Legea pensiilor prezentata de guvernanti cu o seara inainte de violentele din Piata Victoriei ii taxeaza suplimentar pe cei care contribuie la Pilonul II sau Pilonul III.
Pensia de la stat va fi mai mica pentru cei care contribuie la Pilonul II sau Pilonul III de pensii. Suma pe care acestia o vor primi la batranete va fi diminuata cu raportul dintre contributia care ar trebui platita statului minus contributia la Pilonul II sau Pilonul III si contributia care ar trebui platita statului.
„In situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit in conditiile prezentei legi se corecteaza cu raportul dintre cota de contributie de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii de catre asigurat, prevazuta de Codul fiscal, din care s-a dedus cota de contributie aferenta fondului de pensii administrat privat si cota de contributie prevazuta pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale”, se arata in proiectul de lege a pensiilor.
Citeste si:
Avand in vedere faptul ca fiecare angajat plateste o contributie de 25% din valoarea lunara a veniturilor catre stat, noua lege a pensiilor introduce scaderea contributiei de 3,75% (care a fost diminuata la inceputul acestui an de la 5,1%) care ajunge la fondurile de pensie administrate privat. Rezultatul se imparte la cota intreaga care ar trebui sa ajunga la stat, in cazul in care angajatul nu contribuie si la Pilonul II, arata Adevarul.
Legea face referire la fondurile de pensie administrate privat, asadar aici intra si Pilonul III de pensii pentru care se incaseaza bani din venitul lunar NET al salariatului sau al persoanei care datoreaza contributii sociale, dar a optat si pentru aceasta forma de economisire pentru batranete. Pilonul III de pensii este optional.
Practic, intalnim o situatie cel putin bizara. Pilonul II de pensii este in atentia actualei Puteri de mai multa vreme, insa printre multele masuri vehiculate pana in prezent, cea a scaderii pensiei de stat nu a fost niciodata un subiect abordat.
250 Modele Fise de Post
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Citeste si:
Masura ar urma sa intre in vigoare din 2021, cand, conform initiatorilor, ar urma ca aceasta noua lege sa fie aplicata.
Atentie! Noua lege a pensiilor nu este in vigoare momentan. Aceasta are nevoie de votul alesilor din Parlament, de promulgarea Presedintelui si de publicarea in Monitorul Oficial!
In plus, legea le va cere administratorilor de fonduri private de pensii sa plateasca taxe statului. Concret, incepand cu luna septembrie 2021 (data prevazuta pentru intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor), fondurile din care sunt platite pensiile de stat vor fi formate din contributiile platite de angajati, sumele alocate de stat si un comision perceput lunar administratorilor de pensii private.
„Comisionul (...) reprezinta o cota procentuala de 0,5% aplicata lunar asupra sumei totale ce face obiectul operatiunii financiare efectuata pentru fiecare fond de pensii administrat privat”, se arata la art. 19 din proiectul legii pensiilor.
Potrivit unor calcule primare, comisionul ar urma sa ajunga la 40 de milioane pe an.
Peste 7 milioane de romani contribuie la Pilonul II (pensii private obligatorii) si Pilonul III (pensii private facultative), APAPR estimand pentru sfarsitul anului active totale de circa 10 miliarde de euro.
S-ar putea sa te intereseze si: Seful Comisiei economice din Senat: Nu mai sunt bani. Guvernul traieste pe datorie
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri