Conform dispozitiilor art. 251 si urm. din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, se poate solicita constatarea nulitatatii unei fuziuni pe cale judecatoreasca, doar daca nu a fost supusa unui control judiciar, in conformitate cu art.37, sau daca hatararea uneia dintre adunarile generale care au votat proiectul fuziunii este nula sau anulabila.
Termenul de prescriptie pentru declansarea procedurii de anulare si de declaratie a nulitatii fuziunii este de 6 luni de la data la care fuziunea a devenit efectiva, adica a fost inregistrata in Registrul Comertului.
Daca nu exista motive de nulitate ci doar de indreptare a unor neregularitati ce ar putea conduce la nulitatea fuziunii, instanta competenta va acorda societatilor implicate, un termen pentru rectificarea acestor neregularitati.
Hotararea definitiva de declarare a nulitatii unei fuziuni va fi inaintata din oficiu de catre instanta Oficiilor Registrului Comertului de la sediile societatilor implicate in fuziunea respectiva.
In cazul declararii nulitatii unei fuziuni, societatile participante la fuziunea respectiva raspund solidar pentru obligatiile societatii absorbante, angajate in perioada cuprinsa intre momentul in care fuziunea a devenit efectiva si momentul declararii nulitatii acesteia.
In cazul societatilor organizate potrivit sistemului dualist, obligatiile administratorilor revin directoratului, respectiv membrilor acestuia.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<