Mostenitorii unei persoane care a cotizat la Pilonul II de pensii pot opta pentru a primi toti banii cumulati, dupa decesul acesteia. Legea pensiilor private a fost modificata la finalul anului 2022 prin OUG 174/2022.
Conform actului normativ, mostenitorii pot opta daca primesc direct banii din Pilonul II ai persoanei decedate sau in contul lor din Pilonul II.
Pana la aceasta modificare, mostenitorii intrau in posesia banilor cumulati de persoana decedata doar in situatia in care NU erau participanti la Pilonul II de pensii, deci nu plateau contributii de asigurari sociale in sistemul public.
„Plata catre participanti sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponibile fie ca plata unica (toti banii deodata), fie ca plati esalonate (rate lunare egale) pe o perioada de cel mult 5 ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din sistemul public (Pilonul I)“, se arata intr-un
comunicat al Asociatiei Pensiilor Administrate Privat (APAPR).
In prezent, aproape 8 milioane de romani contribuie la fondurile de pensii private Pilon II. Banii sunt investiti pana la varsta pensionarii sau mai devreme, in caz de invaliditate, ori deces.
Sumele acumulate la Pilonul II de pensii se mostenesc in situatia in care decesul participantului are loc inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie. Automat, mostenitorii directi dobandesc calitatea de beneficiari.
La finele lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde RON, record istoric pentru sistem. In aproape 15 ani de activitate, in Pilonul II au fost virate contributii brute in valoare de 79 miliarde RON.
Diferenta dintre activele nete la zi si contributiile brute, ajustate cu platile deja realizate (iesiri din sistem), o reprezinta un castig in beneficiul exclusiv al participantilor de 18,5 miliarde RON (cca. 3,8 miliarde EUR), net de toate comisioanele percepute de administratori.
Extras din OUG 174/202, Articolul 38:
(1) In cazul decesului unui participant inainte de transferul activului personal net catre un fond de plata a pensiilor private, beneficiarilor li se deschide cate un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, in care se transfera activele cuvenite fiecaruia.
(2) Drepturile beneficiarilor prevazuti la alin. (1) sunt aceleasi cu cele ale participantilor la acel fond de pensii.
(3) Beneficiarul are dreptul sa opteze intre:
a) cumularea conturilor, daca are calitatea de participant la un fond de pensii;
b) plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, fara a datora penalitati, indiferent daca beneficiarul are sau nu calitatea de participant.
(4) Plata drepturilor beneficiarului se face in termen de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii acestora.