Revizuirea in cazul hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului. Termenul de introducere a cererii de revizuire
Cuprins pe materii:
Drept procesual penal. Partea speciala. Judecata. Caile extraordinare de atac. Revizuirea Indice alfabetic: Drept procesual penal
- revizuirea in cazul hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului
- termenul de introducere a cererii de revizuire
C. proc. pen., art. 4081
Conform art. 4081 alin. (4) C. proc. pen., cererea de revizuire se poate face in termen de un an de la data ramanerii definitive a hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului. Prin urmare, cererea de revizuire este tardiva, daca a fost formulata dupa implinirea termenului de un an de la data ramanerii definitive a hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului. Hotararea unei Camere a Curtii Europene a Drepturilor Omului ramane definitiva la 3 luni de la data hotararii, potrivit art. 44 paragraful 2 lit. b) din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, atunci cand retrimiterea cauzei in fata Marii Camere nu a fost ceruta.
I.C.C.J., Completul de 9 judecatori, decizia nr. 226 din 14 aprilie 2008
Prin cererea inregistrata la 3 septembrie 2007 pe rolul Judecatoriei lasi, condamnatii l.I. si C.D. au solicitat, in baza art. 4081 C. proc. pen., revizuirea sentintei penale nr. 1371 din 17 martie 2000 pronuntata de Judecatoria lasi, intrucat, prin hotararea din data de
1 decembrie 2005 a Curtii Europene a Dreptului Omului, s-a constatat incalcarea de catre autoritatilor romane a dreptului la un proces echitabil, garantat de art. 6 paragraful 1 din Conventie, deoarece au fost condamnati fara a fi audiati de instanta.
Prin sentinta penala nr. 2701 din 20 septembrie 2007 pronuntata de Judecatoria lasi, in baza art. 39 si art. 42 raportat la art. 4081 alin. (3) C. proc. pen., s-a dispus declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
250 Modele Fise de Post
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cauza a fost inregistrata pe rolul Completului de 9 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Examinand cererile de revizuire formulate de condamnatii l.I. si C.D., in raport cu dispozitiile legale referitoare la conditiile exercitarii caii de atac, Inalta Curte de Casatie si Justitie constata ca acestea sunt tardive, pentru considerentele urmatoare: Conform art. 4081 alin. (4) C. proc. pen., „cererea de revizuire se poate face in termen de un an de la data ramanerii definitive a hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului.”
Prin hotararea din 1 decembrie 2005 pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, s-a constatat ca, la solutionarea cauzei privind pe condamnatii l.I. si C.D., instantele romane au incalcat dreptul la un proces echitabil, garantat de art. 6 paragraful 1 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
Potrivit dispozitiilor art. 44 paragraful 2 din Conventie - incidente in prezenta cauza - hotararea unei Camere devine definitiva in termen de 3 luni.
Asa fiind, pentru revizuienti, termenul de un an prevazut in art. 4081 alin. (4) C. proc. pen. a inceput sa curga de la data de 1 martie 2006, cand a ramas definitiva hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Or, condamnatii au formulat cererile de revizuire la data de 3 septembrie 2007, depasind termenul legal de un an, prevazut de lege. In consecinta, pentru considerentele expuse si ca urmare a admiterii exceptiei de tardivitate, Inalta Curte de Casatie si Justitie, in conformitate cu prevederile art. 4081 alin. (10) teza l C. proc. pen., a respins, ca tardive, cererile de revizuire formulate de condamnatii I.I. si C.D.
Sursa: Scj.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri