CNAS anunta ca a reinceput tiparirea si distributia catre asigurati a cardurilor europene de asigurari de sanatate, document care se elibereaza gratuit la cererea persoanei asigurate si poate fi folosit numai pe teritoriul statelor membre UE/SEE.
"Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana aveti dreptul de a primi Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS). Acest card va va permite sa primiti asistenta medicala necesara in timpul sederii dumneavoastra temporare in orice tara a Uniunii Europene. Toate persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, aflate in sedere temporara pe teritoriul unui stat membru din motive turistice, profesionale sau pentru studii, pot utiliza Cardul european de asigurari de sanatate eliberat de institutia competenta din Romania (casa de asigurari de sanatate in evidentele careia se afla inscris asiguratul)", informeaza un comunicat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Cardurile au o valabilitate de sase luni de la data emiterii si acopera acordarea ingrijirilor medicale de imediata necesitate.
Cardul nu acopera situatia in care o persoana pleaca intr-un alt stat membru al UE/SEE pentru a beneficia de tratament medical, precizeaza CNAS.
In cazul in care persoana asigurata in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se deplaseaza pe teritoriul statului membru UE/SEE fara sa solicite eliberarea unui card european sau in situatia in care acesta a fost pierdut, a fost furat sau alte motive asemanatoare, si in timpul acestei deplasari starea ei de sanatate necesita asistenta medicala, poate solicita un certificat provizoriu de inlocuire de la casa de asigurari de sanatate unde acesta este luat in evidenta ca persoana asigurata, sau poate sa suporte contravaloarea asistentei medicale urmand ca la intoarcerea in statul de asigurare sa recupereze sumele platite, prin intermediul formularului E126.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat al societatii a solicitat printr-o cerere de concediu trei zile de concediu fara plata, astfel: 24.12.2024, 27,12.2024, 31.12.2024. Angajatorul aproba cererea, conform art. 153 din Codul muncii, se intocmeste decizia si contractul va fi suspendat in temeiul art. 54 din Codul muncii. Cum voi inregistra in Revisal aceste zile de concediu fara plata? 1. data inceput suspendare: 24.12.2024; data sfarsit suspendare: 24.12.2024; data incetare suspendare: prima zi de activitate a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa mi spuneti cum inchidem contractul de munca al unei angajate femeie de serviciu care a stat in concediu medical din 20.07.2024-13.12.2024 si a fracturat piciorul si mai avea anterior probleme cu soldul si coloana iar azi 12.12.2024 avenit cu Decizie medicala de incadrare in gr.III de handicap si a zis sa i inchidem contractul ca ea s-a pensionat pe ca de boala. In ce baza ii facem incetarea contractului si cu ce articol? Este necesara o solicitare scrisa din partea ei sau e suficienta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: 1 Salariatii societatii, au dreptul, in fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna, de 21 zile lucratoare, proportional cu perioada lucrata. 2 Conducerea doreste ca, la negocierea Contractului Colectiv de Munca sa fie introdus urmatorul articol: 2.1. ,,La durata minima a concediului de odihna, fiecarui salariat al societatii i se mai adauga cate o zi lucratoare de concediu de odihna pentru fiecare 7 ani lucrati in cadrul societatii/ dupa caz. 3 Acest articol este in conformitate cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<