Programul „Noua Casa” continua in 2024 iar plafonul de garantii este de 1 miliard de lei, a anuntat, joi, Ministerul Finantelor, intr-un comunicat.
Potrivit Ministerului Finantelor, programul a contribuit nemijlocit la stabilizarea si la maturizarea pietei imobiliare, precum si a pietei creditelor ipotecare.
„Principalul argument pentru care programul continua si in 2024 este efectul generat: o mana de ajutor celor care isi doresc sa-si cladeasca propriul camin, sa-si scrie propria poveste. Prin alocarea pentru anul 2024 a unui nou plafon al garantiilor in valoare de 1 miliard lei transmitem un mesaj de continuitate, sustinere si consolidare a angajamentului privind bunastarea oamenilor. Noua Casa a dus la cresterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitand stabilitatea locativa si imbunatatind calitatea vietii pentru multi romani. Sigur ca sunt importante si beneficiile conexe, cum sunt atragerea de investitii private in sectorul imobiliar si imbunatatirea aspectului si a calitatii zonelor urbane”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
In anul 2024 se vor putea inscrie in Program si finantatori care nu au participat in anul precedent. Ei au un termen de 7
zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prevederilor Hotararii de Guvern sa transmita catre FNGCIMM cererile de inscriere in etapa 2024 a Programului, precum si solicitarile de alocare de plafoane de garantare.
Din momentul lansarii Programului Prima Casa, in anul 2009, pana la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garantii si promisiuni de garantare in valoare totala de 31,57 miliarde lei, ce au sustinut credite in valoare de 63,8 miliarde lei.
Programul „Noua Casa” a fost aprobat in anul 2020 sub o forma imbunatatita pentru a permite achizitionarea unor locuinte mai spatioase, respectiv mai scumpe, dar a pastrat spiritul programului „Prima Casa”, fiind in continuare cel mai accesat produs in domeniul imobiliar.
Portretul beneficiarului „Noua Casa”
In anul 2023, au fost acordate in total 1.940 garantii in valoare totala de 245.743.854 lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485.518.906 lei.
Programul „Noua Casa” a fost accesat in principal de tineri cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 ani, majoritatea finantarilor fiind solicitate pentru achizitionarea unui apartament, cu suprafata cuprinsa intre 50-100 m2, cu pret intre 50.000 – 100.000 euro.
Ghid pentru cei interesati sa aplice
Noua Casa 2024 se acorda in lei, pentru achizitia unei singure locuinte, iar valoarea maxima a creditului pe care il poti accesa este de:
- 66.500 euro - pentru locuinte al caror pret este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
- 119.000 euro - pentru locuinte al caror pret este de maxim 140.000 euro, in acest caz avansul solicitat este de 15%.
Dobanda este variabila, calculata in functie de Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adauga o marja fixa de cca 2%.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<