Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Capitolul VII - Sanctiuni contraventionale si masuri tehnico-administrative - Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195 din 2002 privind Codul rutier .PDF

Capitolul VII - Sanctiuni contraventionale si masuri tehnico-administrative - Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195 din 2002 privind Codul rutier .PDF
Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195 din 2002 privind Codul rutier .PDF - Capitolul VII - Sanctiuni contraventionale si masuri tehnico-administrative

Capitolul VII - Sanctiuni contraventionale si masuri tehnico-administrative

Sectiunea 1 Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor contraventionale

Articolul 177
(1) Indrumarea, supravegherea, controlul respectarii normelor privind circulatia pe drumurile publice si luarea masurilor legale in cazul in care se constata incalcari ale acestora se realizeaza de catre politistii rutieri din cadrul Politiei Romane.
(2) Politistii rutieri sunt ofiterii si agentii de politie specializati si anume desemnati prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Romane.

Articolul 178
(1) In punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, politistii de frontiera au si atributia de a aplica sanctiuni in cazul in care constata contraventii la regimul circulatiei pe drumurile publice.
(2) Procesul-verbal de constatare a contraventiei se trimite, in cel mult o zi lucratoare de la data intocmirii, serviciului politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta.

Articolul 179


(1) Politia rutiera sau politia de frontiera din punctele de trecere a frontierei de stat poate actiona, impreuna cu reprezentanti ai altor autoritati cu atributii in domeniu, pentru prevenirea si constatarea unor incalcari ale normelor privind deplasarea in siguranta, pe drumurile publice, a tuturor participantilor la trafic.
(2) Politistul rutier sau politistul de frontiera aflat in punctul de trecere a frontierei de stat, care actioneaza in cadrul echipajului mixt, are, ca principale atributii:
a) sa opreasca vehiculele pentru control si sa verifice documentele pe care conducatorii acestora trebuie sa le aiba asupra lor;
b) sa constate si sa aplice sanctiuni in cazul contraventiilor aflate in competenta sa.
(3) Reprezentantii autoritatilor prevazute la alin. (1) din cadrul echipajului mixt au ca principale atributii:
a) sa actioneze, impreuna cu politistii rutieri sau cu politistii de frontiera, pentru respectarea de catre conducatorii de vehicule sau de catre operatori a normelor privind transportul rutier pe drumurile publice din Romania;
b) sa execute activitati de control privind conditiile de efectuare a transporturilor rutiere, precum si de verificare a starii tehnice a vehiculelor, conform competentelor;
c) sa constate si sa aplice sanctiuni in cazul contraventiilor aflate in competenta lor.
(4) In cazul depistarii in trafic a unui vehicul care prezinta deficiente tehnice la mecanismul de directie, la sistemul de franare, care emite noxe poluante ori zgomote peste limitele legal admise sau care circula avand lumina farurilor nereglata corespunzator, reprezentantii autoritatilor abilitate mentioneaza despre acestea intr-o nota tehnica de constatare ce se anexeaza procesului-verbal de constatare a contraventiei incheiat de catre politistul rutier.

Articolul 180
(1) In cazul in care constata incalcari ale normelor rutiere, agentul constatator incheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului stabilit prin ordin al ministrului afacerilor interne, conform art. 109 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care va cuprinde in mod obligatoriu: data, ora si locul unde este incheiat; gradul profesional, numele si prenumele agentului constatator, unitatea din care acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta contravenientului, numarul si seria actului de identitate ori, in cazul cetatenilor straini, al persoanelor fara cetatenie sau al cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent; descrierea faptei contraventionale, cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; numarul punctelor-amenda aplicate si valoarea acestora, posibilitatea achitarii de catre persoana fizica, in termen de cel mult doua zile lucratoare, a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, sanctiunea contraventionala complementara aplicata si/sau masura tehnico-administrativa dispusa; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale; termenul de exercitare a caii de atac, semnatura agentului constatator si unitatea de politie la care se depune plangerea.
(2) In cazul in care contravenientul refuza sau nu poate sa semneze procesul-verbal, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de un martor asistent. In acest caz procesul-verbal va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal si semnatura martorului.
(3) Abrogat.
(4) In situatia in care contravenientul este persoana juridica, in procesul-verbal se fac mentiuni cu privire la denumirea, sediul, codul unic de inregistrare ale acesteia, precum si numele, prenumele, numarul si seria actului de identitate, codul numeric personal si domiciliul ori resedinta persoanei care o reprezinta.
(5) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile trebuie consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.
(6) In cazul in care pentru fapta savarsita se dispune ca masura tehnico-administrativa retinerea permisului de conducere si/sau a certificatului de inmatriculare ori de inregistrare sau a placutelor cu numarul de inmatriculare ori de inregistrare, odata cu incheierea procesului-verbal de constatare a contraventiei agentul constatator elibereaza si o dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie, dupa caz, al carei model este prevazut in anexa nr. 1B.
(7) Atunci cand permisul de conducere se retrage pentru ca titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, se elibereaza dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.
(8) In situatia in care, prin acelasi proces-verbal de constatare a contraventiei, se dispun mai multe masuri tehnico-administrative, agentul constatator elibereaza pentru fiecare document sau set de placute cate o dovada inlocuitoare.
(9) Pentru vehiculele implicate in accidente de circulatie din care au rezultat pagube materiale, politia rutiera elibereaza proprietarilor sau detinatorilor acestora autorizatie de reparatii, al carei model este prevazut in anexa nr. 1C, cu exceptia situatiei in care s-a incheiat o constatare amiabila de accident a carei validitate a fost atestata de societatea de asigurari abilitata, in conditiile legii, caz in care reparatiile pot fi efectuate in baza actului de atestare.

Articolul 181
(1) In situatia in care fapta a fost constatata cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat sau unui mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, politistul rutier incheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 1D, dupa prelucrarea inregistrarilor si stabilirea identitatii conducatorului de vehicul.
(2) Datele de identificare a contravenientului care se consemneaza in procesul-verbal de constatare a contraventiei sunt cele comunicate, in scris, sub semnatura proprietarului sau detinatorului legal al vehiculului.

Articolul 182
(1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera, atunci cand constata incalcari ale normelor rutiere ori in situatia in care exista indicii temeinice despre savarsirea unei contraventii ori a unei fapte de natura penala, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte si a bunurilor care fac obiectul urmaririi, precum si pentru verificarea detinerii de catre conducatorii vehiculelor a documentelor prevazute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza si in conditiile producerii unor calamitati naturale, dezastre sau a altor situatii care pun in pericol siguranta circulatiei.
(2) Oprirea vehiculelor se face, de regula, in afara partii carosabile, iar acolo unde nu exista asemenea conditii, cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului, pe acostament sau langa bordura ori in spatiile de parcare, iar noaptea, cu precadere, in locuri iluminate.
(3) Se interzice imobilizarea vehiculului pe partea carosabila ca urmare a semnalului de oprire efectuat de catre politist in locurile in care vizibilitatea este redusa sub 50 m.

Articolul 183
Conducatorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al politistului rutier sau, dupa caz, al politistului de frontiera este obligat sa ramana in vehicul, cu mainile pe volan, iar ceilalti pasageri sa nu deschida portierele, respectand indicatiile politistului.

Articolul 184
(1) In situatia in care conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier sau tramvai, oprit in trafic pentru incalcarea unei norme rutiere, nu are asupra sa niciun act de identitate si nici permisul de conducere, politistul rutier trebuie sa il conduca la cea mai apropiata unitate de politie pentru stabilirea identitatii acestuia si pentru verificarea in evidenta a situatiei permisului de conducere, atunci cand nu exista posibilitatea realizarii acestor verificari pe loc.
(2) In cazul in care conducatorul auto are asupra sa numai permisul de conducere, agentul constatator trebuie sa verifice in evidenta daca domiciliul sau, dupa caz, resedinta inscrisa in document corespunde cu cea din Registrul national de evidenta a persoanelor.
(3) Agentul constatator este obligat sa inscrie, in procesul-verbal de constatare a contraventiei, domiciliul sau, dupa caz, resedinta contravenientului din actul de identitate, iar in situatia in care acesta nu are documentul asupra sa, domiciliul sau resedinta va fi consemnata numai dupa verificarea efectuata in Registrul national de evidenta a persoanelor.
(4) Procedura prevazuta la alin. (2) si (3) se aplica si atunci cand domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori sediul proprietarului mentionat in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare nu corespunde cu datele existente in evidenta vehiculelor.

Articolul 185
(1) Constatarea contraventiei de conducere a unui autovehicul tractor agricol sau forestier ori tramvai de catre o persoana care se afla sub influenta alcoolului se face prin testarea aerului expirat de aceasta cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic.
(2) Conducatorilor de autovehicule, tractor agricol sau forestier ori tramvaie li se recolteaza obligatoriu probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei atunci cand:
a) rezultatul testarii arata o concentratie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat;
b) in eveniment este implicat un vehicul care transporta marfuri sau produse periculoase.
(3) Conducatorilor de vehicule li se recolteaza obligatoriu mostre biologice atunci cand rezultatul testarii preliminare cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate indica prezenta in organism a substantelor psihoactive.

Articolul 186
In cazul accidentelor de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, conducatorii vehiculelor sunt obligati sa se supuna testarii aerului expirat in vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substante psihoactive. Daca rezultatul testarii arata o concentratie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau indica prezenta in organism a substantelor psihoactive, conducatorii de vehicule sunt obligati sa se supuna recoltarii mostrelor biologice.

Articolul 187
Conducatorii de vehicule sau de animale implicati in accidente de circulatie din care a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane sunt obligati sa se supuna recoltarii mostrelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei sau, dupa caz, a consumului de substante psihoactive.

Articolul 188
In toate cazurile in care se recolteaza mostre biologice in vederea stabilirii alcoolemiei sau a prezentei in organism a substantelor psihoactive este obligatorie si examinarea clinica.

Art. 188^1
Procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei prin care s-au aplicat numai sanctiuni contraventionale principale se trimite in cel mult 10 zile lucratoare de la data intocmirii la serviciul politiei rutiere pe raza caruia s-a/s-au savarsit fapta/faptele, care are obligatia sa faca mentiunile corespunzatoare in evidenta permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, in termen de 20 de zile de la primirea procesului-verbal.

Sectiunea a 2-a Masuri tehnico-administrative

§ 1. Retinerea sau retragerea permisului de conducere
Articolul 189
(1) Politistul rutier este obligat, ca atunci cand verifica documentele unui conducator de autovehicul, tractor sau tramvai, sa urmareasca daca exista concordanta intre datele inscrise in actul de identitate si cele din permisul de conducere. In cazul in care constata neconcordante referitoare la nume, prenume, precum si in cazul in care termenul de valabilitate a expirat, politistul rutier este obligat sa retina permisul de conducere si sa elibereze dovada inlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie de 15 zile.
(2) In cazul in care conducatorul de autovehicul, tractor sau tramvai are asupra sa numai permisul de conducere, politistul rutier efectueaza verificarile prevazute la art. 184 alin. (2). In cazul in care datele nu corespund, politistul rutier procedeaza conform alin. (1).
(3) Permisul de conducere retinut in conditiile alin. (1) sau (2) se trimite, impreuna cu raportul de retinere, autoritatii competente care l-a eliberat.

Articolul 190
(1) In cazurile prevazute de lege, odata cu constatarea faptei, politistul rutier sau, dupa caz, politistul de frontiera retine permisul de conducere, eliberand dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie, dupa caz.
(2) Permisul de conducere retinut in conditiile alin. (1), impreuna cu un raport de retinere, al carui model este prevazut in anexa nr. 1E, se trimit, cel mai tarziu in prima zi lucratoare care urmeaza celei in care a fost eliberata dovada inlocuitoare, la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta, care are obligatia sa faca imediat mentiunile corespunzatoare in evidenta permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.
(3) Abrogat.
(4) In situatia in care la momentul constatarii faptei prevazute la alin. (1) conducatorul de vehicul nu are asupra sa permisul de conducere, politistul rutier sau, dupa caz, politistul de frontiera face mentiune cu privire la acest aspect in cuprinsul raportului de retinere, care se trimite cel mai tarziu in prima zi lucratoare care urmeaza celei in care a fost constatata fapta, la serviciul politiei rutiere prevazut la alin. (2), care are obligatia sa faca imediat mentiunile corespunzatoare in evidenta permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.

Articolul 191
(1) In situatia in care contravenientul a savarsit fapta pe raza de competenta a altui judet decat cel care il are in evidenta, permisul de conducere se pastreaza la serviciul politiei rutiere pe teritoriul caruia a fost constatata contraventia, pana cand seful serviciului hotaraste asupra sanctiunii contraventionale complementare, dar nu mai mult de 15 zile de la data retinerii, dupa care il trimite serviciului politiei rutiere al judetului care il are in evidenta.
(2) Permisul de conducere se pastreaza la serviciul politiei rutiere din judetul care are in evidenta titularul, pana la restituire sau, dupa caz, pana la anularea documentului.

