Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a revocat Hotararea nr. 160/2011 de aprobare a Ghidului privind procedura de selectie a candidatilor pentru promovarea in functia de judecator la Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), hotarare care fusese suspendata si de Curtea de Apel Bucuresti.
Potrivit unui comunicat al CSM remis, vineri, acest act reprezinta "manifestarea responsabila a CSM de a renunta, in beneficiul echilibrului si ratiunii, la un demers vehement contestat de insasi institutia in beneficiul careia Ghidul a fost elaborat".
"Este absolut necesara adoptarea in regim de urgenta a unei masuri de ordin legislativ, sub forma unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, care sa creeze un cadru legal adecvat pentru functionarea in conditii de normalitate a ICCJ. Constat cu regret ca suntem nevoiti sa reluam aceasta solicitare transmisa de catre CSM Ministerului Justitiei, anterior aprobarii Ghidului contestat, mai exact la 3 martie", a declarat presedintele CSM, Horatius Dumbrava, potrivit comunicatului.
Acesta spune ca motivele pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca reglementarea procedurii sa se faca printr-un Ghid au fost, pe de o parte, lipsa de interes manifestata la acea data de Ministerul Justitiei in a initia o forma de reglementare accelerata, iar, pe de alta parte, urgenta reclamata de lipsa acuta de personal la ICCJ.
CSM considera ca situatia este "una fara precedent pentru sistemul judiciar romanesc, avand grave consecinte asupra stabilitatii functionale a instantei supreme din Romania, creand premisele unei vulnerabilitati majore la nivelul intregului sistem judiciar".
"In calitate de presedinte al Consiliul Superior al Magistraturii solicit implicarea responsabila a tuturor institutiilor abilitate in solutionarea acestei probleme: Guvernul Romaniei, in ansamblul sau, Ministerul Justitiei, Comisiile juridice ale celor doua camere ale Parlamentului si Inalta Curte de Casatie si Justitie", a sustinut judecatorul Horatius Dumbrava. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<