Romania poate si trebuie sa devina un furnizor de expertiza in zona justitiei in regiune, demonstrand capacitatea de a construi institutii extrem de eficiente si implementarea unui intreg nou sistem legislativ. Este declaratia facuta de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, cu ocazia vizitei in Republica Turcia, citat de Agerpres.
Vizita de lucru efectuata de Robert Cazanciuc a venit dupa invitatia omologului sau Bekir Bozdag. Discutiile au vizat procesele de reforma parcurse de sistemele judiciare din cele doua tari, administrarea penitenciarelor si aspecte cu privire la combaterea coruptiei si cooperarea judiciara in materie civila si penala.
"Romania are o experienta foarte importanta in materia reformei legislative, aplicarea cu succes a celor patru noi Coduri intr-un timp foarte scurt fiind unica in Europa. Romania poate si trebuie sa devina un furnizor de expertiza in regiune pentru ca avem domenii din zona justitiei in care am demonstrat ca suntem capabili sa construim institutii extrem de eficiente sau sa elaboram si implementam un intreg nou sistem legislativ. Avem relatii de colaborare foarte bune, inclusiv in domeniul justitiei, iar Romania sprijina demersurile Republicii Turcia pentru aderarea la Uniunea Europeana. Cred ca experienta noastra este foarte utila, iar dezvoltarea relatiilor bilaterale se va axa pe acordarea de asistenta in procesul de aderare, dar si pe stabilirea unor linii comune de actiune, care sa dinamizeze si mai mult cooperarea bilaterala", a afirmat Cazanciuc, conform comunicatului Ministerului de Justitie, transmis vineri Agerpres.
Ministerul de Justitie mai mentioneaza faptul ca partea turca a prezentat un sistem informativ national pentru justitie (UYAP). Acesta face posibil ca partile in proces si avocatii sa aiba acces la dosare fara a se deplasa la sediile instantelor.
sursa: Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<