Pe site-ul Senatului a fost publicata propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr. 134 / 2010 privind
Codul de procedura civila.
Initiatorul acestei propuneri legislative este dnul Todirascu Valeriu, senator independent.
In acest moment, aceasta propunere legislativa este inregistrata la Senat pentru dezbatere.
Potrivit formei initiatorului, se solicita modificarea alineatului 1 din articolul 200 de asa natura incat sa detina urmatorul cuprins:
"(1) Completul caruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifica, in termen de cel mult 20 de zile, daca cererea de chemare in judecata indeplineste cerintele prevazute la art. 194-197."
Mai mult, se doreste si modificarea alineatului nr. 1 al articolului 201 cu urmatorul cuprins:
"(1) Judecatorul, in termen de cel mult 20 de zile de la indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata, dispune, prin rezolutie, comunicarea acesteia catre parat, punandu-i-se in vedere ca are obligatia de a depune intampinare, sub sanctiunea prevazuta de lege, care va fi indicata expres, in termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare in judecata, in conditiile art. 165."
Redam din documentul ce contine expunerea de motive:
"Una din principalele ratiuni ale modificarii vechiului Cod de Procedura Civila a fost ritmul lent in care se desfasurau procesele de pe rolul instantelor din Romania.
De aceea, noua lege a impus anumite termene limita pentru depunere intampinarii, proceduri speciale pentru comunicarea documentelor si adreselor instantelor de judecata, precum si regularizarea cererii de chemare in judecata."
"Procedura regularizarii cererii de chemare in judecata a fost instituita tocmai pentru asigurarea celeritatii procesului, pentru a salva timpul pe care il implica neindeplinirea corespunzatoare de catre reclamanti a obligatiilor legalte de forma actiunilor."
"Nu sunt putine cazuri in care judecatori, datori sa verifice indeplinirea tuturor conditiilor sus entionate, nu efectueaza niciun demers, si, astfel, se pierd luni de zile fara sa se trimita adrese catre reclamant pentru completarea cererii, catre parat pentru depunerea intampinarii sau fara sa se stabileasca un prim termen de judecata.", se mai precizeaza in cadrul documentului ce contine expunerea de motive.
sursa: Senat.ro
Propunerea de modificare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila
Expunerea de motive
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<