Noul statut va asigura noi drepturi pentru politistii locali si le va oferi o protectie mai mare prin stabilirea in mod unitar de reguli, norme si proceduri care sa conduca la profesionalizarea institutiei politiei locale.
Senatul Romaniei a adoptat tacit noul statut si acum proiectul de lege sustinut de parlamentari UDMR, PSD, ALDE si PMP a ajuns in Camera Deputatilor, for decizional. Putem estima ca adoptarea sa de catre deputati se va face pana in luna mai a anului in curs, insa pentru a deveni lege in vigoare va mai fi nevoie de promulgarea Presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial.
Politia Locala s-a infiintat prin Legea Politiei Locale nr. 155/2010. Conform HG nr. 196/2005 Politia Locala complementeaza, alaturi de alte institutii de forta si control, asigurarea ordinii si sigurantei publice. Initiatorii proiectului de lege arata in expunerea de motive ca insusi Constitutia Romaniei prevede la Capitolul V premisele unui regim unitar de reglementare pentru Politia Locala.
"Motivarea este una foarte simpla si fundamentata avand in vedere faptul ca prin natura muncii depuse (efort fizic si psihic prelungit) si complexitatea activitatii desfasurate, politistilor locali trebuie sa li se asigure drepturi similare celorlalte structuri de ordine publica", se mai precizeaza in argumentatia parlamentarilor.
Conform unor date prezentate in motivarea proiectului de lege in 2018 au fost:
Parlamentarii sustin ca "acest statut nu este necesar doar din prisma asigurarii unor drepturi, ci si pentru a oferi o mai mare protectie politistilor locali, prin stabilirea in mod unitar de reguli, norme si proceduri care sa conduca la profesionalizarea institutiei politiei locale, sa defineasca si sa reglementeze drepturile politistilor locale, conditiile specifice de selectie si incadrare laolalta cu obligatiile si modul de desfasurarea a activitatii".
Asa cum este si normal, parlamentarii au solicitat si un punct de vedere din partea Guvernului Romaniei. Executivul a oferit 16 observatii punctuale, finalizand cu declararea faptului ca nu sustine un statut pentru politistii locali. Toate motivele pentru care Viorica Dancila a semnat pot fi vazute AICI.
Proiectul adoptat deja de Senat privind statutul politistilor locali are 50 de articole.
Fise distractive pentru gradinita
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Noul statut stabileste lucruri importante, precum faptul ca politistul local este functionar public civil, inarmat si ca autoritatea functiei nu poate fi exercitata in interes personal.
La art. 3, alin. (1) aflam ca politistul local isi desfasoara activitatea profesionala in interesul si sprijinul persoanei, comunitatii si institutiilor statului, exclusiv pe baza si in executarea legii, cu respectarea principiilor impartialitatii, nediscriminarii, proportionalitatii si gradualitatii.
Politistii locali vor beneficia de incadrarea activitatii in conditii deosebite, speciale sau alte conditii de munca, se arata la art. 6, alin. (1). Asta inseamna ca acesti angajati ai MAI vor avea anumite avantaje privind pensionarea si remuneratia lunara.
Articolul 10, alin. (5) stabileste ca in comunele sau orasele respectiv municipiile in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor se vor aloca proportional locuri cetatenilor romani apartinand minoritatii nationale respective. Spre exemplu, in Sf. Gheorghe o buna parte din politistii locali vor trebui sa fie de etnie maghiara. In intarirea acestei prevederi vine si art. 11, alin. (1) din proiectul de Statut care arata ca "in unitatile si subdiviziunile administrativ-teritorial in care persoanele apartinand unor minoritati nationale detin o pondere de peste 20% se vor angaja direct proportional si politisti locali care cunosc limba respectiva".
Conform art. 14, alin. (1) vor exista trei categorii de politisti locali:
Art. 24, alin. (1) si (2) ne arata faptul ca la acordarea primului grad profesional se depune juramantul de credinta: "Jur sa respect Constitutia, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, sa aplic in mod corect si fara partinire legile tarii, sa-mi indeplinesc cu raspundere si buna credinta indatoririle ce-mi revin potrivit functiei si sa pastrez secretul profesional. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!". La alin. (3) se specifica faptul ca formula religioasa de incheiere este optionala.
Art. 28, alin. (4) arata ca politistii locali vor beneficia de perioade suplimentare de vechime in munca, dupa cum urmeaza:
Art. 31, alin. (1) stabileste ca urmasii si sotul/sotia politistului local decedat sau incadrat intr-un grad de invaliditate pot fi numiti in functii de politist local ori angajati ca personal contractual, fara examen sau concurs.
Art. 32 prevede un ajutor de deces egal cu de 3 ori salariul de baza avut.
Art. 49 din statut explica faptul ca plata politistilor locali se va face din fondurile alocate de la bugetul local.
Politistii locali au de asemenea sanctiuni si noi drepturi prevazute in statut. Actul in forma adoptata de Senat poate fi descarcat dand click AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri