Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT privind concediile judecatorilor si procurorilor

Hotararea nr. 325 din 24 august 2005 pentru aprobarea Regulamentului privind concediile judecatorilor si procurorilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 815 din 8 septembrie 2005

In temeiul dispozitiilor art. 133 alin. (5) si (7) din Constitutia Romaniei, republicata, si ale art. 24 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu modificarile si completarile ulterioare,
avand in vedere art. 106 lit. i) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotaraste:
Art. 1. - Se aproba Regulamentul privind concediile judecatorilor si procurorilor, cuprins in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2. - La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 156/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind concediile judecatorilor si procurorilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 880 din 27 septembrie 2004, se abroga.
Art. 3. - Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.



Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii,
judecator dr. Dan Lupascu

ANEXA:

REGULAMENT
privind concediile judecatorilor si procurorilor

CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - Judecatorii si procurorii au dreptul la concediu de odihna, concedii de studii, pentru participarea la cursuri sau la alte forme de specializare organizate in tara sau in strainatate, pentru pregatirea si sustinerea examenului de capacitate si de doctorat, concedii fara plata, concedii medicale, precum si alte concedii, potrivit legii.

CAPITOLUL II
Concediul de odihna
Art. 2 - (1) Judecatorii si procurorii au dreptul anual la un concediu de odihna de 35 de zile lucratoare, platit. Acest drept nu poate forma obiectul vreunei renuntari sau limitari.
(2) Durata concediului de odihna prevazuta in prezentul regulament este corespunzatoare activitatii desfasurate timp de un an calendaristic. La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
(3) Judecatorii si procurorii efectueaza concediul de odihna, de regula, in perioada vacantei judecatoresti. Pentru motive temeinice, conducerea instantei sau, dupa caz, a parchetului poate aproba efectuarea concediului de odihna in alta perioada decat cea a vacantei judecatoresti.
(4) Conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conducerile instantelor judecatoresti si ale parchetelor, precum si conducerile compartimentelor din aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii au obligatia sa asigure efectuarea concediului de odihna de catre toti judecatorii, procurorii si asimilatii acestora, in cursul anului calendaristic in care s-a nascut acest drept.
Art. 3. - Judecatorii si procurorii care indeplinesc, in conditiile legii, prin cumul, pe langa functia de baza la instante sau parchete, o functie didactica in invatamantul universitar au dreptul la concediu de odihna platit numai de la instanta sau parchetul la care au functia de baza.
Art. 4. - In anul in care au fost numiti in functie, judecatorii si procurorii au dreptul la un concediu de odihna stabilit proportional cu perioada cuprinsa intre data numirii si ultima zi a acelui an.
Art. 5. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an calendaristic.
(3) Concediul de odihna poate fi fractionat, la cererea judecatorului sau a procurorului, sub conditia ca una dintre fractiuni sa fie de cel putin 15 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Art. 6. - (1) Pe durata concediului de odihna judecatorii si procurorii beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat valoarea totala a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectiva.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna se stabileste in raport cu numarul zilelor de concediu inmultite cu media zilnica a indemnizatiei de incadrare brute lunare, a majorarii indemnizatiei de incadrare brute lunare, precum si a celorlalte sporuri cu caracter permanent, luate impreuna, corespunzatoare lunii calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu. In cazul in care concediul de odihna se efectueaza in cursul a doua luni consecutive, media zilnica se calculeaza distinct pentru fiecare luna.
(3) Media zilnica a veniturilor prevazute la alin. (2) se stabileste in raport cu numarul zilelor lucratoare din fiecare luna in care se efectueaza zilele de concediu.
(4) La plecarea in concediu de odihna judecatorii si procurorii au dreptul, in conditiile legii, pe langa indemnizatia de concediu prevazuta la alin. (1) , si la o prima de concediu egala cu indemnizatia de incadrare bruta lunara din luna anterioara plecarii in concediu. Indemnizatia de concediu si prima de concediu se platesc cumulat, cu cel putin 5 zile inaintea datei plecarii in concediu. In cazul in care concediul de odihna se efectueaza fractionat, prima de concediu si indemnizatia de concediu se acorda o singura data.
Art. 7. - (1) Daca judecatorul sau procurorul, din motive justificate, nu a putut efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, la cererea sa, concediul de odihna neefectuat va fi acordat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la acest concediu, pe baza programarii aprobate de presedintii instantelor judecatoresti sau, dupa caz, de conducatorii parchetelor. In acest caz, drepturile banesti se suporta din fondurile aferente anului in care se efectueaza concediul de odihna.
(2) Compensarea in bani a concediului de odihna este permisa numai in cazul incetarii activitatii la instanta sau parchetul la care functioneaza judecatorul ori procurorul.
(3) Compensarea se calculeaza pe baza numarului de zile de concediu neefectuat si a mediei zilnice a indemnizatiei de incadrare brute lunare, precum si a celorlalte sporuri cu caracter permanent, luate impreuna, corespunzator lunii decembrie a anului pentru care se acorda compensarea.
(4) In cazul decesului judecatorului sau al procurorului, suma reprezentand compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat se va acorda membrilor de familie, conform legii.
Art. 8. - Programarea concediilor de odihna se face la sfarsitul anului, pentru anul urmator, de catre conducerile instantelor si parchetelor, avand in vedere optiunile judecatorilor si procurorilor, precum si asigurarea functionarii in bune conditii a instantelor si parchetelor.
Art. 9. - (1) Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cerere, pentru motive temeinice.
(2) Concediul de odihna poate fi intrerupt si in cazul in care judecatorul ori procurorul este rechemat, in scris, de catre conducerea instantei sau parchetului, numai pentru situatii de serviciu urgente care fac necesara prezenta acestuia. In situatia rechemarii, cel in cauza are dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport si a cheltuielilor legate de efectuarea concediului in alta localitate, egale cu sumele cheltuite pentru prestatia de care nu a mai putut beneficia din cauza rechemarii.
(3) In cazul intreruperii concediului, judecatorul ori procurorul are dreptul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce au incetat situatiile respective sau, cand acest lucru nu mai este posibil, in perioada stabilita printr-o noua programare, in cursul aceluiasi an calendaristic.
Art. 10. - (1) In cazul in care concediul de odihna inceput la o anumita data este intrerupt, indemnizatia nu se restituie. In aceasta situatie se va proceda la regularizarea platilor in raport cu indemnizatia aferenta zilelor de concediu neefectuat si cu indemnizatia cuvenita judecatorului ori procurorului pentru perioada lucrata dupa intreruperea concediului sau cu drepturile cuvenite pe aceasta perioada, dupa caz, potrivit legii.
(2) La data programata pentru efectuarea partii restante a concediului de odihna se acorda judecatorului sau procurorului indemnizatia de concediu cuvenita pentru aceasta parte, in conditiile prezentului regulament.
Art. 11. - (1) Concediul de odihna cuvenit judecatorilor si procurorilor detasati la alte instante sau parchete ori in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului National al Magistraturii, Scolii Nationale de Grefieri, Ministerului Justitiei ori al altor autoritati sau institutii publice se acorda de catre institutiile la care acestia isi desfasoara activitatea.
(2) Judecatorii si procurorii detasati la o instanta sau la un parchet cu sediul in alta localitate, precum si judecatorii si procurorii din alte localitati, detasati in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului National al Magistraturii, Scolii Nationale de Grefieri, Ministerului Justitiei ori al altor autoritati sau institutii publice, au dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport dus-intors, potrivit legii, din localitatea unde sunt detasati in localitatea unde se afla instanta ori parchetul la care sunt incadrati, pentru cazul in care concediul se efectueaza in timpul detasarii.
(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica si judecatorilor sau procurorilor delegati la alte instante ori parchete.
Art. 12. - (1) Concediul de odihna neacordat judecatorilor sau procurorilor transferati la o alta instanta ori la un alt parchet se va acorda acestora de catre instanta ori parchetul la care au fost transferati, iar indemnizatia de concediu acordata potrivit legii va fi suportata de catre institutia la care au fost transferati.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si in cazul judecatorilor si procurorilor promovati, delegati sau detasati la alte instante, parchete, alte autoritati sau institutii publice, in cazul celor alesi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii sau care ocupa functia de inspector judiciar, precum si in cazul judecatorilor numiti in functia de procuror sau al procurorilor numiti in functia de judecator.
Art. 13. - Judecatorii si procurorii sunt obligati sa restituie institutiei partea din indemnizatia de concediu corespunzatoare perioadei nelucrate din anul pentru care li s-a acordat acel concediu, in situatia in care au fost eliberati din functie pentru urmatoarele motive:
a) demisie;
b) incapacitate profesionala;
c) sanctionare disciplinara;
d) condamnare definitiva;
e) neindeplinirea oricareia dintre conditiile prevazute la art. 14 alin. (2) lit. a) , c) si e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
f) incalcarea dispozitiilor art. 7 din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
g) nepromovarea examenului prevazut la art. 33 alin. (14) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
h) pensionare.

CAPITOLUL III
Concedii pentru formare profesionala
Art. 14. - Judecatorii si procurorii au dreptul la concedii pentru formare profesionala, la cerere, cu plata sau fara plata.
Art. 15. – (1) Judecatorii si procurorii au dreptul, la cerere, la concedii platite pentru formare profesionala, in urmatoarele situatii:
a) participarea la cursuri sau la alte forme de specializare, organizate in tara sau in strainatate;
b) pregatirea si sustinerea examenului de capacitate, a examenelor pentru doctorat si a concursului de promovare in functii de executie.
(2) Durata concediilor prevazute la alin. (1) lit. a) se aproba de catre conducerea institutiei, in functie de durata cursurilor ori a specializarilor efectuate.
(3) Pentru pregatirea si sustinerea examenului de capacitate, judecatorii stagiari si procurorii stagiari au dreptul la un concediu platit de 30 de zile intr-un an calendaristic.
(4) Pentru participarea la concursul de admitere la doctorat, sustinerea proiectului de cercetare stiintifica la incheierea programului de pregatire universitara avansata si elaborarea si sustinerea tezei de doctorat, precum si pentru sustinerea concursului de promovare in functii de executie, judecatorii si procurorii au dreptul la un concediu platit ce nu poate depasi 10 zile pentru fiecare examen, intr-un an calendaristic.
Art. 16. - (1) Durata concediului pentru formare profesionala, cu plata, nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de activitate efectiva in ceea ce priveste drepturile judecatorilor si procurorilor.
Art. 17. - Concediul pentru formare profesionala fara plata poate fi acordat pentru situatiile prevazute la art. 15 alin. (1) , pe o durata stabilita potrivit art. 18 alin. (1) si (3) .

CAPITOLUL IV
Concediul fara plata
Art. 18. - (1) Judecatorii si procurorii au dreptul la concedii fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale. Durata insumata a acestor concedii nu poate depasi 90 de zile lucratoare intr-un an calendaristic.
(2) Judecatorii si procurorii au dreptul la concedii fara plata, fara limita prevazuta la alin. (1) , in urmatoarele situatii:
a) ingrijirea copilului bolnav in varsta de peste 7 ani, pe perioada indicata in certificatul medical;
b) insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude apropiate: fiu, fiica, sora, frate, parinte, pe timpul cat acestia se afla la tratament in strainatate, in ambele situatii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii.
(3) Concediul fara plata poate fi acordat si pentru alte interese personale, pe durata stabilita prin acordul partilor.
Art. 19. - (1) In perioada concediilor fara plata persoanele respective isi pastreaza calitatea de judecator sau procuror.

CAPITOLUL V
Alte concedii platite
Art. 20. - Judecatorii si procurorii au dreptul la concedii medicale, potrivit legii.
Art. 21. – (1) Judecatorii si procurorii au dreptul la concedii pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
(2) In perioada concediului prevazut la alin. (1) judecatorii si procurorii au dreptul la o indemnizatie stabilita potrivit legii.
Art. 22. – (1) Judecatorii si procurorii au dreptul la concedii platite care nu se includ in durata concediului de odihna, in cazul urmatoarelor evenimente familiale deosebite:
a) casatoria judecatorului sau a procurorului - 5 zile lucratoare;
b) nasterea sau casatoria unui copil - 3 zile lucratoare;
c) decesul sotului sau sotiei ori al unei rude pana la gradul al III-lea inclusiv a magistratului sau a sotului/sotiei acestuia - 3 zile lucratoare;
d) controlul medical anual - o zi lucratoare.
(2) Concediile prevazute la alin. (1) nu se pot acorda mai tarziu de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
(3) Concediile platite prevazute la alin. (1) se acorda, la cerere, de conducerea institutiei.

