eMag a fost amendata pentru probleme legate de campania de Black Friday, dar a raspuns imediat informatiilor transmise de ANPC.
Comandamentul Special de Black Friday al ANPC a controlat platforma operatorului economic Dante International SA (www.emag.ro), dupa aceeasi metoda, prin accesarea site-ului, pentru verificarea respectarii prevederilor legale la comertul online (reduceri, promotii).
Comisarii ANPC au constatat urmatoarele abateri:
- pe pagina de prezentarea a produselor, langa pretul de referinta ("pretul taiat") la care se aplica reducerea, prin apropierea cursorului mouse-ului de litera (i) apare mesajul: "Pretul taiat este cel mai mic pret la care a fost vandut produsul in ultimele 30 de zile“, neexistand nicio alta informatie care sa prezinte durata promotiei (reducerii), respectiv data de inceput a acesteia.
Conform ANPC, pe site nu erau informatii privind durata promotiilor, facand astfel dificila verificarea pretului cel mai mic din ultimele 30 de zile. "Din analiza documentatiei prezentate de operatorul economic privind evolutia preturilor, in perioada ultimelor 30 de zile, inainte de aplicarea reducerii, pentru produsele verificate, coroborat cu constatarile de mai sus, a rezultat faptul ca omiterea informatiei privind data aplicarii reducerii este de natura sa creeze confuzie si dificultate in verificarea celui mai mic pret la care sunt vandute produsele, in perioada ultimelor 30 de zile, inainte de aplicarea reducerii", precizeaza institutia.
Vezi si: eMag, amendat de Consiliul Concurentei. Sanctiunea, micsorata dupa recunoasterea abuzului
Ca atare, operatorul economic a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 50 000 lei. De asemenea, comisarii ANPC au propus dispunerea masurii de incetare a practicii comerciale incorecte a operatorului economic.
Reactia eMag
"Aspectele sesizate de ANPC privind afisarea perioadei campaniei au fost rezolvate prompt, iar clientii nu au fost afectati. Am pus la dispozitia autoritatilor in mod transparent informatiile necesare privind organizarea campaniilor promotionale la eMAG. De asemenea, ANPC a verificat zeci de preturi din cadrul campaniei Black Friday dar si din alte promotii si nu a constatat nicio abatere privind aplicarea reducerii conform legii, la cel mai mic pret din ultimele 30 de zile. In plus, ca o dovada suplimentara de transparenta, am construit un ghid de marcaje si caracteristici ale produselor, care este public si poate fi accesat de oricine pe pagina noastra de informatii, sau printr-o simpla cautare pe eMAG: https://www.emag.ro/info/ghid-de-marcaje-produse-si-preturi. Consideram ca eforturile autoritatilor de a sustine transparenta informatiilor sunt in interesul clientilor si au rolul de a creste increderea acestora in comercianti", a transmis eMag.
Actiunile ANPC vor continua atat in mediul online, cat si in teren.
Este primul an in care comisarii au o activitate intensa inainte si dupa Black Friday.
Monica Avasiloaie s-a alaturat redactiei E-Juridic la inceputul anului 2019. Cei peste 8 ani petrecuti in domeniul acordarii de asistenta juridica au ajutat-o sa inteleaga mai bine noutatile despre care scrie in prezent la E-Juridic.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<