Articolul 192
(1) Conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, i se retine permisul de conducere daca valoarea concentratiei este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, eliberandu-se dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, daca nu doreste recoltarea mostrelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei, in conditiile stabilite la art. 194.
(2) Cand conducatorul vehiculului solicita recoltarea mostrelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei, acesta va fi insotit de politistul rutier la cea mai apropiata institutie medicala autorizata sau institutie medico-legala, iar dupa recoltare i se va elibera o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru cel mult 15 zile, a carei valabilitate intra in vigoare la 24 de ore de la cea de-a doua recoltare de mostre biologice.

Articolul 193
(1) Conducatorul de autovehicul, tractor sau tramvai trebuie insotit de politistul rutier sau, dupa caz, de politistul de frontiera, imediat, la cea mai apropiata institutie medicala autorizata sau institutie medico-legala pentru a i se recolta probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei, daca prin testarea cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic s-a constatat ca valoarea concentratiei de alcool este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat.
(2) Dupa recoltarea mostrelor biologice, politistul rutier retine permisul de conducere si elibereaza dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.
(3) Atunci cand conducatorul de autovehicul, tractor sau tramvai nu are asupra sa actul de identitate si nici permisul de conducere, politistul rutier este obligat, inainte de a-l conduce la institutia medicala autorizata sau institutia medico-legala, sa faca verificari in evidente pentru stabilirea identitatii acestuia si a situatiei permisului de conducere.
(4) In situatia in care conducatorul de autovehicul, tractor sau tramvai nu are asupra sa permisul de conducere, politistul rutier ii aduce acestuia la cunostinta, prin instiintare scrisa pe care i-o inmaneaza imediat, ca nu mai are dreptul sa conduca autovehicule sau tramvaie pana la finalizarea dosarului penal, precum si obligatia de a preda permisul de conducere serviciului politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta.

Articolul 194
Pentru stabilirea alcoolemiei se recolteaza doua mostre biologice la interval de o ora intre prelevari.

Articolul 195
Conducatorului de autovehicul sau tramvai, testat preliminar cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat care a relevat prezenta in organism a substantelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, i se aplica procedura prevazuta la art. 192.

Articolul 196
(1) Conducatorului de autovehicul, tractor sau tramvai, depistat in trafic incalcand o norma rutiera pentru care se dispune sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce si care prezinta la control dovada inlocuitoare a permisului de conducere retinut pentru o fapta savarsita anterior, aflata in termenul de valabilitate, i se retine dovada prezentata si i se elibereaza o noua dovada, a carei valabilitate nu poate depasi termenul de valabilitate al primei dovezi.
(2) Daca cea de-a doua fapta este una dintre cele prevazute la art. 102 alin. (3) lit. a) si c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, politistul rutier elibereaza titularului permisului o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.
(3) Dovada inlocuitoare a permisului de conducere, retinuta in conditiile prevazute la alin. (1), se trimite la serviciul politiei rutiere al judetului care il are in evidenta pe contravenient, impreuna cu raportul de retinere.

Articolul 197
Abrogat.

§ 2. Retinerea sau retragerea certificatului de inmatriculare ori de inregistrare si a placutelor cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare
Articolul 198
(1) In cazurile prevazute de lege, odata cu constatarea faptei, politistul rutier sau, dupa caz, politistul de frontiera retine certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare, eliberand dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie, dupa caz.
(2) Documentele sau placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare retinute in conditiile alin. (1), impreuna cu raportul de retinere, se trimit, cel mai tarziu in prima zi lucratoare care urmeaza celei in care a fost eliberata dovada inlocuitoare, la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta, care are obligatia sa faca imediat mentiunile corespunzatoare in evidenta vehiculelor. In situatia in care la momentul constatarii faptei conducatorul de vehicul nu are asupra sa certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, politistul rutier sau, dupa caz, politistul de frontiera face mentiune cu privire la acest aspect in cuprinsul raportului de retinere.

Articolul 199
(1) Atunci cand politistul rutier sau politistul de frontiera constata ca autovehiculul este condus de proprietar sau de detinatorul mandatat si datele privind numele, prenumele, domiciliul sau resedinta inscrise in certificatul de inmatriculare ori de inregistrare nu coincid cu cele din documentul de identitate, agentul constatator retine certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, eliberand titularului dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.
(2) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare se trimite autoritatii competente care l-a eliberat, impreuna cu raportul de retinere.

Articolul 200
(1) In cazurile in care legea prevede aplicarea masurii tehnico-administrative a retragerii placutelor cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare, conducatorul vehiculului este obligat sa demonteze si sa predea placutele agentului constatator care a dispus masura.
(2) Cand conducatorul vehiculului refuza sa predea placutele, agentul constatator demonteaza el insusi placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare, in prezenta unui martor asistent, consemnand despre aceasta in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Articolul 201
Atunci cand vehiculul este inmatriculat sau inregistrat intr-un alt judet decat cel pe teritoriul caruia a fost constatata fapta ori este inmatriculat intr-un alt stat, certificatul de inmatriculare sau de inregistrare si placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare se trimit, dupa expirarea termenului prevazut de lege pentru introducerea plangerii impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, serviciului politiei rutiere din judetul care are in evidenta vehiculul, autoritatii administratiei publice locale emitente sau, dupa caz, autoritatii straine emitente.

Articolul 202
(1) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, precum si placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare se restituie de catre serviciul politiei rutiere proprietarului sau utilizatorului vehiculului, la prezentarea de catre acesta a dovezii incetarii motivelor pentru care s-a dispus masura tehnico-administrativa.
(2) In cazul introducerii plangerii impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, in dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare sau de inregistrare se inscrie mentiunea ca vehiculul are drept de circulatie pentru 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulatie, iar placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare se restituie de catre politia rutiera in baza ordonantei presedintiale emise de instanta investita cu solutionarea cauzei sau a hotararii judecatoresti ramase definitiva.

§ 3. Anularea permisului de conducere
Articolul 203
(1) Anularea permisului de conducere, in cazurile prevazute la art. 114 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se dispune:
a) de seful serviciului politiei rutiere pe raza caruia a fost constatata fapta, in baza hotararii judecatoresti ramase definitiva, dispusa de o instanta din Romania;
b) de seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, in baza unei hotarari judecatoresti ramase definitiva, pronuntata de catre o autoritate straina competenta, pentru o infractiune savarsita de titular pe teritoriul statului respectiv, daca pentru fapta savarsita legislatia romana prevede aceasta masura.
(2) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de seful serviciului politiei rutiere pe raza caruia titularul a domiciliat, in conditiile existentei unui certificat de deces.
(3) Masura anularii permisului de conducere se comunica, in termen de cel mult 5 zile lucratoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situatiile prevazute la alin. (1).
(4) In termenul prevazut la alin. (3), permisul de conducere se transmite de serviciul politiei rutiere care a dispus anularea la autoritatea competenta care l-a eliberat, in vederea efectuarii mentiunii in evidenta.

§ 4. Ridicarea vehiculelor
Articolul 203^1
(1) Ridicarea vehiculului reprezinta masura tehnico-administrativa pe care politistul rutier o poate dispune in una dintre situatiile prevazute la art. 143, cand vehiculul stationeaza neregulamentar pe partea carosabila.
(2) Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public si se realizeaza, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pe durata a 24 de ore, de catre administratorul drumului public sau, dupa caz, de catre administratia publica locala.
(3) Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, daca a fost dispusa, nu se pune in executare sau inceteaza, in cazul in care in vehicul este vizibila prezenta unor persoane.
(4) Nu se dispune ridicarea vehiculului apartinand unei institutii dintre cele prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care desfasoara o actiune de interventie sau misiune cu caracter de urgenta.
(5) Conducatorul vehiculului este direct raspunzator in situatia in care prezenta unor persoane in vehicul nu este vizibila cu ocazia dispunerii sau punerii in executare a masurii tehnico-administrative.

Articolul 203^2
(1) Ridicarea vehiculului se dispune, in scris, prin dispozitie de ridicare.
(2) Dispozitia de ridicare trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
a) data, ora si locul ridicarii vehiculului;
b) gradul profesional, numele si prenumele politistului rutier care dispune masura tehnico-administrativa, precum si unitatea din care acesta face parte;
c) indicarea expresa a temeiului juridic referitor la norma incalcata;
d) mentiuni privind inregistrarea foto sau video a stationarii vehiculului;
e) mentiuni privind avarii vizibile pe vehicul;
f) date privind numarul de inmatriculare/inregistrare si marca vehiculului.
(3) Dispozitia de ridicare se incheie in 3 exemplare, cu urmatoarea destinatie: primul exemplar pentru emitent, al doilea exemplar pentru administratorul drumului public sau, dupa caz, pentru administratia publica locala, iar al treilea exemplar pentru persoana care solicita restituirea vehiculului.

Articolul 203^3
(1) Operatiunile executate pentru ridicarea vehiculului constau in ridicarea, transportul si depozitarea vehiculului.
(2) Transportul la locul de depozitare se realizeaza in conditii care exclud deplasarea pe propriile roti a vehiculului ridicat.
(3) Transportul la locul de depozitare nu se mai executa daca, pana la initierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezinta la locul ridicarii si este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. In acest caz se suporta doar contravaloarea operatiunii de ridicare.
(4) Depozitarea se face numai in spatii corespunzatoare, special amenajate de catre administratorul drumului public sau, dupa caz, de catre administratia publica locala.
(5) Pe perioada depozitarii, vehiculele ridicate se afla in paza administratorului drumului public sau, dupa caz, a administratiei publice locale.
(6) Administratorul drumului public sau, dupa caz, administratia publica locala raspunde pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuarii operatiunilor de ridicare, transport si depozitare, in conditiile prevazute de lege.

Articolul 203^4
(1) Vehiculul ridicat se restituie dupa ce se face dovada achitarii tarifului aferent operatiunii/operatiunilor efectuate, in baza documentelor care atesta proprietatea ori detinerea legala a acestuia.
(2) In cazul in care a fost dispusa masura tehnico-administrativa a unui vehicul apartinand institutiilor prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care desfasura o actiune de interventie sau misiune cu caracter de urgenta, restituirea se face cu titlu gratuit.
(3) Programul de restituire a vehiculelor depozitate in spatiile special amenajate se asigura prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Sectiunea a 3-a Sanctiuni contraventionale complementare

§ 1. Aplicarea punctelor de penalizare
Articolul 204
(1) Cand pentru fapta savarsita legea prevede si aplicarea punctelor de penalizare, agentul constatator are obligatia sa le inscrie in procesul-verbal de constatare a contraventiei.
(2) Procesul-verbal de constatare a contraventiei se trimite, in cel mult doua zile lucratoare de la data intocmirii acestuia, la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta.

Articolul 205
Punctele de penalizare se inscriu in evidenta permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie de catre serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost constatata fapta in cel mult 10 zile de la data primirii procesuluiverbal de constatare si sanctionare a contraventiei in conditiile art. 204 alin. (2).

Articolul 206
Cand instanta competenta, prin hotarare judecatoreasca ramasa irevocabila, a dispus anularea procesului-verbal de constatare a contraventiei, serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta radiaza din evidenta punctele de penalizare aplicate.

Articolul 207
Abrogat.

Articolul 208
Istoricul sanctiunilor la regimul circulatiei pe drumurile publice aplicate titularului permisului de conducere se comunica la cererea acestuia, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.

§ 2. Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare forestiere sau agricole ori tramvaie
Articolul 209
Abrogat.

Articolul 210
(1) In situatia in care conducatorul de autovehicul savarseste o fapta pentru care, potrivit legii, se retine permisul de conducere in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, eliberandu-se dovada inlocuitoare cu drept de circulatie, sanctiunea contraventionala complementara opereaza incepand cu ziua urmatoare celei in care a expirat valabilitatea dovezii.
(2) Cand dovada inlocuitoare a permisului de conducere este eliberata fara drept de circulatie, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce opereaza din momentul aplicarii sanctiunii contraventionale complementare prin procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Articolul 211
In cazul in care titularului permisului de conducere i s-a interzis sa ocupe o functie sau sa exercite o profesie care are legatura cu dreptul de a conduce autovehicule, tractoare sau tramvaie, potrivit art. 108 lit. c) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, seful serviciului politiei rutiere care functioneaza pe teritoriul de competenta al autoritatii care a luat masura de siguranta dispune suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare sau tramvaie pe durata cat opereaza masura de siguranta.

Articolul 212
(1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate straina, retinut ca urmare a savarsirii de catre titular a unei contraventii pentru care legea prevede sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce si pentru care s-a eliberat dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie, dupa caz, impreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei, se trimite de catre serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta autoritatii straine emitente in termen de 5 zile, incepand cu ziua imediat urmatoare expirarii termenului prevazut de lege pentru introducerea plangerii impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei.
(2) In situatia respingerii plangerii impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, documentele prevazute la alin. (1) se transmit autoritatii straine emitente in termen de 5 zile de la predarea permisului de conducere potrivit art. 118 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Pana la implinirea termenului prevazut de lege pentru introducerea plangerii impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, titularul permisului de conducere prevazut la alin. (1) poate solicita ca, pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, documentul sa fie pastrat la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta, pentru a-i fi restituit. Despre aceasta posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odata cu comunicarea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce.
(4) In situatia in care autoritatea straina care a eliberat permisul de conducere prevazut la alin. (1) se afla pe teritoriul unuia dintre statele care sunt parti contractante la Conventia europeana cu privire la efectele internationale ale interzicerii exercitarii dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptata la Bruxelles la 3 iunie 1976, ratificata de Romania prin Legea nr. 126/1997, iar fapta savarsita este una dintre cele prevazute la anexa nr. 1 la aceasta conventie, serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta trimite o copie a raportului de retinere, impreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei, in termen de 5 zile incepand cu ziua imediat urmatoare expirarii termenului prevazut de lege pentru introducerea plangerii impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane pentru notificarea autoritatii straine emitente cu privire la suspendarea exercitarii dreptului de a conduce. In situatia in care a fost introdusa plangere impotriva procesuluiverbal de constatare a contraventiei, iar ulterior aceasta a fost respinsa, copia raportului de retinere a permisului de conducere impreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei se transmit in termen de 5 zile incepand cu ziua imediat urmatoare expirarii termenului de predare a permisului de conducere.

Art. 212^1
(1) In cazul in care s-a dispus suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule si tractoare agricole sau forestiere conform art. 103 alin. (1) lit. c), d) sau e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 15 zile de la data comunicarii dispozitiei de suspendare, titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina poate solicita pastrarea documentului la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.
(2) In situatia in care titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina nu a solicitat pastrarea acestuia conform alin. (1), documentul se trimite autoritatii straine emitente de catre serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta in termen de 5 zile, incepand cu ziua imediat urmatoare expirarii termenului in care se poate solicita pastrarea documentului.

Articolul 213
(1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se dispune de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si in cazul in care titularul permisului de conducere eliberat de catre autoritatea competenta din Romania a savarsit o fapta pe teritoriul altui stat, iar autoritatea statului respectiv a dispus, prin hotarare, o astfel de masura.
(2) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se aplica pe teritoriul Romaniei numai daca pentru fapta savarsita legislatia rutiera romaneasca prevede o astfel de masura.
(3) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce pe teritoriul Romaniei nu poate fi mai mare decat cea prevazuta de legislatia rutiera romaneasca pentru o fapta asemanatoare.
(4) Pentru stabilirea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se ia in considerare, obligatoriu, perioada cat titularul permisului de conducere nu a avut drept de circulatie pe teritoriul statului care a emis o astfel de decizie.

Articolul 214
(1) In cazul savarsirii a doua sau a mai multor contraventii care atrag si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, constatate prin acelasi proces-verbal, perioada de suspendare se calculeaza prin insumarea perioadelor prevazute pentru fiecare fapta, fara ca aceasta sa depaseasca 90 de zile.
(2) Cand o persoana careia i-a fost retinut permisul de conducere pentru o fapta prevazuta cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce savarseste, in perioada in care are drept de circulatie, o noua contraventie pentru care se dispune suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se aplica distinct perioade de suspendare pentru fiecare contraventie.

§ 3. Confiscarea bunurilor
Articolul 215
(1) Mijloacele speciale de avertizare luminoase si sonore, precum si dispozitivele care perturba functionarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului confiscate, in conditiile legii, se predau la serviciul politiei rutiere pe raza careia a fost constatata fapta.
(2) Placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare confiscate in conditiile legii se predau la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost constatata fapta pentru a fi trimise autoritatii competente care le-a eliberat.
(3) Vehiculele cu tractiune animala confiscate in conditiile legii se predau autoritatilor administratiei publice locale, pe baza de proces-verbal, in vederea transmiterii acestora spre valorificare, potrivit dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 98/1999, republicata.

§ 4. Imobilizarea vehiculului
Articolul 216
(1) Imobilizarea unui vehicul se dispune si se efectueaza de catre politia rutiera, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
(2) Imobilizarea se face in prezenta unui martor asistent, prin folosirea, in interiorul sau in exteriorul vehiculului, a unor dispozitive tehnice sau a altor mijloace de blocare, care se consemneaza in procesul-verbal de constatare a faptei pentru care s-a dispus masura.
(3) In lipsa unui martor asistent politistul rutier precizeaza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod.
(4) Imobilizarea unui vehicul este interzisa in toate locurile unde oprirea sau stationarea este interzisa.

Articolul 217
(1) Atunci cand se impune imobilizarea, in conditiile legii, a unui vehicul care transporta produse sau substante periculoase, politistul rutier este obligat sa anunte, de indata, unitatea de politie din care face parte pentru a se stabili, impreuna cu unitatile Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, destinatia finala pentru parcarea autovehiculului.
(2) Imobilizarea unui vehicul care efectueaza transport de marfuri sau produse periculoase ori cu gabarite si/sau mase depasite se dispune de catre politia rutiera, in conditiile stabilite impreuna cu reprezentantii autoritatilor cu atributii in domeniu.

Articolul 218
Revocarea imobilizarii se dispune:
a) de catre politistul rutier care a dispus-o, daca este prezent, iar motivele pentru care a fost dispusa au incetat;
b) de catre seful serviciului politiei rutiere din care face parte agentul constatator, daca motivele pentru care a fost dispusa masura au incetat;
c) de catre procuror sau de instanta de judecata, atunci cand vehiculul a facut obiectul unei infractiuni.

Sectiunea a 4-a Restituirea permisului de conducere si reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce

Articolul 219
(1) Restituirea permisului de conducere se dispune de catre seful serviciului politiei rutiere care il are in evidenta, la cererea titularului, in urmatoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de suspendare, cand sanctiunea a fost aplicata pentru cumul de puncte;
b) la expirarea termenului de suspendare, cand sanctiunea a fost aplicata ca urmare a savarsirii unei contraventii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, dupa caz, a fost majorata cu 30 de zile;
c) in baza certificatului medico-legal prin care se confirma ca afectiunile medicale care au determinat declararea persoanei respective ca inapta medical au incetat.
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de catre seful serviciului politiei rutiere pe raza careia a fost savarsita fapta, la cererea titularului, in urmatoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de suspendare, cand suspendarea exercitarii dreptului de a conduce a fost dispusa in temeiul art. 103 alin. (1) lit. c), d) sau e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) in baza solutiei de clasare dispuse in faza urmaririi penale in alte conditii decat cele prevazute la art. 103 alin. (1) lit. c) sau d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, a hotararii instantei de judecata ramase definitiva prin care s-a dispus incetarea procesului penal in alte conditii decat cele prevazute la art. 103 alin. (1) lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in baza hotararii judecatoresti ramase definitiva prin care s-a dispus achitarea inculpatului [...]ori ca urmare a incetarii masurii de siguranta prevazute la art. 108 lit. c) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu modificarile si completarile ulterioare;
c) in baza hotararii judecatoresti ramase definitiva prin care procesul-verbal de constatare a contraventiei a fost anulat in tot sau in parte pentru toate acele contraventii pentru care Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.
(3) Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie de catre contravenient se efectueaza de catre serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, in cazurile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie consta in completarea unui test-grila, ce contine 15 intrebari din legislatia rutiera. Este declarata "promovata" persoana care a formulat raspunsul corect la cel putin 13 intrebari.
(5) Contravenientul este obligat sa sustina examenul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie, in perioada executarii sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, in zilele stabilite, saptamanal, la nivelul serviciului politiei rutiere.
(6) Prevederile alin. (1)-(5) se aplica si in cazul titularului unui permis de conducere romanesc pentru care, potrivit legii, a fost aplicata sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce de catre o autoritate competenta straina, ca urmare a savarsirii de catre acesta, pe teritoriul statului respectiv, a unei fapte pentru care se aplica aceasta sanctiune.

Articolul 220
(1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, impotriva caruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita sefului politiei rutiere pe raza careia a fost constatata fapta restituirea documentului, inainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucratoare inainte de data parasirii teritoriului Romaniei.
(2) In situatia restituirii permisului de conducere potrivit alin. (1), seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane comunica sanctiunea aplicata autoritatii straine care a eliberat documentul.

Articolul 221
(1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin un an inainte de savarsirea faptei;
c) in ultimii 3 ani de la data savarsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) in ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca:
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca a condus vehiculul in timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.

>>REVINO LA CUPRINSUL REGULAMENTULUI DE APLICARE A CODULUI RUTIER!<<


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Capitolul VII - Sanctiuni contraventionale si masuri tehnico-administrative - Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195 din 2002 privind Codul rutier .PDF":
Rating:

Nota: 4.93 din 5 din 20 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2023 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2023

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016