Curtea Penala Internationala a fost sesizata in mod oficial cu privire la atacul desfasurat de Israel asupra sediului presei straine din Gaza.
In ultima saptamana, atacurile aeriene israeliene directionate au distrus sediile a 23 de media palestiniene si internationale. Sambata, a fost distrusa cladirea in care se aflau, intre altele, birourile agentiei americane de presa The Associated Press si Al Jazeera.
Potrivit armatei israeliene, aceste atacuri au fost justificate de faptul ca in cladire se aflau echipamente ale „serviciilor secrete militare” ale Hamas, gruparea islamista care conduce Fasia Gaza.
"Tintirea cu buna stiinta a entitatilor media constituie o crima de razboi", a spus Christophe Deloire, secretar general al RSF. "Prin distrugerea intentionata a lor, Fortele de Aparare Israeliene nu provoaca doar distrugeri materiale asupra operatiunilor media, ci, in sens mai larg, obstructioneaza acoperirea media a conflictului care afecteaza direct populatia civila. Solicitam procurorului Curtii Penale Internationale sa stabileasca daca aceste atacuri aeriene reprezinta crime de razboi".
Primul atac asupra sediilor de presa a avut loc in urma cu cinci zile, dupa ce Hamas a lansat o serie de rachete in Israel. La primele ore ale zilei de 12 mai, atacurile israeliene au distrus Al-Jawhara Tower, cladire cu zece etaje din Gaza City care gazduia 14 entitati de presa, inclusiv ziarul Palestine Daily News si postul de televiziune Al-Araby din Qatar.
Ziua urmatoare, un alt atac israelian a distrus Al-Shorouk Tower din Gaza City, o cladire cu 14 etaje in care se aflau birourile a sapte institutii media, intre care postul de radio si televiziune Al-Aqsa.
Fortele de Aparare Israeliene au transmis ca au avut ca tinta depozitele de arme ale Hamas ascunse in cladiri civile din Gaza.
Curtea Penala Internationala (numita uneori si Tribunalul Penal International) este o instanta de justitie internationala permanenta, cu sediul la Haga in Olanda. Menirea si scopul acestei institutii juridice internationale este de a judeca persoane care au comis genociduri, crime de razboi si crime impotriva umanitatii.
Curtea este compusa din 18 magistrati, care au fost investiti in functie pe 11 martie 2003, dintre care in rangul cel mai inalt, canadianul Philippe Kirsh.
Instanta nu poate judeca cauze retroactive ci numai cazuri provenite dupa 1 iulie 2002.