Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE. Tigarile electronice si dispozitivele care incalzesc tutunul, interzise in spatiile publice?

ACTUALIZARE - Senatul a respins includerea tigarilor electronice pe lista celor care sunt interzise in spatiile publice inchise. Acestea pot fi utilizate in continuare ca si pana acum. Camera Deputatilor are rolul decizional, iar initiativa se afla pe ordinea de zi inca de la sfarsitul lunii aprilie. Este posibil ca marti, 11 iunie, sa fie dat un vot in aceasta privinta.

STIREA INITIALA

In Senatul Romaniei s-a depus o noua initiativa legislativa privind fumatul in spatiile publice. 

Doi senatori de la USR si un deputat independent vor sa modifice legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 435 din 21.06.2002.

Initiatorii sustin ca "efectele consumului de tutun asupra sanatatii sunt extrem de nocive, fiind indelung si temeinic documentate la nivel mondial.

Reamintim ca legea nr. 15/2016 privind modificarea legii nr. 349/2002 initiata de deputatul PSD Aurelia Cristea a dus la interzicerea fumatului in spatii publice inchise.

Initiatorii noului proiect legislativ atrag atentia in expunerea de motive a proiectului de lege ca "tara noastra are in continuare o rata alarmanta de consumatori - o cincime din populatie fumeaza zilnic.

"O statistica si mai alarmanta reprezinta rata de consumatori minori - peste 220.000 de fumatori cu varsta intre 13 si 15 ani. Mai mult, 30% din populatia de 15-18 ani fumeaza, iar 15% dintre fumatorii din Romania incep sa fumeze inca de la varsta de 7 ani.", mai arata parlamentarii in expunerea de motive.

Tigarile electronice si dispozitivele care incalzesc tutunul se afla si in atentia lui Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii si fondator al SMURD. De curand, acesta a scris pe retelele de socializare, citand un raport CNN ca se constata "900% crestere in utilizarea tigarilor electronice in scolile in perioada 2011-2015. Un raspuns clar la cei care spuneau ca astfel de produse nu sunt destinate copiilor si nu influenteaza adolescentii.Vorbim de tigarile electornice care se afla pe piata mult inaintea dispozitivelor care incalzesc tutunul. Urmeaza sa vedem in viitor si impactul noilor dispozitive intrate pe piata recent. Este clar ca trebuie actionat urgent prin interdictia promovarii si a utilizarii in spatiile publice aplicand reguli similare celor aplicabile tigarilor clasice pentru toate aceste dispozitive!"

Tot el sustinea intr-un alt mesaj publicat pe o retea de socializare ca "situatia continua sa evolueze in defavoarea sanatatii publice si in favoarea industriei mortii. Poza atasata reprezinta o reclama a unui produs de fumat prin incalzire care ocupa un perete intreg al centrului comercial "Mall Baneasa". Doua aspecte trebuie sa atraga atentia noastra. Primul aspect este modul de promovare al "aparatelor mortii" cum le-am denumit in alta postare. Culorile atractive ale acestor aparate sunt baza acestei reclame, iar orice om poate intelege si cui se adreseaza o astfel de reclama la intrare intr-un mall plin de adolescenti si copii. Nu cred ca un fumator il intereseaza ce culoare are apartul si daca este negru, auriu sau roz. Insa pentru adolescenti si pentru copiii acest lucru poate fi atractiv. Al doilea aspect, care este mai mult unul care insulta inteligenta oamenilor decat sa-i multumeasca, este faptul ca de aceasta data se pune in coltul reclamei semnul de interzis sub 18 ani! Acum sincer, daca produsul este interzis minorilor de ce se face promovarea lui in spatiul public in acest mod? Pare in prima instanta o reclama la telefoanele mobile decat la fumat insa ea este din nou foarte bine gandita ca sa atraga interesul unei anumite categorii din randul populatiei.

Pe de alta parte, avand in vedere ca fabricantii acestui produs sunt firme care fabrica tigari clasice, faptul ca ei pun acest semn de interdictie pentru cei sub 18 ani nu este oare o recunoastere ca acest produs este similar cu tigarile clasice a caror promovare inspatiile publice este interzisa? si atunci de ce se permite promovarea acestor produse atat de agresiv in spatiile publice cand fabricantii lor recunosc ca ele sunt nocive si interzise minorilor asa cum sunt interzise minorilor si tigarile clasice fabricate de ei. (...) Revin si subliniez ca lipsa de actiune la nivel legislativ este o forma de complicitate la ce se intampla la acest moment. Impactul se va vedea in scurt timp si va fi greu de reparat. Este vorba de interdictia promovarii acestor produse ca sa oprim raspandirea lor si recrutarea adolescentilor si a tinerilor si va trebui sa actionam in cel mai scurt timp, fie printr-o initiativa legislativa la nivelul parlamentului, fie printr-un act normativ la nivelul guvernului sau printr-o initiativa legislativa la nivel civic!", incheie mesajul publicat pe pagina sa de socializare. 

Cei doi senatori si deputatul care au semnat acest proiect legislativ propun o extindere a sensului legii astfel incat prin "fumat" sa se inteleaga orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli, acest consum fiind interzis in spatii publice inchise, mijloace de transport in comun, spatii inchise de la locul de munca sau in preajma locurilor de joaca pentru copii, conform prevederilor actuale ale legii. 

Initiativa legislativa depusa in Senat presupune urmatoarele modificari:


Articol Unic - Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 435 din 21 iunie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

  • La articolul 2, litera e) se modifica si va avea urmatorul continut:
    • e) fumat se intelege inhalarea voluntara a fumului rezultat in urma arderii tutunului continut in tigarete, tigari de foi, cigarillos si pipe, precum si inhalarea voluntara a aerosolilor rezultati in urma vaporizarii substantelor cu dispozitive electronice de tip "tigareta electronica" sau al dispozitivelor ce incalzesc tutunul fara a produce combustia amestecului.

 

Pe scurt si pe intelesul tuturor, noile tipuri de tigari fara ardere (adica cele electronice si cele care incalzesc tutunul) vor intra in aceeasi categorie cu tigarile clasice, vor fi impozitate si accizate corespunzator si nu vor mai putea fi folosite in spatii publice inchise.

Proiectul legislativ se afla in Senat pentru dezbatere si adoptare, in momentul de fata nefiind in vigoare. Legea va fi pusa in aplicare de-abia dupa promulgarea sa in varianta finala de catre presedintele Klaus Iohannis si publicarea ei in Monitorul Oficial. 


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "UPDATE. Tigarile electronice si dispozitivele care incalzesc tutunul, interzise in spatiile publice?":
Rating:

Nota: 3.4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI