Cresterile continua, dar acum din initiativa primarului general Nicusor Dan. Acesta a propus ca pretul gigacaloriei sa fie 280 lei cu TVA inclus.
"Propunerea pe care am facut-o consilierilor generali a fost ca, incepand de la 1 decembrie 2021, pretul pe care bucurestenii sa il plateasca pentru gigacalorie sa fie 280 de lei, TVA inclus. Aceasta propunere a rezultat dintr-o discutie cu consilierii din majoritate, a fost imbratisata de PNL si PMP, nu si de catre USR, iar PSD s-a pronuntat public impotriva maririi tarifelor. Pana la o noua hotarare de Consiliu General, care sa stabileasca tarifele pentru populatie, bucurestenii vor plati cat platesc din 2011, adica 164 de lei pe gigacalorie", a spus edilul general.
Nicusor Dan a explicat ca propunerea de 280 de lei pe gigacalorie se bazeaza pe trei aspecte. In primul rand s-a tinut cont de cresterea de pret pe care o suporta de la 1 noiembrie si cetatenii care au centrale individuale. Edilul general a admis ca exista o diferenta in ce priveste calitatea serviciilor oferite prin cele doua sisteme.
"Acest 280 de lei pentru bucurestenii care sunt conectati la sistemul centralizat este mai putin decat platesc bucurestenii care au centrale individuale", a spus el.
"Cresterea era necesara"
Al doilea aspect luat in calcul a fost ca tariful nu s-a mai marit din 2011, cand pretul gigacaloriei suportat de catre bucuresteni a fost stabilit la 164 de lei, dintr-o valoare totala de 320 de lei.
"Azi, pretul de furnizare a gigacaloriei este 980 de lei si este total disproportionat sa avem 164 de lei raportat la 980 de lei", a sustinut edilul.
Al treilea element avut in vedere a fost pretul gigacaloriei suportat de populatie in alte orase din tara. Nicusor Dan a evidentiat ca, inainte de scumpiri, preturile in alte orase erau cuprinse intre 200-280 de lei pe gigacalorie, in conditiile in care in Bucuresti pretul suportat de populatie era 164. In prezent, in orasele care au actualizat preturile, acestea au valori cuprinde intre 350-500 de lei.
Primarul general a reamintit ca a solicitat sustinerea Guvernului in ce priveste subventia la caldura si s-a aratat optimist ca va exista un sprijin financiar.
Monica Avasiloaie s-a alaturat redactiei E-Juridic la inceputul anului 2019. Cei peste 8 ani petrecuti in domeniul acordarii de asistenta juridica au ajutat-o sa inteleaga mai bine noutatile despre care scrie in prezent la E-Juridic.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere limitele urmaririi veniturilor art. 729, din Codul de procedura civila, baza de calcul pentru retineri in cazul in care angajatul are concediu medical aproape toata luna se mai compara cu cuantumul salariului minim net pe economie? Pentru exemplificare: angajatul are in luna o indemnizatie de concediu medical de 3587 lei brut, un venit net total realizat de 3970 lei si o poprire in cuantum de 33%. Dupa calculele noastre, baza de calcul pentru retinere ar fi 1872=3970 netul...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Suntem un ONG care vinde cursuri pentru angajatii din sistemul social management social, supervizare,practicieni in serviciile sociale, etc.. Pentru aceste cursuri avem incadrati 3 manageri de produs. Intrebare: cine are ca atributii intocmirea fiselor de antecalcul si postcalcul ale cursurilor vandute.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<