Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei de la Venetia, spune ca institutia pe care o conduce urmareste cu atentie de cateva luni situatia justitiei din Romania.
El a precizat ca in prezent se lucreaza la raspunsul pe sesizarea facuta de presedintele Klaus Iohannis legata de Legile justitiei, care va fi gata la finalul lunii iulie.
Gianni Buquicchio a subliniat ca opinia se va referi la statutul judecatorilor si organizarea justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii si spera ca va fi luata in considerare.
"Urmarim situatia din Romania de cateva luni deja. De la declansarea crizei nu am primit nicio solicitare de la autoritatile romane sau de la APCE de a analiza situatia. Abia in aprilie pesedintele Iohannis ne-a solicitat sa pregatim o opinie. Lucram acum la acest document. Saptamana trecuta, in cadrul sesiunii de la Venetia, am avut un schimb de opinii cu membrii parlamentului de la Bucuresti: dl Iordache, presedintele comisiei juridice din cadrul Camerei Deputatilor si consilierul pe probleme juridice al presedintelui Iohannis.
Avand in vedere urgenta situatiei, lucram deja la o opinie preliminara, care va fi gata la finalul lunii iulie, va fi trimisa la Bucuresti, si speram ca va fi luata in considerare. Opinia se va referi la statutul judecatorilor si organizarea justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii", a declarat presedintele Comisiei de la Venetia intr-un interviu pentru Radio Europa Libera, citat de Ziare.com.
In ceea ce priveste Codurile penale, Gianni Buquicchio a precizat ca ele nu fac obiectul acestei analize.
"Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, caci nimeni nu ne-a solicitat inca sa o facem", a afirmat oficialul.
Intrebat daca Iohannis ar trebui sa trimita o alta solicitare pentru coduri, Buquicchio a afirmat ca "Este neobisnuit ca un presedinte sa solicite opinia Comisiei de la Venetia. De obicei guvernul, Parlamentul, APCE sau secretarul general al Consiliului Europei sunt institutiile care solicita acest lucru".
Presedintele Comisiei de la Venetia a mai spus ca, inainte de aderare a lucrat foarte mult cu tari ca Romania pentru a implementa masuri de intarire a independentei justitiei. Insa, acum, dupa ce a aderat la UE, acestor tari, inclusiv Romaniei, nu pare ca le mai pasa atat de mult de recomandarile Comisiei, spune Buquicchio.
"Independenta justitiei este o prioritate pentru Comisia de la Venetia de multa vreme. Iar asta, atat in interesul cetatenilor unei tari sau alta, pentru ca acestia au dreptul la o judecata dreapta, dar si din ratiuni economice, caci o tara unde justitia nu este independenta este instabila si investitorii se feresc sa investeasca acolo. Inainte de aderare, am lucrat foarte mult cu tari ca Romania pentru a implementa masuri de intarire a independentei justitiei.
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Acum, ca sunt in UE, pare ca nu le mai pasa atat de mult. Eu cred insa ca sunt si alte motive. Daca ne uitam la Ucraina, Serbia, Macedonia, de exemplu, vedem ca in dorinta de aderare la UE coopereaza foarte bine cu noi. Comisia Europeana si Parlamentul European coopereaza cu noi in procesul de aderare al acestor tari", a spus presedintele Comisiei de la Venetia.
Intrebat ce ce crede ca exista o avalansa de atacuri la adresa justitiei in fostele state comuniste, in Estul Europei, mai ales, Buquicchio a precizat ca "Sunt interese politice. Cred ca este si o chestiune de mentalitate. Sunt alegeri, si castigatorii vor sa ia totul.".
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri