Bucurestenii raman fara caldura, la o zi dupa ce primarul Capitalei Nicusor Dan a anuntat ca s-a luat decizia dublarii pretului la gigacalorie pentru consumatorii casnici racordati la sistemul centralizat de termoficare. Astfel, noul pret care va fi platit de bucuresteni este de 330 de lei + TVA si va intra in vigoare pe 1 aprilie.
Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti (CMTEB) a anuntat, joi, ca a inceput procesul de inchidere a sezonului de incalzire 2021 - 2022, avand în vedere evolutia temperaturilor din urmatoarea perioada.
Furnizarea caldurii in Bucuresti se opreste de astazi
Astfel, incepand cu data de 31 martie 2022 sunt initiate procedurile de oprire a furnizarii energiei termice pentru incalzire catre consumatorii racordati la sistemul centralizat de termoficare din Municipiul Bucuresti, se arata intr-un
comunicat emis de CMTB.
Oprirea agentului termic pentru caldura este facuta progresiv, prin reducerea temperaturii de livrare si prin inchiderea instalatiilor catre consumatori, efectele fiind resimtite pe tot parcursul urmatoarelor 72 de ore.
Masura este luata in conformitate cu prevederile articolului nr. 117 din Regulamentul pentru furnizarea si utilizarea energiei termice, modificat prin H.G. 337/2018, care precizeaza ca "oprirea incalzirii se face dupa trei zile consecutive in care temperatura medie a aerului exterior depaseste +10 grade Celsius, intre orele 20,00 - 06,00".
Dublarea pretului la gigacalorie, o lovitura grea pentru bucuresteni
Miercuri, Consiliul General a aprobat, cu 33 de voturi pentru, creșterea prețului la gigacalorie de la 143 lei la 330 pentru populație, începând cu data de 1 aprilie 2022, a anuntat primarul Nicusor Dan, intr-o postare pe pagina de Facebook.
"Consilierii generali USR, PNL si PMP si-au asumat aceasta majorare impopulara si le multumesc ca au facut ce trebuie, fiindca Primaria Generala nu mai putea sustine singura cresterea puternica a costurilor cu termoficarea. PMB va continua, insa, sa subventioneze semnificativ costul gigacaloriei, tocmai pentru ca pretul platit de bucuresteni sa nu fie excesiv", a scris Nicusor Dan.
"Reamintesc ca pretul gigacaloriei platit de bucuresteni n-a mai fost marit din anul 2011 si precizez ca noul pret e comparabil cu preturile din alte mari orase. De exemplu, la Timisoara se platesc 350 de lei pe gigacalorie, la Oradea 373 de lei pe gigacalorie, iar la Constanta 450 de lei pe gigacalorie. Aceste preturi exista din ianuarie / februarie, deci locuitorii acestor orase au platit sau platesc facturi majorate si pentru lunile de iarna. In Capitala, cresterea pretului la gigacalorie se va simti deocamdata mai putin, pentru ca am intrat in primavara si in curand, timp de jumatate de an, nu va mai fi nevoie de furnizarea caldurii. Rog bucurestenii sa inteleaga situatia si ii asigur ca n-am fi marit acest pret daca n-am fi fost obligati de realitatile economice", a mai scris Nicusor Dan.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<