Atat Guvernul, cat si Parlamentul doresc schimbarea legii privind asistatii social.
Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat se afla in atentia Executivului si a Legislativului pentru modificari care sa mai reduca din acordarea acestor ajutoare.
Ministrul Finantelor a declarat in mai multe randuri ca urmareste modificarea legislatiei privind asistatii social si acordarea somajului, insa nu detaliase exact ce doreste sa intreprinda.
"Romania trebuie sa inceteze incurajarea nemuncii", a declarat Orlando Teodorovici. Ministrul Finantelor a mai spus ca doreste sa schimbe politica fata de asistatii social "(...) chiar daca va parea, poate, mai dura.". Intrebat fiind despre efectele pe care aceste modificari le vor avea asupra cetatenilor asistati social, acesta a spus ca desi proiectele s-ar putea sa nemultumeasca unii cetateni "nu este corect fata de cei care lucreaza si isi tin familiile cu un efort substantial".
Citeste si:
Banca Nationala a Romaniei a prezentat la finele lui 2017 un raport prin care se releva ca aproximativ 4 milioane de persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani nu au, nu cauta un loc de munca si nici nu desfasoara vreo activitate pe cont propriu. Acelasi raport indica si faptul ca 10% din populatia inactiva ar fi disponibila sa munceasca, insa nu cauta o slujba.
De-a lungul anului trecut au aparut mai multe initiative in Parlamentul Romaniei prin care se dorea schimbarea Legii nr. 416/2011 privind venitul minim garantat, insa una dintre ele a reusit sa parcurga toate etapele necesare pentru a primi votul alesilor din Legislativ, insa nu a ajuns inca pe masa presedintelui Iohannis. Initiativa in cauza propune ca asistatii social care refuza un loc de munca sau efectuarea de ore in folosul comunitatii, la solicitarea primarului, isi pierd dreptul de a primi venitul minim garantat.
250 Modele Fise de Post
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Citeste si:
Venitul minim garantat care poate fi primit de catre asistatii social se stabileste prin raportarea la indicatorul social de referinta (ISR - in cuantum de 500 de lei). Banii care pot fi primiti sunt dupa cum urmeaza:
Un alt proiect depus in Camera Deputatilor dorea schimbarea legii asistatilor social astfel incat orele in folosul comunitatii sa poata fi prestate si la societatile private, nu doar la institutii publice sau de interes local, asa cum stipuleaza Legea nr. 416/2001 in prezent.
Un al treilea act normativ propune ca venitul minim garantat sa poata fi cumulat din munca sezoniera si ajutorul social, astfel incat niciuna dintre aceste variante sa nu o excluda pe cealalta.
Pana in momentul de fata niciunul din proiectele mentionate mai sus nu a fost adoptat pentru a intra in vigoare.
De retinut este si faptul ca ministrul Muncii a anuntat acum cateva luni ca cei cu un stagiu de cotizare mai mic de 10 ani vor fi incadrati la categoria de asistati social.
„In primul rand vom scoate din randul pensionarilor pe cei care nu au cotizat 10 ani, nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani. Adica cei cu pensia minima. Culmea este ca cei cu pensia minima i-au prins din urma pe foarte multi care au cotizat 15-20 de ani si care sunt tot pe la suma de 500-600 de lei. Ei vor avea un fel de statut de asistat social si vor fi intr-o legislatie proprie.”, a relatat ministrul Muncii.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri