DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnata .................., cu domiciliul ales in ........., str. ..... nr. ..., et. ...., ap. ...., sector ...., in contradictoriu cu paratul ................, cu domiciliul in ......., str. ........ nr. ...., et. ..., ap...., sector ..., formulez urmatoarea :
CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA
prin care solicit anularea partiala a certificatului de mostenitor si legatar nr. ........, emis de catre notarul public.........., in sensul inlaturarii paratului ca mostenitor al numitei.........., matusa mea.
Solicit cheltuieli de judecata si judecarea cauzei in lipsa.
Imi intemeiez cererea pe urmatoarele
MOTIVE:
IN FAPT,
Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. De exemplu:
Sunt legatarul universal al matusii mele, ...................... conform testamentului autentificat sub nr. ..................... de catre BNP ............... .
La data de................ paratul ................ a dezbatut si succesiunea de pe urma matusii mele, desi cunostea foarte bine existenta testamentului mentionat mai sus.
In acelasi timp, vointa lui ......................., autorul paratului, exprimata public in mai multe randuri, a fost aceea de a respecta ultima dorinta a sotiei sale (matusa mea), referitoare la testamentul meu.
Dat fiind faptul ca decesul domnului .................. a survenit exact cand acesta facea, in numele meu, demersuri pentru inceperea dezbaterii succesorale de pe urma matusii mele, s-a ajuns la situatia in care paratul sa obtina certificatul de mostenitor atacat.
Mai mult, paratul, pana la data obtinerii acestui certificat, si-a insusit toate bunurile si documentele aflate in localitatea..........., str............nr......., ultimul domiciliu al matusii mele si a sotului sau, ................. .
IN DREPT, art. 1134 Cod civil.
In dovedirea cererii de chemare in judecata, inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, martori, interogatoriul paratului si orice al mijloc de proba a caror pertinenta si concludenta ar reiesi din dezbateri.
Anexez urmatoarele documente:...........................................................
DOMNULUI PRESEDINTE AL................
NOTA:
Prezenta actiune este cu titlu de exemplu.
Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de un exemplar al cererii si inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea, de asemenea, depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.
Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-2 Cod procedura civila.
In cazul actiunilor privind mosteniri, instanta competenta este cea de la cel din urma domiciliu al paratului.
Sursa: 117 Modele de cereri si actiuni in justitie in conformitate cu noul Cod civil