Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a revocat Hotararea nr. 160/2011 de aprobare a Ghidului privind procedura de selectie a candidatilor pentru promovarea in functia de judecator la Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), hotarare care fusese suspendata si de Curtea de Apel Bucuresti.
Potrivit unui comunicat al CSM remis, vineri, acest act reprezinta "manifestarea responsabila a CSM de a renunta, in beneficiul echilibrului si ratiunii, la un demers vehement contestat de insasi institutia in beneficiul careia Ghidul a fost elaborat".
"Este absolut necesara adoptarea in regim de urgenta a unei masuri de ordin legislativ, sub forma unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, care sa creeze un cadru legal adecvat pentru functionarea in conditii de normalitate a ICCJ. Constat cu regret ca suntem nevoiti sa reluam aceasta solicitare transmisa de catre CSM Ministerului Justitiei, anterior aprobarii Ghidului contestat, mai exact la 3 martie", a declarat presedintele CSM, Horatius Dumbrava, potrivit comunicatului.
Acesta spune ca motivele pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca reglementarea procedurii sa se faca printr-un Ghid au fost, pe de o parte, lipsa de interes manifestata la acea data de Ministerul Justitiei in a initia o forma de reglementare accelerata, iar, pe de alta parte, urgenta reclamata de lipsa acuta de personal la ICCJ.
CSM considera ca situatia este "una fara precedent pentru sistemul judiciar romanesc, avand grave consecinte asupra stabilitatii functionale a instantei supreme din Romania, creand premisele unei vulnerabilitati majore la nivelul intregului sistem judiciar".
"In calitate de presedinte al Consiliul Superior al Magistraturii solicit implicarea responsabila a tuturor institutiilor abilitate in solutionarea acestei probleme: Guvernul Romaniei, in ansamblul sau, Ministerul Justitiei, Comisiile juridice ale celor doua camere ale Parlamentului si Inalta Curte de Casatie si Justitie", a sustinut judecatorul Horatius Dumbrava. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<