Romania va incepe sa construiasca rachete interceptoare de ultima generatie SkyCeptor, potrivit unui memorandum de intelegere intre Compania Nationala Romarm S.A., Electromecanica S.A. si Raytheon Missiles & Defense. Semnarea acestui memorandum reprezinta un prim pas al colaborarii intre Electromecanica S.A. si compania Raytheon pentru fabricarea la Ploiesti a rachetelor interceptoare de ultima generatie SkyCeptor.
Rachetele interceptoare SkyCeptor vor fi construite la Ploiesti
„Conflictul militar de la granita Romaniei ne-a demonstrat ca dezvoltarea de parteneriate de tip public-privat cu industria de aparare intre statele NATO si ale Uniunii Europene reprezinta structura pe care industria de aparare trebuie sa functioneze pe termen lung”, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spataru, la ceremonia de semnare a memorandumului, potrivit
news.ro.
Memorandumul este doar un prim pas in dezvoltarea parteneriatului strategic pe termen lung intre Electromecanica Ploiesti, Romarm si Raytheon, a adaugat ministrul Economiei.
„Mai sunt cativa pasi pe care trebuie sa-i facem astfel incat productia sa inceapa cat mai curand posibil. Productia inseamna si investitii din partea romana si ceea ce l-am asigurat pe directorul Electromecanica si directorul general al Romarm e ca Ministerul Economiei este hotarat sa investeasca, sa aloce bani pentru dezvoltarea acestei capabilitati astfel incat Romania sa se pozitioneze atat la nivel national, cat si la nivel european, ca un furnizor stabil si ca un furnizor de incredere in acest domeniu. Utilizarea acestor rachete in conflictul din Ucraina, cu siguranta nu putem sa discutam de asa ceva pentru ca un astfel de proces va dura”, a mai afirmat Florin Spataru.
Romania intentioneaza sa livreze rachete SkyCeptor inclusiv pe piata externa
Potrivit ministrului, rachetele interceptoare vor fi livrate pe piata interna si pe cea externa, ceea ce va face din Romania "un furnizor strategic in Europa si in mediul international de echipament militar".
La randul sau, Ministrul Apararii Nationale, Vasile Dincu, a afirmat ca si-ar dori „multiplicat de sute de ori” un eveniment precum cel de miercuri de la Ploiesti, in care Romania nu doar achizitioneaza armament, ci si semneaza memorandumuri prin care se valorifica „inteligenta” romanilor si infrastructura din domeniul apararii.
Rachetele interceptoare SkyCeptor, folosite cu precadere de israelieni, pot dobora rachetele balistice si de croaziera cu raza scurta si medie de actiune.
„Cred cu tarie ca semnarea acestui memorandum inseamna mai mult decat un angajament de afaceri, reprezinta inceputul unui parteneriat pe termen lung intre noi toti, reprezinta o relatie de cooperare consolidata cu industria romaneasca, construita deja pe o fundatie existenta si un parteneriat puternic cu Guvernul Romaniei in domeniul apararii. Conducerea dvs. vizionara a facut posibila semnarea acestui memorandum de intelegere, iar impreuna aducem productia de rachete defensive cu raza lunga de actiune in Romania. SkyCeptor este un interceptor cu raza lunga de actiune care are costuri reduse si este dezvoltat pentru a apara impotriva rachetelor balistice si de croaziera si este propus pentru integrarea viitoare cu sistemul Air&Missiles Defense”, a declarat si presedintele companiei americane Raytheon, Wesley D. Kremer.
Sursa foto: breakingdefense.com
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat in cadrul echipei achizitii, cod COR referent achizitii este numit prin fisa postului Responsabil cu activitati nucleare. Pentru acest lucru participa periodic la cursuri. Activitatea lui efectiva este activitate de birou. Care ar fi riscurile la care s ar putea expune ca si persoana fizica? Daca la un eventual control angajatorul ar fi amendat pentru anumite nereguli, credeti ca ar putea suporta ceva consecinte si persoana respectiva? Daca da, care ar fi acestea? Daca sa zicem ar fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Pentru personalul care lucreaza in ture de 12 cu 24/48, pot sa fie situatii in care intr-o luna se atinge normatul lunii, iar in altele se depaseste. Este corect sa sa pastreze un depozit de timp care sa reglementeze normatul lunii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In situatia in care se doreste reducerea programului de munca de la 5 la 4 zile pe saptamana, care sunt etapele care trebuie urmate? Sunt necesare acte aditionale pentru fiecare persoana sau poate fi o decizie care se aplica tuturor? Iar daca sunt persoane care nu semneaza actul aditional, masurile de reducere se aplica si in cazul lor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<