In plenul de joi, CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) a dat aviz negativ pentru propunerile de modificare a legilor justitiei propuse de carte deputatului Catalin Radulescu. Sugestiile acestuia pun in prim plan numirea sefilor de parchete de catre Senat si sentinta unui apel pronuntata de magistrati doar in favoarea inculpatului.
„Presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora ar trebui sa fie numiti de Senatul Romaniei, avand in vedere ca acesta din urma exercita un mandat de reprezentativitate dat de popor ca detinator al suveranitatii nationale. Propunerea ar trebui sa apartina ministrului Justitiei, ca reprezentant al ministerului care vegheaza la respectarea puterii judecatoresti, ca una dintre cele trei puteri statale fundamentale. De asemenea, este necesar avizul CSM, ca reprezentant al magistratilor”, se arata in expunerea de motive a propunerii lui Catalin Radulescu, de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
Acelasi document prevede si faptul ca Senatul poate refuza motivat numirea in functiile de conducere enumerate anterior, aducand la cunostinta CSM motivele, potrivit mediafax.ro.
De asemenea, in propunere se mai mentioneaza si faptul ca revocarea din functie a sefilor de parchete.
„Revocarea din functie a presedintelui, a vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii ai Inalta Curte de Casatie si Justitie se face de catre Senatul Romaniei la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii”, mai arata documentul precizat mai sus.
Va recomandam
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Antrenament eficient pentru clasa pregatitoare Intrarea in clasa pregatitoare, presupune un antrenament special care: sa previna eventualele socuri emotionale; sa ofere copilului confort si placere; sa il ajute sa invete bucurandu-se de noi experiente. In acest scop, va propunem cel mai nou instrument pentru antrenamentul copiilor care...
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Civil aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea detalii despre Proprietatea Privata si Moștenire + explicatiile privind Partajul, Contractul de Vanzare sau Prescriptia. Detalii despre CE, CAND si CUM se aplica in lege.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<