Mai mult de o suta de mii pe romani si-au primit pensiile marite odata cu data de 1 octombrie.
Desi ultima marire a pensiilor a avut loc pe 1 iulie, o categorie de recipienti ai acestor sume au fost subiectii recalcularii. Conform declaratiilor ministrului Muncii, Lia Vasilescu, pensiile s-au marit cu aproximativ o treime, dupa efectuarea recalcularii.
Proiectul de lege a fost promulgat la sfarsitul lunii iulie de catre Klaus Iohannis si publicat in Monitorul Oficial, asadar luni a intrat in vigoare.
Principalele categorii de beneficiari sunt fostii angajati din minerit, siderurgie, subteran, risc radiologic, aviatie, constructii, cai ferate, unitati de transport maritim si fluvial, foraj sonde de titei si gaze, dar si alte domenii care s-au incadrat in grupele I si II de munca (toate categoriile sunt prevazute in anexele nr. 1, 2 si 3 din Legea nr. 263/2010).
Citeste si:
Dupa articolul 1691 se introduce un nou articol, articolul 1692, cu urmatorul cuprins:
“(1) Pensionarii sistemului public de pensii carora li s-au aplicat prevederile art. 169 indice 1 beneficiaza de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute in vedere, potrivit legii sau a unor hotarari judecatoresti, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflata in plata sau, dupa caz, cuvenita la data de 31 decembrie 2015.
(2) In situatia in care, in urma aplicarii prevederilor alin. (1), rezulta un punctaj mediu anual mai mic decat punctajul mediu anual aflat in plata, se mentine punctajul mediu anual si cuantumul aferent aflat in plata sau cuvenit la data recalcularii.
(3) Recalcularea prevazuta la alin. (1) se efectueaza din oficiu, in termen de 12 luni, calculat de la data de 1 octombrie 2018.
Fise distractive pentru gradinita
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
(4) Drepturile de pensie recalculate potrivit alin. (1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018“.
De asemenea, proiectul de lege intrat in vigoare mai prevede reducerea stagiului complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic care a realizat cel putin 20 de ani la locurile de munca respective profesiei. De reducerea stagiului de cotizare la 25 de ani vor beneficia si persoanele inscrise la pensie dupa anul 2011.
S-ar putea sa te intereseze si: Instanta: Conditiile necesare pentru incadrarea in grupa I de munca
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE