Codul Rutier din Romania nu are in vedere doar autoturismele, ci prevede reguli si pentru biciclete sau pentru vehiculele cu tractiune animala.
In primul rand, Codul Rutier in vigoare prevede ca cei care circula cu bicicletele pe drumurile publice trebuie sa aiba minimum 14 ani. Asta inseamna un singur lucru: cel care se afla cu o bicicleta in trafic va trebui sa aiba cel putin un act de identitate asupra sa pentru momentul in care va fi oprit de autoritati. Aceasta prevedere este inclusa in Codul Rutier.
In al doilea rand, cei care folosesc o bicicleta pe drumurile publice ale Romaniei vor trebui sa o echipeze cu sisteme de iluminare, adica sa aiba minimum un far in fata si un stop in spate. Bicicletele fara semnalizare luminoasa adecvata nu pot fi folosite pe timp de noapte. In plus, daca se merge noapte pe drumurile publice, Codul Rutier prevede ca utilizatorii unor astfel de vehicule trebuie sa aiba dispozitive reflectorizant-flurescente pe ei.
In al treilea rand, este important sa retinem ca ca bicicleta trebuie sa aiba un sistem de franare eficient, un sistem de directie functional si ochii de pisica clasici pe spitele rotilor.
In al patrulea rand, Codul Rutier specifica faptul ca biciclistii pot circula obligatoriu pe pista special amenajata sau pe drumul public, in caz ca pistele nu exista pe traseul urmat. In plus, acestia vor trebui sa se mentina pe banda intai sau cat mai aproape de partea dreapta a carosabilului si sa se deplaseze tot timpul conform sensului drumului. Totodata, biciclistilor le este permisa intrarea pe trotuare, in parcuri si gradini publice, insa nu trebuie sa deranjeze pietonii aflati pe alei. Atentie! Nu se poate circula sub nicio forma cu bicicleta pe autostrada.
In al cincilea rand, biciclistilor le este interzisa traversarea trecerilor de pietoni in timp ce se afla pe vehicul. Iarna, in conditii de polei si/sau zapada, bicicletele nu au voie in trafic, conform prevederilor Codului Rutier.
Finalmente, Codul Rutier mai introduce cateva restrictii si interdictii pentru biciclisti:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Biciclistii care nu respecta regulile ce-i vizeaza si prezente in legislatia rutiera din tara noastra risca amenzile prevazute in clasa a III-a de sanctiuni, adica pot primi intre sase si opt puncte-amenda. In conditiile in care, in 2019, punctul-amenda are valoarea de 145 de lei, amenzile pe care le pot primi biciclistii pentru incalcarea regulilor prezentate sunt cuprinse intre 870 si 1.160 de lei.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri