Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca Ministerul Public a trimis adrese la Serviciul Roman de Informatii, CNSAS si Ministerul Apararii pentru declasificarea documentelor de la Revolutie, iar institutiile au fost de acord.
"In ceea ce priveste documentele clasificate, Ministerul Public a trimis adrese catre Serviciul Roman de Informatii si sunt de acord sa declasifice toate aceste documente. Dupa declasificare, noi o sa le copiem, iar copia dosarului va fi predata dupa finalizare. La fel am primit un raspuns si din partea CNSAS si din partea Ministerului Apararii a acestor documente", a spus Kovesi.
Potrivit procurorul general, dosarele secrete ar ajuta la aflarea adevarului istoric cu privire la ce s-a intamplat la Revolutie, in lipsa lor procurorii putand stabili doar adevarul juridic, pe baza probelor pe care le au in acest moment la dosar. "Eu cred eu ca acest demers este un pas inainte in aflarea adevarului istoric. (...) Noi ca magistrati trebuie sa stabilim adevarul juridic, acela care rezulta din probele adminstrate, in legatura cu ce s-a intamplat la Revolutie. Adevarul istoric ramane in sarcina societatii civile sau a istoricilor", a mai afirmat Laura Kovesi.
CSM a discutat joi, 1 octombrie, adresa prin care procurorul general Laura Codruta Kovesi a cerut Consiliului sa precizeze ce inseamna "acces la dosar", in speta privind Revolutia '89, dupa ce Asociatia 21 Decembrie i-a solicitat, din nou, o copie dupa dosarul Revolutiei. CSM a decis ca nu are competenta sa interpreteze dispozitia Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Procurorul general a explicat ca a facut aceasta solicitare catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in conditiile in care dosarul Revolutiei este un dosar de urmarire penala, iar "accesul la dosar", recomandat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, este interpretat diferit de revolutionari si de procurori.
Astfel, in timp ce revolutionarii sustin ca CEDO a hotarat sa li se permita accesul la dosarul Revolutiei, in sensul ca pot sa-l copieze integral, procurorii considera ca "accesul la dosar" presupune doar studierea dosarului si ca CEDO nu a aratat explicit ca documentele pot fi copiate de partile din dosar.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri