Pretul pentru benzina si motorina a crescut considerabil in doar un an pentru consumatorii romani, in timp ce la nivel european preturile au ramas aproximativ la acelasi nivel.
Romanii platesc mai mult pentru un plin, iar acest lucru se resimte in buzunarele fiecarui cetatean posesor de masina cu motorizare clasica (combustie interna). Avantajul celor care au masini electrice in momentul de fata este ca majoritatea statiilor de incarcare a bateriilor masinii din tara ofera acest serviciu complet gratuit.
In luna noiembrie 2017 plateam pentru un litru de benzina 5,22 de lei, in timp ce pentru un litru de motorina scoteam din portofel 5,29 de lei. Astfel, pentru un plin de 60 de litri plateam:
La data scrierii acestui articol (6.11.2018), pretul unui litru de benzina este 5,68 de lei, iar unul de motorina costa 5,98 de lei. Vorbim, insa, despre produsele de baza. Carburantii de calitate superioara au depasit in prezent pragul psihologic de 6 lei, ajungand pana la 6,55 de lei/litru. Cat inseamna, asadar, un plin de 60 de litri acum, in noiembrie 2018? Calculam pentru aceeasi valoare de 60 de litri si observam ca vom scoate din buzunar:
Observam o crestere de 46 de bani/litru pentru benzina si de 69 de bani/litru pentru motorina in doar 12 luni calendaristice.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Pretul barilului de petrol in noiembrie 2017 era de 255 de lei, iar in noiembrie 2018 este de 297 de lei. Notabil este faptul ca in luna octombrie 2018 pretul unui baril era 348 de lei, in prezent scazand cu 51 de lei in mai putin de 30 de zile. Pentru ca un baril costa mai putin si preturile practicate la pompa au scazut cu 1,7% pentru benzina si 0,7% pentru motorina in noiembrie 2018, fata de octombrie 2018.
La nivelul UE, suntem pe locul 4 in topul tarilor cand vine vorba de cea mai ieftina benzina si pe locul 11 cand este pusa problema celei mai ieftine motorine.
Situatia, insa, se schimba dramatic daca privim din perspectiva pretului benzinei si al motorinei netaxat. La nivel UE, ne situam pe locul 23 din 28 cand vine vorba de cele mai mici taxe pentru benzina si pe locul 24 din 28 cand ne referim la motorina. Intelegem, asadar, ca preturile la pompa sunt atat de mari pentru ca taxele si accizele practicate de statul roman au unele dintre cele mai mari valori la nivel european.
In primul rand, pretul unui litru de carburant reprezinta peste 50% bani pe care ii incaseaza direct sau indirect statul roman. In jur de 52%-55% este retinut din valoarea unui litru de benzina sau motorina de catre stat prin taxe si accize. Restul de 45%-48% din pretul unui litru reprezinta pretul petrolului, cursul de schimb, costurile de logistica sau marja companiilor petroliere. Pe scurt, in momentul in care alimentezi propria masina depui bani si in bugetul de stat.
In al doilea rand, in momentul in care pretul combustibililor creste, acesta este suportat de catre entitatea privata complet, intrucat statul roman isi va primi in continuare aceeasi cota parte.
In al treilea rand, preturile sunt influentate si de cursul de schimb leu-dolar. Petrolul si produsele petroliere sunt cotate in dolari, dar distributia in tara noastra se face in lei, dupa care furnizorul primeste plata tot in dolari.
Finalmente, fiecare componenta a pretului are o influenta in pretul final pe care il plateste consumatorul. Totusi, asta nu inseamna ca o schimbare a vreunei componente va avea vreun efect. Cotatia barilului de titei poate scadea mult, dar dolarul se poate aprecia in raport cu leul in acelasi timp, de aceea pretul final la pompa poate ramane acelasi.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri