Grefierii si personalul IT din instante anunta actiuni de protest privind anularea pensiilor speciale, dupa ce anuntul facut de Raluca Turcan a starnit indignare in randul celor din sistemul de justitie.
"Personalul auxiliar de specialitate din instante si parchete beneficiaza de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie speciala, in fapt, fiind vorba despre o pensie ocupationala, astfel cum este denumita in Uniunea Europeana. Ratiunea acordarii acestui drept este necesara, justificata si legala, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar a fost acordata ca o compensare pentru restrangerea unor drepturi si libertati si instituirea unor interdictii si incompatibilitati prin statutul special care reglementeaza aceasta categorie de personal, direct proportional cu activitatile specifice functiei - personalul auxiliar de specialitate participa efectiv la infaptuirea actului de justitie alaturi de magistrati", au transmis sindicalistii.
Acestia au invocat Decizia nr. 1237/06.10.2010 a CCR care a stabilit ca ”pensiile de serviciu se bucura de un regim juridic diferit in raport de pensiile speciale acordate in regimul public de pensii”, tocmai din cauza interdictiilor si incompatibilitatilor impuse de lege magistratilor, care sunt identice si pentru personalul auxiliar de specialitate din instante si parchete.
Sindicalistii afirma ca dreptul la pensia de serviciu a personalului auxiliar a fost reglementat prin Legea nr. 567 in anul 2004 si este reglementat in cuprinsul art. 68 ind. 5 din Legea nr. 567/2004, text de lege care impune indeplinirea cumulativa a doua conditii pentru a beneficia de pensie de serviciu, respectiv o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate si implinirea varstei de 60 de ani, cerinte care nu sunt impuse niciunei alte categorii de personal care beneficiaza de pensie de serviciu.
Ulterior, reglementarile au fost eliminate prin Legea nr. 119 din anul 2010, pensia de serviciu a personalului auxiliar de specialitate devenind pensie in intelesul Legii nr. 19/2000, iar prin Legea nr. 263/2010 s-a prevazut abrogarea articolelor referitoare la dreptul la pensia de serviciu, pentru ca, ulterior, in anul 2015, pensiile de serviciu sa fie reintroduse prin dispozitiile art. 1 din Legea nr. 130/2015.
Vezi si: 4 motive pentru care magistratii merita salarii mari si pensii "speciale"
"In acest context normativ, este evident ca o noua eliminare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilitatii cadrului normativ si priveaza categoria noastra profesionala de o minima stabilitate financiara pe termen scurt si mediu. Pensiile de serviciu sunt compuse din doua elemente: pensie contributiva si un supliment din partea statului, acordat ca o compensare pentru privarea de anumite drepturi si libertati pe perioada in care persoana a desfasurat activitatea supusa unui regim special de interdictii si incompatibilitati", au mai ransmis sindicalistii.
Porivit acestora, in trecut, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate se calcula procent in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile, din ultimul an anterior datei la care se depune cererea de pensionare, insa, dupa aparitia OUG nr. 59/2017, acest cuantum a fost limitat la media ultimelor 12 salarii nete avute in plata inainte de pensionare.
"Avand in vedere ca in plata, media salariala a personalului auxiliar de specialitate este de aproximativ 4500 lei, pensia de serviciu nu depaseste acest cuantum, aspect ce poate fi probat din datele Casei Nationale de Pensii Publice, de unde rezulta ca pensia medie a personalului auxiliar de specialitate din instante si parchete este de 4389 lei, un numar de 3849 beneficiari si doar 2479 lei sunt suportati din Bugetul de stat. In plus, lunar, grefierilor li se retin contributii catre stat intr-un cuantum de 57,5% din venitul brut realizat", au mai precizat sindicalistii.
Acestia anunta ample actiuni de protest.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
"Fata de aceste considerente, in urma deciziei luate de organele de conducere ale organizatiilor noastre sindicale si profesionale, intelegem sa informam public ca abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate va genera masive miscari de protest, care vor conduce pana la blocarea totala a activitatii in instante si parchete", au mai transmis sindicalistii.
In iunie 2019 existau 9312 de beneficiari de pensii speciale.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri