Guntram Schneider, ministrul Muncii in landul Rhenania de Nord Westphalia vine cu propunerea ca superiorii sa aiba interditie de a-si contacta angajatii in timpul liber.
Aceasta este o lege antistres, care urmareste aplicarea unei interdictii sefilor care doresc sa isi contacteze subalternii in afara orelor de lucru, noteaza Mediafax.
"Angajatorul nu va mai putea sa contacteze angajatul decat intr-un anumit interval orar", a explicat Guntram Schneider.
Asa cum arata un sondaj de opinie, angajatii germani sunt contactati de personal din firmele in cadrul carora lucreaza chiar si in afara orelor de program si in concedii
Masura de interzicere a contactarii subalternilor in timpul liber vizeaza protectia "echilibrului intre viata privata si cea profesionala", noteaza Mediafax.
Va amintim ca germanii isi doresc si o saptamana de lucru de 4 zile si ca nu departe de o astfel de decizie ar fi tarile scandinave. O astfel de masura ar putea fi luata in considerare in viitorul apropiat.
Aceeasi parere este impartasita si de Carlos Slim, miliardarul mexican ce apare pe locul al treilea in topul miliardarilor lumii. Si acesta crede ca oamenii ar trebui sa lucreze doar 3 zile pe saptamana.
De asemenea, va amintim faptul ca de curand, Camera inferioara a Parlamentului Germaniei, Bundestag, a aprobat introducerea primului salariu minim din instoria tarii, de 8,5 euro pe ora, nivel mai mare decat in statele Unite si Marea Britanie.
Pana in prezent, Germania a fost unul dintre cele 7 state din UE unde nu exista un salariu minim la nivel national. Amintim faptul ca salariul minim pe economie in Romania este de 900 de lei, de la data de 1 iulie 2014. Plata pe ora este de 5,35 lei pe ora.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<