Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a revocat Hotararea nr. 160/2011 de aprobare a Ghidului privind procedura de selectie a candidatilor pentru promovarea in functia de judecator la Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), hotarare care fusese suspendata si de Curtea de Apel Bucuresti.
Potrivit unui comunicat al CSM remis, vineri, acest act reprezinta "manifestarea responsabila a CSM de a renunta, in beneficiul echilibrului si ratiunii, la un demers vehement contestat de insasi institutia in beneficiul careia Ghidul a fost elaborat".
"Este absolut necesara adoptarea in regim de urgenta a unei masuri de ordin legislativ, sub forma unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, care sa creeze un cadru legal adecvat pentru functionarea in conditii de normalitate a ICCJ. Constat cu regret ca suntem nevoiti sa reluam aceasta solicitare transmisa de catre CSM Ministerului Justitiei, anterior aprobarii Ghidului contestat, mai exact la 3 martie", a declarat presedintele CSM, Horatius Dumbrava, potrivit comunicatului.
Acesta spune ca motivele pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca reglementarea procedurii sa se faca printr-un Ghid au fost, pe de o parte, lipsa de interes manifestata la acea data de Ministerul Justitiei in a initia o forma de reglementare accelerata, iar, pe de alta parte, urgenta reclamata de lipsa acuta de personal la ICCJ.
CSM considera ca situatia este "una fara precedent pentru sistemul judiciar romanesc, avand grave consecinte asupra stabilitatii functionale a instantei supreme din Romania, creand premisele unei vulnerabilitati majore la nivelul intregului sistem judiciar".
"In calitate de presedinte al Consiliul Superior al Magistraturii solicit implicarea responsabila a tuturor institutiilor abilitate in solutionarea acestei probleme: Guvernul Romaniei, in ansamblul sau, Ministerul Justitiei, Comisiile juridice ale celor doua camere ale Parlamentului si Inalta Curte de Casatie si Justitie", a sustinut judecatorul Horatius Dumbrava. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<