Luna iulie aduce in prim-plan cateva modificari importante pentru specialistii din dreptul muncii, contabilitate si din universul juridic.
Trecem in revista cele mai importante modificari care isi fac efectul incepand cu data de 1 iulie 2014:
1. Salariul minim creste din nou, de la suma de 850 de lei, la suma de 900 de lei. Angajatorii vor plati cu 50 de lei mai mult fiecarui salariat si inca 14 lei constand in contributii la stat.
2. Salariile primarilor vor creste, conform Legii nr. 28/2014 pentru aprobarea OUG nr. 103/2013.
3. Cresc amenzile de circulatie. Suma minima de plata pentru conducatorii auto care incalca regulile va fi de 180 de lei. Suma maxima de plata pentru o amenda auto este de 1800 de lei. Consecinta acestei majorari a amenzilor auto curge din decizie de majorare a salariului minim, de la 850 de lei, la 900 de lei.
Amintim faptul ca punctul de amenda este de 10 procente din valoarea salariului minim, in consecinta, de 90 de lei.
4. Plata zilierilor se majoreaza si ea, depinzand tot de nivelul salariului minim. Cuantumul remuneratiei brute nu poate fi mai mic de valoarea pe ora a salariului minim brut. Astfel, zilierii vor fi platiti cu tarif mai mare de 5,3 lei de ora, majorarat de la plata de 5 lei pe ora.
5. Se implementeaza Registrul National de Evidenta a Cursantilor. Discutam despre o aplicatie online care va colecta informatii cu privire la scolile auto, instructori, cursanti si vehiculele folosite pentru practica auto.
6. Scad tarifele pentru apelurile efectuate in strainatate, cu 20-55% fata de pragul practicat pana in acest moment.
Nu uitati! Din data de 27 iulie, cand va intra in vigoare Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 469, din 26 iunie 2014, voluntariatul va fi recunoscut ca experienta profesionala!
Organizatiile care lucreaza cu voluntari vor fi supuse unor noi obligatii pentru ca activitatea depusa de voluntari sa fie recunoscuta ca experienta profesionala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<