Angajatorii vor respecta noi reguli cu privire la protectia maternitatii la locul de munca.
Spre exemplu, angajatorul este obligat sa previna expunerea gravidelor si mamelor la riscuri care le pot afecta sanatatea si securitatea.
"Fara a aduce atingere art. 16 si 17 din Legea nr. 319/2006, cu modificarile ulterioare, angajatorii sunt obligati ca, in termen de 5
zile lucratoare de la data intocmirii rapoartelor scrise prevazute la art. 5 alin. (2), sa inmaneze o copie a acestora reprezentantilor salariatilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor.", mai precizeaza legea care va aduce noi reguli pentru angajatori si responsabili din domeniu.
Atentie la faptul ca in Monitorul Oficial nr. 445 din 22 iunie 2015 a fost publicata Legea nr. 154 din 18 iunie 2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.
Conform legii, in situatia in care riscurile SSM pun in pericol sanatatea si securitatea salarilor sau exista repercusiuni asupra sarcinii sau alaptarii, angajatorii trebuie sa ia masuri necesare penytru modificarea conditiilor de munca, programului de lucru si nu numai.
"Art. 9. - (1) Fara a aduce atingere art. 6 si 7 din Legea nr. 319/2006, cu modificarile ulterioare, in cazul in care rezultatele evaluarii la care se face referire la art. 5 si 6 evidentiaza un risc pentru securitatea sau sanatatea salariatelor prevazute la art. 2 lit. c)-e) sau o repercusiune asupra sarcinii sau alaptarii, angajatorul trebuie sa ia masurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporara a conditiilor de munca si/sau a programului de lucru al salariatei in cauza, sa fie evitata expunerea acesteia la riscurile evidentiate, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
(2) Daca modificarea conditiilor de munca si/sau a programului de lucru nu este posibila ori nu poate fi realizata din motive bine intemeiate, angajatorul va lua masuri pentru a o repartiza la alt post de lucru fara riscuri pentru sanatatea ori securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii ori a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale."
Sursa: LEGE nr. 154 din 18 iunie 2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca