Romania va incepe sa construiasca rachete interceptoare de ultima generatie SkyCeptor, potrivit unui memorandum de intelegere intre Compania Nationala Romarm S.A., Electromecanica S.A. si Raytheon Missiles & Defense. Semnarea acestui memorandum reprezinta un prim pas al colaborarii intre Electromecanica S.A. si compania Raytheon pentru fabricarea la Ploiesti a rachetelor interceptoare de ultima generatie SkyCeptor.
Rachetele interceptoare SkyCeptor vor fi construite la Ploiesti
„Conflictul militar de la granita Romaniei ne-a demonstrat ca dezvoltarea de parteneriate de tip public-privat cu industria de aparare intre statele NATO si ale Uniunii Europene reprezinta structura pe care industria de aparare trebuie sa functioneze pe termen lung”, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spataru, la ceremonia de semnare a memorandumului, potrivit
news.ro.
Memorandumul este doar un prim pas in dezvoltarea parteneriatului strategic pe termen lung intre Electromecanica Ploiesti, Romarm si Raytheon, a adaugat ministrul Economiei.
„Mai sunt cativa pasi pe care trebuie sa-i facem astfel incat productia sa inceapa cat mai curand posibil. Productia inseamna si investitii din partea romana si ceea ce l-am asigurat pe directorul Electromecanica si directorul general al Romarm e ca Ministerul Economiei este hotarat sa investeasca, sa aloce bani pentru dezvoltarea acestei capabilitati astfel incat Romania sa se pozitioneze atat la nivel national, cat si la nivel european, ca un furnizor stabil si ca un furnizor de incredere in acest domeniu. Utilizarea acestor rachete in conflictul din Ucraina, cu siguranta nu putem sa discutam de asa ceva pentru ca un astfel de proces va dura”, a mai afirmat Florin Spataru.
Romania intentioneaza sa livreze rachete SkyCeptor inclusiv pe piata externa
Potrivit ministrului, rachetele interceptoare vor fi livrate pe piata interna si pe cea externa, ceea ce va face din Romania "un furnizor strategic in Europa si in mediul international de echipament militar".
La randul sau, Ministrul Apararii Nationale, Vasile Dincu, a afirmat ca si-ar dori „multiplicat de sute de ori” un eveniment precum cel de miercuri de la Ploiesti, in care Romania nu doar achizitioneaza armament, ci si semneaza memorandumuri prin care se valorifica „inteligenta” romanilor si infrastructura din domeniul apararii.
Rachetele interceptoare SkyCeptor, folosite cu precadere de israelieni, pot dobora rachetele balistice si de croaziera cu raza scurta si medie de actiune.
„Cred cu tarie ca semnarea acestui memorandum inseamna mai mult decat un angajament de afaceri, reprezinta inceputul unui parteneriat pe termen lung intre noi toti, reprezinta o relatie de cooperare consolidata cu industria romaneasca, construita deja pe o fundatie existenta si un parteneriat puternic cu Guvernul Romaniei in domeniul apararii. Conducerea dvs. vizionara a facut posibila semnarea acestui memorandum de intelegere, iar impreuna aducem productia de rachete defensive cu raza lunga de actiune in Romania. SkyCeptor este un interceptor cu raza lunga de actiune care are costuri reduse si este dezvoltat pentru a apara impotriva rachetelor balistice si de croaziera si este propus pentru integrarea viitoare cu sistemul Air&Missiles Defense”, a declarat si presedintele companiei americane Raytheon, Wesley D. Kremer.
Sursa foto: breakingdefense.com
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Cum pontam salariatii care au program de lucru de la 08,00 pana la 16,30 de luni pana joi, iar vineri de la 08,00 pana la 14,00? Pontam 8 ore in fiecare zi a saptamanii sau pontam exact cum lucreaza? Numarul de ore pe saptamana este egal cu 40, dar in cadrul unei luni, in cazul in care pontam exact cum lucreaza, vor fi luni in care numarul orelor lucrate va fi mai mare sau mai mic decat durata normala a timpului de lucru din luna respectiva. In acest caz, platim salariul intreg ? In Revisal se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate care are cod CAEN principal 1052: Fabricarea inghetatei, cod CAEN, stipulat in Legea 135/2022, privind majorarea salariilor la mimimul de 3000 lei, pentru industria alimentara, obtine ponderea cea mai mare a veniturilor din activitati aferente altor coduri CAEN de ex: restaurante. De altfel, exista un singur angajat care produce inghetata, 10 salariati fiind angajati la puncte de lucru care comercializeaza inghetata. Are obligatia societatea sa ofere salariatilor minimul de 3000 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am vrea sa angajam un domn intr-o ferma de vaci ca si ingrijitor animale. Domnul in cauza beneficiaza de un certificat de handicap cu incadrare in grad de handicap mediu, cod boala S98, fara asistent si fara insotitor. Valabilitatea certificatului este permaneneta. Domnul in cauza dispune de proteza ortopedica, avand o amputatie la nivelul membrului inferior. Nu beneficiaaza de pensie de boala. As vrea sa stiu cum il pot incadra in munca, cu norma intreaga de 8 ore/zi, sau cu timp partial de 4...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<