Primiti cu revizuirea?
Cu ceva timp in urma am vazut un caz cu un adolescent american, care, din cauza problemelor in care se baga, era adus in fata instantei de judecata mai tot timpul. In ciuda acestui fapt, el reusea mereu sa scape, datorita cunoasterii foarte bine a drepturilor sale constitutionale. Acest lucru era posibil, si datorita atitutinii si respectului acordat de cetatenii americani Constitutiei lor.
Nu as putea spune ca acest lucru este posibil si la noi, avand in vedere parerea romanilor despre Constitutia Romaniei.
Desi aceasta lege contine majoritatea drepturilor si libertatilor fundamentale de care ar trebui sa se bucure orice cetatean, continua sa planeze deasupra ei o unda de indoiala.
Sunt de parere totusi ca, indoiala exista cu privire la lipsa respectarii acesteia, si nu cu privire la continutul ei.
In prezent, statul este organizat potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Acest aspect insa, nu mai este unul care sa ii multumeasca pe alesii nostri, demarandu-se revizuirea constitutiei, pentru ca fiecare, in goana nebuna dupa putere, sa obtina o pozitie cat mai avantajoasa.
Astfel, Presedintele vrea mai multe prerogative, Parlamentul ar dori sa se inlature orice mod prin care sa fie dizolvat, iar Guvernul ... daca se poate, sa se respinga orice motiune de cenzura. Am vazut ce doresc acesti alesi, si ajungem repede si la intrebarea: “Dar poporul ce vrea?”.
Raspunsul este destul de evident. Cetatenii romani nu doresc altceva decat sa se termine odata cu acest circ politic, si sa le fie si lor respectate drepturile, care sunt deja bine conturate si in actul consitutional actual.
Din pacate, un lucru care agraveaza aceasta problema este si necunoasterea drepturilor care sunt garantate prin constitutie de catre cetatenii romani.
In acest sens, haideti sa vedem cateva din drepturile care se regasesc in legea fundamentala: „dreptul la viata si la integritate fizica si psihica, libertatea individuala, dreptul la aparare, libera circulatie, viata intima, familiala si privata, inviolabilitatea domiciliului, secretul corespondentei, libertatea constiintei, libertatea de exprimare, dreptul la informatie, dreptul la invatatura, accesul la cultura, dreptul la ocrotirea sanatatii, dreptul la mediu sanatos, dreptul de proprietate private, nivelul de trai, protectia copiilor si a tinerilor, protectia persoanelor cu handicap…” etc.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Portal Codul Muncii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In concluzie, avem drepturi pe hartie, dar cand vine vorba de aplicarea si respectarea lor, din nefericire lucrurile nu sunt asa de roz.
Oare in viitor vom putem si noi sa citam tare si raspicat un drept constitutional, si sa avem castig de cauza? Care sa fie oare drumul bun spre rezolvarea acestei probleme?
Poate ca, o revizuire a actului constitutional nu este chiar cea mai inspirata solutie pentru rezolvarea acestei(or) probleme!
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe adresa infojuridic@rs.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri