Angajatele gravide POT fi concediate pentru alte motive decat cele legate de starea de graviditate, cum ar fi savarsirea de abateri disciplinare sau desfiintarea locului muncii pe motive economice.
E adevarat, in Legea nr. 53/2003 - Codul muncii republicata, cu modificarile si completarile ulterioare la art. 60 alin. (1) lit. c) se prevede, cu titlu general, ca
nu poate fi dispusa concedierea ”pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere”.
In acelasi timp, legea speciala in domeniul protectiei maternitatii la locul de munca, respectiv OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, cu modificarile si completarile ulterioare prevede, la art. 21 alin. (1), urmatoarele interdictii:
"Art. 21 (1) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla in concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla in concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu dizabilitati, in varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu dizabilitati cu afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani”.
Important de precizat aici este ca salariata gravida este definita la art. 2 lit. c) ca fiind "femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare".
Astfel, la art. 21 alin. (1) lit. a) se interzice angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca in cazul salariatei gravide – definite la art. 2 lit.c) - din motive care au legatura directa cu starea sa.
Prin urmare, in OUG nr. 96/2003 nu se stabileste nicio interdictie pentru angajator de a inceta raporturile de munca in cazul salariatei gravide din motive disciplinare ca urmare a absentelor nemotivate repetate.
In acest sens s-a pronuntat si Curtea Constitionala a Romaniei care a confirmat faptul ca interdictia de concediere a salariatelor gravide prevazuta in Codul muncii si in legislatia speciala privind protectia salariatei gravide se refera exclusiv la motive care au legatura directa cu starea acestora.
Astfel, in decizia Curtii Constitionale nr. 1/2020 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 60 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 232 din 21 martie 2020, Curtea Constitutionala retine ca salariatele gravide pot fi concediate pentru alte motive decat cele legate de starea de graviditate, cum ar fi savarsirea de abateri disciplinare sau desfiintarea locului muncii pe motive economice.
Interpretarea Curtii Constitutionale este, in esenta, conforma cu prevederile OUG nr. 96/2003 care, in articolul 21, limiteaza interdictiile cu privire la incetarea contractului individual de munca a salariatei gravide doar la motive care au legatura directa cu starea sa.
In practica insa, desi aceasta prevedere a OUG nr. 96/2003 permitea concedierea salariatei gravide pentru motive independente de persoana sa precum si orice alte motive care nu tineau de starea de graviditate a salariatei, neconcordanta intre aceasta prevedere legala si prevederile art. 61 alin. (1) lit. c) din Codul muncii au determinat interpretari diferite.
Prin urmare, prin aceasta decizie a Curtii Constitutionale se clarifica situatia si se pune punct interpretarilor diferite ale celor doua texte legislative stabilind ca
salariatele gravide pot fi concediate pentru alte motive decat cele legate de starea de graviditate, cum ar fi savarsirea de abateri disciplinare sau desfiintarea locului muncii pe motive economice.
In aceste conditii, poate fi declansata procedura de cercetare disciplinara in cazul salariatei care savarseste abateri disciplinare cum sunt absentele nemotivate repetate.
...vezi AICI pasii pentru o cercetare disciplinara<<
Explicatiile detaliate sunt oferite de specialistii site-ului Portal Codul Muncii
Portal Codul Muncii contine toate noutatile din Legislatia Muncii
+ consultanta si raspunsuri detaliate de la experti
Testeaza si tu GRATUIT cel mai cunoscut site de legislatia muncii din Romania!
...CLICK AICI pentru a vedea tot ce ofera site-ul
Portal Codul Muncii - consultanta personalizata la superlativ
25 de experti la dispozitia ta. 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an!