Donciu Viorel-Andrei a fost numit in functia de sef al SPCRPCIV Suceava prin imputernicire, dar DNA Cluj l-a arestat inainte de a-si incepe mandatul.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 8 aprilie 2021, a inculpatului DONCIU VIOREL-ANDREI, ofiter de politie, la data faptelor sef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor Maramures (SPCRPCIV Maramures), iar in prezent imputernicit pe functia echivalenta de la nivelul Serviciului Suceava, pentru comiterea infractiunilor de: luare de mita in forma continuata (trei acte materiale), cumparare de influenta, acces ilegal la un sistem informatic.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
- La data de 04 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, in calitate sef al SPCRPCIV Maramures, ar fi cumparat influenta unui consilier de la Consiliul Judetean Maramures, pe care acesta din urma pretindea ca o are pe langa anumite persoane, astfel incat inculpatul Donciu Viorel-Andrei sa fie desemnat in continuare in aceeasi functie. Numirea in calitate de sef al SPCRPCIV Maramures expira in data de 15 februarie 2021.
- In schimbul mentinerii sale in functie, inculpatul Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe consilier la inmatricularea unor vehicule detinute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidati la examenul pentru obtinerea permisului de conducere, precum si cu indeplinirea oricaror alte atributii de serviciu pe care ofiterul de politie le are potrivit functiei, in interesul personal al consilierului sau in interesul altor persoane.
- La data de 01 februarie 2021, la instigarea aceluiasi consilier, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi accesat fara drept baza de date a MAI-Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, in interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societati comerciale.
- In contexte diferite, in zilele de 9 februarie, 10 februarie si 25 februarie 2021, in calitate de sef al SPCRPCIV Maramures, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mita pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obtinerea permisului de conducere auto ori pentru inmatricularea unor vehicule.
Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309
Cod de procedura penala.
DNA informeaza ca inculpatul urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Directiei Generale Anticoruptie.
DNA face precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Acum prefectul Sucevei, Iulian Cimpoesu, spune ca noul sef al SPCRPCIV Suceava "va fi desemnat la Bucuresti".
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat, cetatean polonez si/sau german, angajat in Romania cu contract individual de munca la un angajator roman, doreste sa lucreze in regim de telemunca de la resedinta sa din Polonia si/sau Germania, dupa caz, pe durata nedeterminata. Ce implicatii fiscale sunt pentru companie si angajat, din punct de vedere al platii contributiilor sociale si al impozitului pe salariu? Intrucat se preconizeaza ca durata sederii pe teritoriul Poloniei si/sau Germaniei, dupa caz, va fi mai mare de 183 de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat roman este detasat in R. Moldova incepand din 2018 si pana la data de 18.09.2022. Incepand cu data de 17 martie 2022 salariatul a intrat in concediu medical pana in prezent. Va rog sa-mi spuneti daca concediul medical suspenda aceasta detasare si, daca da, cum se poate plati acest concediu medical in Romania, dat fiind faptul ca incepand cu 01 august 2021 salariatului i s-au retinut si platit contributiile sociale si impozitul pe salariu in R. Moldova cum se va constitui baza de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere modificarile si completarile aduse Legii 202/ 2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, precum si definitia data sintagmei formule flexibile de lucru, vin cu o intrebare. Cum putem interpreta ultimul punct al articolului 10.6 ? 6 Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care: e salariata/salariatul si-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru. Inseamna acest lucru ca salariatii ce presteaza activitate in regim de telemunca,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<