.
Initiativa ii apartine secretarului de stat in MJ Mihai Pasca, fiind constituit un grup de lucru interministerial, din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Agentiei nationale pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Politei Romane.
"Desi extrem de eficient si util, ordinul de protectie nu poate fi solicitat in forma de azi a legii decat pentru situatii de violenta domestica, ceea ce nu este suficient. Statul are obligatia de a asigura protectia tuturor cetatenilor sai in fata oricarei situatii de pericol, nu doar pentru acele situatii in care violenta se produce in cadrul familiei sau relatiilor asimilate acesteia.
Ca avocat imi era greu sa explic oamenilor aflati in situatii de hartuire sau de pericol de ce nu pot obtine din partea autoritatilor protectia acestui ordin, desi el exista ca instrument legal. Sunt convins ca aceeasi frustrare au simtit-o si politistii sau magistratii care au intalnit aceste situatii in practica. Este timpul sa imbunatatim lucrurile, pentru a preintampina tragediile pe cat posibil si nu doar a le constata, odata produse", a declarat Mihai Pasca.
Potrivit prevederilor art. 38 alin 1 din Legea nr. 217/2003 (republicata) pentru prevenirea si combaterea violentei domestice, ordinul de protectie reprezinta hotararea emisa de instanta de judecata prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre urmatoarele masuri - obligatii sau interdictii: