ASF anunta ca lucreaza la un proiect legislativ prin care platile din Pilonul 2 vor fi limitate doar la pensii lunare. Plata integrala a intregului activ detinut va fi imposibila.
Intr-un interviu acordat Agerpres, seful ASF spune ca planuieste sa propuna Parlamentului o lege prin care platile din Pilonul 2 de pensii (cele obligatorii, dar administrate privat) se vor face in transe lunare. Acum, spre exemplu, contribuabilii pot alege sa primeasca banii toti intr-o singura transa sau sa primeasca de-a lungul a 5 ani pensie lunara suplimentara, pe langa cea din Pilonul I (pensia obligatorie administrata de stat).
"In momentul acesta vreau sa va spun ca pe Pilonul 2 au inceput deja sa se faca plati. Intentionam ca in perioada urmatoare sa reglementam plata pensiilor de pe Pilonul 2. In momentul acesta plata se face: poti sa platesti o data tot sau impartit la cinci ani. Vrem, legislativ, sa aprobam o lege prin care sa platim efectiv, chiar daca a ajuns la pensie, sa platim pensii lunare, astfel incat pensionarul sa beneficieze in continuare de randamentele pe care acumularea poate sa i le aduca, in sensul ca el isi primeste pensia lunara, iar banii care raman acolo produc un randament, mai mic, e adevarat, dar in continuare, pana la terminarea perioadei, el primeste in afara de pensia stabilita inca ceva", a declarat Nicu Marcu.
Momentan, nu exista detalii suplimentare cu privire la cand si cum se va modifica legea astfel incat cei care contribuie la Pilonul 2 sa nu mai poata incasa banii printr-o plata unica. Cert e, insa, ca acestea sunt planurile ASF si ele isi vor gasi cu siguranta sprijin printre alesii din Legislativ.
"Vreau sa va mai spun un lucru despre Pilonul 2. E un lucru, nu stiu daca pot sa spun neplacut, dar e de nedorit si pe care vrem sa-l indreptam. Este vorba despre faptul ca peste 90% din contributorii la Pilonul 2 sunt repartizati aleatoriu. Este un lucru ingrijorator, pentru ca de preferat este ca cel care ajunge sa fie contributor la Pilonul 2 sa-si aleaga singur administratorul de fond de pensii, in functie de randament, in functie de anumite criterii. In acest sens, noi, autoritatea, chiar la sugestia dumneavoastra, a presei, a unor colegi din presa, am modificat termenul de raportare al fondurile de pensii catre autoritati. Era un termen semestrial, cu portofoliu investitional, si acum raportarea se face trimestrial, astfel incat cel care isi alege fondul de pensii sa fie in masura sa aiba toate detaliile, astfel incat sa-si aleaga fondul cel mai potrivit", a mai spus Marcu.
Fondurile de pensii administrate privat inca asteapta o lege care sa stabileasca in clar modurile prin care se vor face platile din conturile acestora. Ce stim, insa, cu siguranta este ca platile sunt impozitate conform Codului fiscal actual. Chiar daca exista garantia ca primesti cel putin suma cu care ai contribuit la fond, statul va primi 10% din aceasta suma.