Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost data publicitatii informarea transsmisa de catre Uniunea Profesiilor Liberale din Romania (UPLR) cu privire la masurile initiate de guvernul Frantei care pun in pericol profesiile liberale din aceasta tara.
Va amintim pe aceasta cale faptul ca in data de 5 noiembrie 2014 va avea loc Conferinta Ziua Profesiilor Liberale din Romania.
Conform informarii cu privire la masurile Guvernului Frantei care pun in pericol profesiile liberale din aceasta tara, se precizeaza urmatoarele:
"In luna iulie 2014, Ministrul francez al Economiei, Arnaud Montebourg a propus o masura referitoare la restabilirea puterii de cumparare a populatiei prin reducerea preturilor care sa se realizeze prin intensificarea concurentei.
Masura respectiva, intitulata <<Crestere si Putere de Cumparare>> contine un capitol referitor la profesiile liberale pentru care se propune, printre altele, eliminarea lui numerus clausus pentru facultatile care asigura accesul in profesii liberale, sa permita deschiderea capitalului societatilor de libera practica (SEL) investitorilor din afara profesiilor liberale si sa liberalizeze vanzarea medicamentelor pentru care nu este necesara reteta. "
Mai mult, in cadrul informatii se precizeaza ca efectul abolirii lui numerus clausus va avea un impact negativ asupra educatiei pentru ca universitatile sunt deja suprapopulate si nu exista fonduri financiare pentru angajarea de noi profesori, precum si asupra cercetarii si infrastructurii.
Consultati informarea in format integral aici >>>
sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea A din UZ: - va semna in calitate de subantreprenor un contract de infrastructura mare in Romania drumuri cu o societate comerciala din RO - isi va deschide in perioada imediat urmatoare o sucursala in Romania prin care va derula acest contract. Intrebari: a. Sucursala din RO a societatii A din UZ poate angaja muncitori calificati, NEcalificati detasati din UZ imediat dupa infiintare? Sau se aplica si in cazul ei perioada de min 1 an de activitate pe codul CAEN principal si doar dupa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<