Anuntul facut luni seara s-a concretizat marti dimineata. Toti ministrii USR PLUS au demisionat din Guvernul condus de Florin Citu.
"In aceasta dimineata am facut ceea ce am anuntat. Am inregistrat si depus demisiile, impreuna cu ministrii USR PLUS, la Cabinetul premierului. Mergem mai departe", a spus Dan Barna.
Florin Citu nu era la birou marti dimineata.
Dan Barna a spus ca acum urmeaza o intalnire cu Klaus Iohannis pentru a se solicita schimbarea din functie a lui Florin Citu, astfel incat coalitia cu PNL si UDMR sa continue.
Miza este programul Anghel Saligny care nu prevedea niciun fel de criterii de transparenta sau piedici reale pentru cheltuielile exorbitante facute de edilii locali.
Dacian Ciolos: Nu mimam democratia
"Anuntul ministrilor USR PLUS ca demisioneaza este cel corect, in situatia in care PNL si PSD blocheaza motiunea de cenzura initiata de USR PLUS. Noi nu mimam democratia. Aparam reformele si tara de hotie cu orice pret. Si nu ne cumpara nimeni cu functii si privilegii!", a spus Ciolos.
In timp ce Florin Citu sustinea prin subalternii sai ca a informat partenerii strategici cu privire la ce a facut USR Plus, Dacian Ciolos, copresedintele formatiunii, se intalnea cu presedintele Frantei la Paris.
Citu: "S-au comportat ca niste copii rasfatati"
"Era normal cand depui o motiune alaturi de AUR sa-si dai demisia din Guvern. Eu nu am vazut nimic, sa vedem mai intai documentele, dar eu cred ca raul pentru Romania a fost facut atunci cand s-au asociat cu AUR. Acela este cel mai mare rau. (...) Stati sa incepem sa primim demisiile, inca nu am documentele, deci nu are sens sa discutam aceste lucruri. Cred ca au fost declaratii, am mai vazut declaratii in aceasta perioada, dar repet, cel mai mare rau pentru Romania a fost facut cand s-au asociat cu AUR, acest partid", a spus Florin Citu.
El a mentionat ca va vedea care sunt pasii urmatori cand va primi documentele de demisie.
"Am spus ca in Romania coalitia de dreapta este cea care trebuie sa guverneze, dar e adevarat ca este complicat atunci cand cei de dreapta sau cei pe care ii credeam de dreapta se asociaza cu un partid extremist, dupa aceea ii vor langa si pe socialisti, se pare ca nu erau de dreapta, ci doar credeam noi", a adaugat premierul.
El a sustinut ca sunt multe proiecte care trebuie adoptate in perioada urmatoare, mentionand ca ministrii USR PLUS s-au comportat "ca niste copii rasfatati".
Ion, Justitie: Citu este un lider foarte slab
"Florin Citu este un pseudolider, nu este un lider. Este clar ca nu-i apartin toate deciziile si sta mai mult pe telefon si se consulta. Am observat ca nu are autonomie, asteapta indicatii pretioase de la altii si este un lider foarte slab.
Nu a incercat sa tina coalitia unita. L-a interesat doar campania interna, propria imagine. Nu s-a implicat in
chestiunea desfiintarii SIIJ, sectia speciala.
L-am vazut cum in momente cheie se retrage, da telefoane si asteapta lumina din alta parte. Un lider nevoie nu are nevoie ….In momente cheie cand pe ordinea de zi sunt puse chestiuni fierbinti, cu PNDL, Anghel Saligny.
Eu v-am spus maniera de lucru la modul general, am fost acolo 8 luni de zile. Pe parcurs am vazut ca nu-si respecta angajamentele, a fost tot mai clar ca nu este un partener cu care se poate continua.
Premierul a spus clar ca s-a consultat cu presedintele Klaus Iohannis, a avut acordul presedintelui inainte sa faca remanierea. Sub oladuirea presedintiei a fost facuta remanierea.
Nu s-a incercat aplanarea conflictului. Nu era un capat de tara daca acel proiect era discutat in coalitie.
Niciodata nu am discutat cu colegii de la avizare sa se dea un anumit aviz. E foarte gresit sa pui presiune pe oamenii aceia. Fiind parte tehnica, ei raspund. Acuma, eu cred ca puteau fi folosite niste mijloace care sa evite acest conflict. Aveam o multime de amendamente care ar fi putut transforma acest proiect care sa nu fie unul al hotiei nationale.
Au fost mai multe mize suprapuse. Cea la procurorii de rang inalt – azi trebuia sustinut interviul la Ministerul Justitiei de catre candidati. Asta a fost o miza. S-a suprapus cu momentul promovarii PNDL 3 in mod fortat, fara acord in coalitie. Se pare ca strategia lui Florin Citu a fost mai degraba de apropiere de PSD si de aruncare in decor a USR. Daca el vede mai degraba o coalitie cu PSD greseste foarte mult fata de electorat", a spus Ion intr-un interviu televizat.
Finalmente, Orban a anuntat ca el insusi va prezenta motiunea de cenzura in Legislativ, daca Biroul Permanent nu se va intruni in timp util.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<