Legea nr. 133/2018 a intrat in vigoare astazi. Aceasta stabileste ca pasaportul temporar se va elibera in trei zile doar celor care prezinta motive reale de urgenta, nu si celor care, pur si simplu, nu au timp sa astepte pasaportul simplu electronic.
Legea nr. 133/2018 modifica Legea nr. 248/2005, iar astazi a aparut in Monitorul Oficial. Asadar, a intrat oficial in vigoare si aduce vesti mai putin bune pentru cei care tind sa lase totul pe ultima suta de metri, inclusiv procurarea actelor.
Incepand cu ziua de astazi nu mai putem cere pasaport temporar cu un motiv simplu, ci trebuie sa dovedim graba. Conform MAI, "pasaportul simplu electronic nu se elibereaza in regim de urgenta. In tara, pasaportul simplu electronic este eliberat in termen de 10 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii.
Documentul care poate fi eliberat in regim de urgenta este pasaportul simplu temporar (valabilitate 12 luni). Acest tip de document se elibereaza, in situatii strict reglementate de normele legale, in termen de cel mult 3 zile lucratoare.
Citeste si:
Pasaportul simplu temporar poate fi o solutie de urgenta, cu mentiunea ca este absolut necesar sa verificati conditiile de obtinere a vizei de intrare in statul de destinatie (ex. Emiratele Arabe Unite, Quatar, etc.) cu acest tip de document accesand www.mae.ro, sectiunea rezervata sfaturilor de calatorie-conditii de calatorie, respectiv vize si servicii consulare.
Precizam faptul ca, persoanei care declara ca nu doreste pasaport simplu electronic, i se elibereaza pasaport simplu temporar, in termen de 10 zile lucratoare."
Daca vom refuza obtinerea unui pasaport simplu electronic, atunci vom putea cere unul temporar. Numai ca in prezent timpul de asteptare este de 10 zile, la fel ca pentru cel simplu electronic.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Legea prevede si alte scenarii in care poate fi obtinut pasaportul temporar: "In situatii obiective in care, din motive de sanatate, familiale sau profesionale, este necesara si urgenta prezenta persoanei pe teritoriul altui stat si nu exista timpul necesar pentru emiterea pasaportului simplu electronic.".
In cazul minorilor care pleaca la studii, la concursuri oficiale sau sa se trateze de urgente medicale care le pun viata in pericol si acordul celuilalt parinte nu se poate obtine asa de repede, se va elibera un pasaport temporar la fel de repede (trei zile), dar autoritatile nu mai sunt obligate sa informeze concomitent sau cat mai repede celalalt parinte. Apoi, parintele care cere pasaportul va trebui sa aduca documente doveditoare emise de cei care organizeaza concursul, de cadrele medicale din strainatate s.a.m.d., in functie de situatie.
In rest, celelalte situatii de obtinere a pasaportului temporar au ramas neschimbate, la fel si termenul de trei zile, dar cei aflati in respectivele situatii trebuie sa-si procure documente doveditoare, de la caz la caz.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri