Asa cum bine stim, din momentul in care ai instiintat in scris angajatorul cu privire la existenta unei sarcini in evolutie, acesta nu te mai poate concedia. Este interzisa concedierea salariatei gravide, a salariatei aflate in concediu de risc maternal, a salariatei aflate in concediu de maternitate, concediu de cresterea copilului sau in concediu de ingrijire a copilului bolnav.
De aceeasi protectie la concediere beneficiaza si tatal aflat in concediu pentru cresterea copilului sau in concediu de ingrijire a copilului bolnav.
Nu uitam faptul ca oricare dintre parintii copilului poate solicita CCC si concediu de ingrijire a copilului bolnav daca indeplinesc cerintele legislative in vigoare.
Insa teoria nu este intotdeauna transpusa in practica. Sunt foarte multe situatii in care salariatele anunta ca sunt insarcinate si la scurt timp sunt concediate. Angajatorii se tem ca acestea nu vor mai putea lucra la fel de eficient ca inainte, vor absenta pe motive medicale, vor intra rapid in concediu de maternitate si apoi vor fi nevoiti sa gaseasca inlocuitori pe perioada determinata.
Esential de retinut este faptul ca salariata poate sa se intoarca la locul de munca oricand doreste, deci sa revina din CCC. In acelasi timp, in mod natural, are dreptul sa reintre oricand in CCC, pana la finalizarea termenului stabilit la inceput.
Asa cum bine stim, in prezent, parintii pot opta pentru CCC de pana la 1 an sau pentru CCC de pana la 2 ani.
De multe ori, parintii care au optat pentru CCC de 1 an, doresc sa isi schimbe optiunea in CCC de 2 ani insa acest lucru nu este posibil. In consecinta, pot solicita concediu fara plata pentru ingrijirea copilului iar angajatorul nu ii poate refuza. In consecinta, dupa finalizarea termenului de CCC de 1 an, poate urma inca un an de concediu fara plata pentru ingrijirea copilului.
Ce pot face salariatele care au fost concediate dupa ce si-au instiintat angajatorii in scris asupra starii lor de graviditate?
Pot solicita o explicatie in scris, la departamentul de HR, cu privire la motivul concedierii lor. Explicatia trebuie semnata si stampilata si alaturi trebuie sa existe si dosarul de salariat, cu toate actele pe care acesta le contine.
Urmatorul pas este identificarea unui avocat care sa le ofere asistenta juridica pentru a deschide un proces impotriva angajatorului.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Cazurile de discriminare pot fi inaintate la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
„In anul 2015 am primit la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii 7 cazuri ce au avut petenti femei gravide sau care au revenit la locul de munca dupa concediul legal. In anul 2014 am avut 11 astfel de cazuri. Am dat amenzi consistente, cel mai mare cuantum al amenzii a fost de 5.000 lei aplicat angajatorului. Cine a patit-o? Banci, multinationale, firme de asigurare, firme de consultanta. Ceea ce este mai important decat numarul de cazuri sau sanctiunile este atitudinea angajatorului“, precizeaza Cristian Jura, Secretar de Stat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii
"Din punct de vedere legal, o persoana discriminata are doua instrumente la dispozitie: OG 137/2000 privind combaterea tuturor formelor de discriminare si Legea 202/2000 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati. Mai practic, o persoana care se considera discriminata poate depune o petitie la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii“, spune Cristian Jura, citat de Republica.ro.
In situatia in care angajatorul a angajat o alta persoana care sa ii tina locul salariatei titular, pe perioada CCC, durata contractului acestei persoane va expira la momentul incetarii motivelor care au determinat suspendarea CIM al salariatei titular.
Asadar, salariata poate reveni oricand la locul de munca si poate reintra oricand in concediu crestere copil pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Agajatorul nu are voie sa concedieze salariata aflata in CCC sau care s-a intors la lucru si primeste stimulent de insertie.
Atentie si la faptul ca revenirea definitiva este momentul in care salariata nu mai poate reintra in concediu crestere copil. Din momentul revenirii definitive, se calculeaza perioada de 6 luni de interdictie la concediere pentru salariate si pentru salariatii reveniti din CCC. Perioada de 6 luni de interdictie la concediere nu contine si perioada de preaviz la concedierea salariatei, daca s-a luat o astfel de decizie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri