Salariul minim pentru anul 2020 creste cu 7,2%, insa nu va fi nicio modificare pentru salariul minim acordat celor cu studii superioare. In plus, Executivul promite ca vom avea un singur salariu minim.
UPDATE 17.12.2019 - Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata nr. 935/2019 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1010/2019, asadar cresterea salariului minim pe economie a fost oficializata.
Conform art. 1 din Hotarare, "incepand cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,3 ore pe luna, reprezentand 13,32 lei lei/ora".
Astfel, salariul net pentru o persoana care incaseaza salariul minim pe economie va fi de 1346 de lei.
Fluturasul de salariu pentru o persoana care primeste salariul minim brut in ianuarie 2020 ar trebui sa arate, dupa cum urmeaza:
--
Salariul brut - 2230 lei
Bonuri de masa - 0 lei
Sporuri impozabile - 0 lei
Retineri angajat
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Sume referitoare la angajator
Retineri angajator
Contributia asiguratorie pentru munca 2.25 % - 50 lei
--
Dupa cum putem vedea si in captura de mai jos, salariul minim pentru cei cu studii superioare ramane acelasi, adica la o plata de 14,04 lei/ora.
INFORMATII INITIALE
Conform anuntului oficial facut de seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, salariul minim pe economie va creste cu 7,2% pentru anul 2020.
"Rezultatul analizei realizate la nivelul Cancelariei prim-ministrului (...) a evidentiat o fundamentare a unui mecanism de majorare a salariului minim brut pe tara in acord cu angajamentul luat de Guvern (...), respectiv o majorare a salariului minim brut pe tara in baza unui mecanism care sa ia in considerare o serie de indicatori economici obiectivi, astfel incat puterea de cumparare a angajatilor romani sa creasca fara a afecta competitivitatea economiei romanesti si fara a afecta echilibrele macroeconomice. Prima concluzie a acestei analize este ca salariul minim brut pe tara pentru anul 2020 creste", a declarat Ionel Danca, marti, intr-o conferinta de presa la finalul reuniunii Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social.
Cresterea cu 7,2% a salariului minim pe economie inseamna 83 de lei in plus la valoarea neta, adica 150 de lei in plus la valoarea bruta.
Astfel, salariul minim incepand cu 1 ianuarie 2020 va fi de 2230 de lei, fata de 2080 de lei cat este in prezent.
Important! Salariul minim pentru cei cu studii superioare de 2350 de lei nu va suferi nicio modificare. Guvernul PNL urmareste cresterea salariului minim pana la valoarea acestuia pentru a-l echivala, astfel incat sa existe un singur salariu minim in Romania.
"In ceea ce priveste nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare in momentul de fata hotararea de guvern nu va afecta in niciun fel aceasta categorie de salariati, respectiv ramane in plata nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare, urmand ca, in timp, prin cresterea salariului minim brut pentru cei care in momentul de fata sunt sub nivelul celor cu studii superioare sa ajunga la acelasi nivel si sa existe un singur salariu minim brut", a precizat seful Cancelariei prim-ministrului.
Danca a prezentat si impactul maririi salariului minim pe economie pentru anul 2020.
"O crestere a salariului minim brut pe tara cu 7,2% are un impact asupra consumului cu o crestere de 0,3%, iar la nivelul inflatiei un impact moderat de pana in 0,1%. Pe zona de impact bugetar, masura implica un impact total de 3 miliarde de lei, din care pe partea de venituri 3 miliarde de lei, iar pe partea de cheltuieli 1,8 miliarde de lei", a declarat Danca.
Momentan nu exista intentia de a majora punctul de amenda si nici nu s-a luat o decizie in aceasta privinta.
Referitor la corelarea punctului de amenda cu salariul minim, Danca a spus: "Exista o corelatie intre salariul minim si punctul de amenda, din datele care ne-au fost furnizate de colegii de la Ministerul de Finante nu exista un impact semnificativ, nici pe partea de venituri bugetare, nici pe partea de, sa-i spunem, efecte in plata, sunt nesemnificative aceste efecte".
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri