Programul de schimb organizat de Institutul National al Magistraturii impreuna cu European Judicial Training Network – Reteaua Europeana de Formare Judiciara va continua si in cursul anului 2015. In cadrul acestuia, EJTN lanseaza o componenta noua: “Schimburi specializate in cooperare cu partenerii EJTN”, se precizeaza pe site-ul Institutului National al Magistraturii.
Anunt rezultate selectie schimburi specializate
Ghidul practic pentru acest program de schimb si brosura pot fi consultate pe site-ul INM.
Conform anuntului, va amintim faptul ca aceasta initiativa doreste sa continue un program finantat de Comisia Europeana, intitulat Programme d'echanges d'autorites judiciares, programul de schimb al autoritatilor judiciare. In perioada 2005 - 2014, magistrati din toate statele europene au fost implicati in aceste schimburi.
In mod concret, in cursul acestor ani, INM a facut posibila participarea a peste 480 de magistrati romani la stagii in state precum: Angla, Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Olanda, Slovacia, Spania, Suedia si Scotia. In acelasi timp, peste 500 de magistrati din aceste tari au venit in aceeasi perioada in Romania pentru stagii de doua saptamani.
"Prin intermediul acestui program se urmareste dezvoltarea unor schimburi specializate pentru judecatorii/procurorii care isi desfasoara activitatea in unul dintre urmatoarele domenii: dreptul concurentei, mediere, dreptul muncii, dreptul refugiatilor sau dreptul mediului. Aceste schimburi vor fi implementate in colaborare cu un numar de asociatii/retele care au semnat un memorandum de intelegere cu EJTN, si anume:
Asociatia judecatorilor europeni specializati in dreptul concurentei (AECLJ);
Asociatia magistratilor europeni care sustin medierea (GEMME);
Asociatia judecatorilor europeni specializati in dreptul muncii (EALCJ);
Asociatia judecatorilor europeni specializati in dreptul refugiatilor (IARLJ);
Forumul judecatorilor europeni pentru mediu (EUFJE);
Reteaua procurorilor europeni pentru mediu (ENPE).", se mai precizeaza pe site-ul INM.
sursa: INM-LEX.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<