La nivelul intregii tari, fenomenul de comert neutorizat a luat amploare. Din cauza faptului ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului nu are capacitatea administrativa si resursa umana necesara combaterii fenomenului stradal se impune o interventie legislativa. Prin intermediul acesteia s-ar conferi competente si altor institutii publice pentru combaterea comertului neautorizat.
Odata cu abrogarea Legii nr. 12/1990 autoritatile administratiei publice locale nu au mai avut la indemana un instrument eficient pentru combaterea fenomenului. "Actiunile desfasurate de politistii locali in exercitarea atributiilor prevazute de art. 10 lit. a) din Legea nr. 155/2010 si care vizeaza respectarea normelor legale privind defasurarea comertului stradal si a activitatilor comerciale, respectiv a conditiilor si a locurilor stabilite de autoritatile administratiei publice locale au fost lipsite de finalitate intrucat persoanele sanctionate contraventionale au continuat sa desfasoare aceleasi activitati comerciale ilicite in lipsa masurarii coercitive a confiscarii bunurilor destinate sau care au servit la comiterea contraventiilor", potrivit expunerii de motive a senatorilor.
In prezent, actele normative ce sunt in vigoare reglementeaza domeniul comertului ilicit si sunt aplicate de catre autoritatile publice locale. Insa, acestea nu descurajeaza acest tip de comert dat fiind limita nivelului amenzilor ce pot fi aplicate de catre consiliile locale.
Desi "Legea nr. 12/1990 confera competenta de constatare si sanctionare a contraventiilor autoritatilor locale, modificarile suferite de O.G. nr. 21/1992 ca urmare a adoptarii Legii nr. 222/2020, nu au mentinut aceasta componenta, fapt pentru care persoanele imputernicite de ordonanta sunt cu mult depasite de numarul faptelor contraventionale", conform expunerii de motive a Senatului.
Propunerea legislativa urmareste reducerea considerabila a comertului neautorizat. De asemenea, prin aceasta se intelege ca politistii locali vor avea componenta de a constata si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor, precum sunt stabilite de O.G. nr. 21/1991. Numarul faptelor contraventionale constatate si sanctionate vor fi mai mari, ceea ce va determina o scadere a fenomenului. Totodata, bunurile destinate sau care au servit la comiterea contraventiilor vor fi confiscate, lucru ce va conduce la scaderea drastica a fenomenului in cauza.
Mai jos puteti citi Propunerea legislativa pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
LEGE -
pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor
Articol unic - Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 208 din 28 martie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica
si se completeaza dupa cum urmeaza:
1.
La articolul 54, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1) cu urmatorul cuprins:
"(1^1 Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. d) pentru incalcarea dispozitiilor art. 26 alin. (1) se face si de catre functionarii din aparatul de specialitate al primarului, de personalul Politiei Romane, Jandarmeriei Romane si de politistii locali."
2.
La articolul 56 alineatul (1), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e) cu urmatorul cuprins:
"e) confiscarea bunurilor care au servit sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea contraventiei prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. d) pentru incalcarea dispozitiilor art. 26 alin. (1)."
3.
La articolul 56, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8) cu urmatorul cuprins:
"(8) Sanctiunea complementara prevazuta la alin. (1) lit. e) se aplica de catre reprezentantii imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, de catre functionarii din aparatul de specialitate al primarului, de personalul Politiei Romane, Jandarmeriei Romane si de politistii locali."
Cu experienta in zona de content writing, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor explicatii legate de legislatia actuala si aplicarea acesteia in concordanta cu prevederile in vigoare. Noutati si modificari din lege, dar si clarificari detaliate despre cum ne putem descurca mai simplu si mai rapid in hatisul legislativ actual.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<