CAPITOLUL VI
Dispozitii finale
Art. 23. – (1) Judecatorii si procurorii care nu au desfasurat activitate pe durata intregului an calendaristic si nu s-au aflat in una din situatiile prevazute la art. 2 alin. (2) nu au dreptul la concediu de odihna pentru acel an.
(2) Judecatorii si procurorii au dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care se afla in incapacitate temporara de munca, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic. In acest caz, concediul de odihna anual se acorda intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acestia s-au aflat in concediu medical.
Art. 24. - (1) Efectuarea concediilor prevazute de prezentul regulament se aproba de conducatorii fiecarei institutii, astfel:
a) pentru judecatori si procurori, de catre presedintii instantelor sau, dupa caz, conducatorii parchetelor la care functioneaza;
a1) pentru procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de catre conducatorii directiilor, sectiilor si, respectiv, compartimentelor independente;
b) pentru vicepresedintele si membrii Consiliului Superior al Magistraturii, secretarul general si secretarul general adjunct ai Consiliului Superior al Magistraturii, directorii si directorii adjuncti ai Institutului National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri, de catre presedintele Consiliului Superior al Magistraturii;
c) pentru magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de catre vicepresedintele acestei instante;
d) pentru personalul cu functii de conducere din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii de catre secretarul general, iar pentru cel care ocupa functii de executie de catre directori sau, dupa caz, de sefii serviciilor ori birourilor independente.
(2) Presedintii curtilor de apel si procurorii generali ai parchetelor de pe langa acestea aduc la cunostinta presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii perioada in care vor efectua concediul de odihna, cu cel putin 15 zile inainte de data plecarii in concediu.
(3) Presedintii tribunalelor, ai tribunalelor specializate si prim-procurorii parchetelor de pe langa tribunale aduc la cunostinta presedintelui curtii de apel sau, dupa caz, procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel perioada in care vor efectua concediul de odihna, cu cel putin 15 zile inainte de data plecarii in concediu.
(4) Presedintii judecatoriilor si prim-procurorii parchetelor de pe langa acestea aduc la cunostinta presedintelui curtii de apel si presedintelui tribunalului sau, dupa caz, procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel si prim-procurorului parchetului de pe langa tribunal perioada in care vor efectua concediul de odihna, cu cel putin 15 zile inainte de data plecarii in concediu.
Art. 241. - (1) Nu constituie vechime in magistratura si nici vechime efectiva in functia de judecator sau procuror durata concediilor fara plata acordate pentru rezolvarea unor situatii personale.
(2) Concediul pentru formare profesionala, fara plata, care nu se acorda la initiativa conducerii instantei ori parchetului sau cu privire la care aceasta nu si-a exprimat acordul, in scris, referitor la relevanta studiilor efectuate pentru functia exercitata se considera concediu pentru rezolvarea unor situatii personale.
(3) Perioada in care judecatorul si procurorul s-au aflat in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, dupa caz, pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap, constituie, potrivit legii, atat vechime in magistratura, cat si vechime in functia de judecator sau procuror.
(4) Instantele si parchetele au obligatia sa comunice de indata la Consiliul Superior al Magistraturii orice intrerupere a vechimii in activitatea de judecator sau procuror.
Art. 25. - Evidenta efectuarii concediilor prevazute in prezentul regulament va fi tinuta de primii-grefieri ori de grefierii-sefi ai instantelor judecatoresti sau, dupa caz, ai parchetelor de pe langa acestea ori de conducatorii compartimentelor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Art. 26. - Prezentul regulament se aplica si magistratilor-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, personalului de specialitate juridica asimilat magistratilor din aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Public, Institutului National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri.


Sursa: PortalCodulMuncii.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "REGULAMENT privind concediile judecatorilor si procurorilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016