Senatul Romaniei a respins o initiativa legislativa pe care Raed Arafat ar fi vrut-o in vigoare.
Secretarul de stat Raed Arafat publicase acum cateva luni un mesaj pe o retea de socializare prin care atragea atentia asupra efectului nociv pe care-l pot avea tigarile electronice, numindu-le "aparatele mortii". Acesta a facut referire in special la modul prin care acestea se promoveaza in spatiul public, devenind atragatoare pentru tinerii Romaniei, desi efectele nocive asupra sanatatii sunt aproximativ aceleasi.
"Culorile atractive ale acestor aparate sunt baza acestei reclame, iar orice om poate intelege si cui se adreseaza o astfel de reclama la intrare intr-un mall plin de adolescenti si copii. Nu cred ca un fumator il intereseaza ce culoare are apartul si daca este negru, auriu sau roz. Insa pentru adolescenti si pentru copiii acest lucru poate fi atractiv.
Al doilea aspect, care este mai mult unul care insulta inteligenta oamenilor decat sa-i multumeasca, este faptul ca de aceasta data se pune in coltul reclamei semnul de interzis sub 18 ani!
Acum sincer, daca produsul este interzis minorilor de ce se face promovarea lui in spatiul public in acest mod? Pare in prima instanta o reclama la telefoanele mobile decat la fumat insa ea este din nou foarte bine gandita ca sa atraga interesul unei anumite categorii din randul populatiei. Pe de alta parte, avand in vedere ca fabricantii acestui produs sunt firme care fabrica tigari clasice, faptul ca ei pun acest semn de interdictie pentru cei sub 18 ani nu este oare o recunoastere ca acest produs este similar cu tigarile clasice a caror promovare inspatiile publice este interzisa? si atunci de ce se permite promovarea acestor produse atat de agresiv in spatiile publice cand fabricantii lor recunosc ca ele sunt nocive si interzise minorilor asa cum sunt interzise minorilor si tigarile clasice fabricate de ei.", scria Raed Arafat pe contul sau personal de Facebook.
Mesajul sau privind "aparatele mortii" a fost receptionat de mai multi parlamentari de la USR, PSD, PNL, UDMR si ALDE care au initiat un proiect de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Alesii sustin in expunerea de motive ca "efectele consumului de tutun asupra sanatatii sunt extrem de nocive, fiind indelung si temeinic documentate la nivel mondial. (...) Romania se confrunta astazi cu aparitia unor noi forme de fumat prezentate adesea ca "sanatoase", desi nu exista studii stiintifice care sa sustina aceste lucruri. Astfel, aparitia dispozitivelor de fumat de tip "tigara electronica", cat si proliferarea recenta a diverselor dispozitive de inhalat aerosolo din tutun fara arderea amestecului lanseaza noi provocari legislative din perspectiva combaterii consumului de tutun. (...) O alta problema directa si imediata o reprezinta absenta prevederilor legislative privind consumul acestor noi produse de tutun in spatii publice. Actualmente legea defineste fumatul prin prisma arderii tutunului si a inhalarii fumului. Tigarile electronice si dispozitivele ce incalzesc tutunul nu ard materia vegetala, ci produc aerosoli. Drept urmare, nu este interzis consumul acestora in spatii publice, conform legislatiei in vigoare. Or, necunoscand impactul pe care aceste produse il pot avea asupra sanatatii consumatorilor sau al persoanelor din jur este necesara extinderea sensului legii pentru interzicerea acestor produse..."
Cei 26 de deputati si senatori de la diferite formatiuni politice, semnatari ai acestei initiative au dorit modificarea art. 2, litera e), dupa cum urmeaza:
Iata ce prevede legea in vigoare la art. 2, lit. e):
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Fise distractive pentru gradinita
In plus, proiectul de lege prevede si abrogarea alineatului 12 de la articolul 3.
In octombrie senatorii nu au votat pentru modificarea Legii nr. 349/2002 si au respins initiativa legislativa care urma sa includa si tigarile electronice in strategia nationala de prevenire si combatere a efectelor consumului produselor din tutun.
Camera Deputatilor devine acum camera decizionala, in prezent asteptandu-se raporturile de la Comisia pentru sanatate si familie, Comisia pentru industrii si servicii si Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale.
Votul final in plen ar putea sa aiba loc pana la inceputul lunii decembrie.
Atentie! Prevederile proiectului nu se afla in vigoare. Este nevoie de votul pozitiv al Camerei Deputatilor, de promulgarea sefului statului si de publicarea in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri