CCR a oferit recent o decizie intr-un dosar in care un Consiliu Local a intentionat sa ofere unui cadru didactic un apartament in care sa locuiasca fara a plati chirie. Sa vedem, asadar, daca profesorii sau invatatorii pot obtine o locuinta de la administratia locala cu titlu gratuit.
Curtea Constitutionala a Romaniei a fost sesizata de catre Consiliul Local privind solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 121 si art. 123 din Legea administratiei publice locale.
Este important sa mentionam faptul ca imobilul despre care se discuta in aceasta situatie apartine proprietatii private a UAT-ului, iar Legea nr. 215/2001 permite doar inchirierea, concesionarea sau vanzarea unor asemenea bunuri.
Chiar si asa, autorul sesizarii catre CCR sustine ca prevederile legale in vigoare incalca principiul autonomiei locale. Acesta a aratat ca autoritatile administratiei publice locale sunt impiedicate sa dispuna liber de bunurile aflate in domeniul lor privat, dreptul acestora fiind limitat la concesionare, inchiriere sau vanzare. Totodata, se arata si faptul ca dreptul comun, care poate fi gasit in Codul Civil, este inlaturat.
Curtea a remarcat ca, in realitate, critica de neconstitutionalitate vizeaza prevederile art. 121 alin. (2) si art. 123 alin (1) din Legea nr. 215/2001. Asadar, problema analizata a fost aceea a incalcarii principiului autonomiei locale, avand in vedere ca nu este un posibil un transfer cu titlu gratuit al folosintei bunurilor din domeniul privat al unitatii administrativ-teritoriale catre o persoana fizica.
CCR a respins critica de neconstitutionalitate, ca neintemeiata. Asta inseamna ca un cadru didactic nu poate obtine din partea autoritatilor locale un imobil cu titlu gratuit.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Singurele solutii pe care Consiliul Local le are la dispozitie sunt sa inchirieze, concesioneze sau sa vanda imobilul respectiv. Totusi, avand in vedere ca in Romania sunt posibile multe lucruri, autoritatile vor putea da in chirie imobilul cu o suma modica. Spre exemplu, 10 lei ar fi un cuantum legal.
Din motivarea CCR retinem cateva aspecte interesante:
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri