Reactii justificate
In urma editorialului de ieri - „Cod rosu pentru Romania” - casuta de e-mail a Redactiei a fost onorata de mai multe e-mail-uri care au sustinut sau au combatut punctul meu de vedere vizavi de modul in care sunt „anchetate” violentele facute de romanii din alte state.
O cititoare fidela a editorialelor noastre, careia ii multumim pe aceasta cale, ne-a atras atentia in mod deosebit prin exemplele reale pe care ni le-a impartasit, acestea sustinandu-i nemultumirea fata de aceste aspecte. Dumneaei sustine ca: „... daca oamenii politici ai Romaniei ar lua problema mai in serios si ar duce o politica de repatriere si de incadrare a acestei clase "sarace" in munca (intretinerea curateniei pe strazi etc.) poate ca situatia s-ar remedia desi...e cam tarziu, raul a fost facut. [...]”. Pentru a eficientiza sistemul de pedepsire a infractorilor este nevoie de o abordare mai complexa a problemei: “… la o vizita intr-un penitenciar, in practica din facultate, un coleg a avut o discutie cu cativa detinuti aflati acolo pentru diferite infractiuni de pana in 10 ani, care au precizat clar: >>>Domnule noua ne convine aici - mancarea, mancare, somn de voie, mai si muncim, ne vedem si femeile din cand in cand...iar daca scapam de aici, mai facem ceva, si ne intoarcem...ce?... cine ne da noua pe gratis de mancare?<<< ...deci, sunt si persoane care fac orice ptr. o viata mai usoara chiar si acolo in penitenciare! Sistemul de pedepsire nu e de ajuns.....trebuie ca pe langa el sa fie creat si un sistem care sa functioneze in inchisori si care sa determine condamnatii sa-si schimbe comportamentul total sau macar partial .... adica deviatii comportamental sa fie astfel "ajutati" incat sa-si revina si sa fie cu adevarat reintegrati in societate la iesirea din aceste locatii. […]”, a mai adaugat cititoarea noastra.
In concluzie! Vorbim concret de lipsa de interes in gasirea de solutii eficiente pentru stoparea infractiunilor comise de cetatenii romani in afara tarii? Se rezuma totul la o cooperare eficienta dintre autoritatile romane si cele ale statului „ranit” privind numeroasele infractiuni savarsite de concetatenii nostri? Vom reconstrui in acest fel imaginea Romaniei?
Realitatea arata ca, referindu-ne la cetatenii romani, este clar ca nu doar cei de etnie rroma sunt vinovati pentru „stricaciunile” provocate strainatatii. Indiferent de nationalitate, oamenii pot fi tentati sa savarseasca infractiuni ca sa-si asigure mijloacele principale de trai sau din alte considerente imorale.
In final insa, toate aceste aspecte trebuie analizate amanuntit de institutiile statului, singurele care au autoritatea de a lua masuri pentru stabilizarea situatiei.
Valentin Pulbere Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII Portal Codul Muncii Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe forumul e-juridic.ro accesand link-ul urmator. Clic
AICI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri