Salariul minim pe economie garantat in plata ar putea creste din nou, dupa ce Senatul deja a adoptat proiectul de lege prin care acesta ar urma sa reprezinte 60% din salariul mediu pe economie.
Senatul Romaniei a adoptat proiectul de lege prin care salariul minim pe economie va reprezenta 60% din salariul mediu pe economie. Avand in vederea ca a fost prima Camera sesizata, deputatii vor avea votul decizional in aceasta privinta.
E notabil sa mentionam faptul ca raportul Comisiei de fond din Senat a fost de adoptare fara amendamente si au fost inregistrate 91 de voturi "pentru" in plen. Acest lucru arata ca alesii nu au lasat actul sa treaca tacit de ei si au vrut sa transmita un semnal pentru Camera decizionala.
Punctul de vedere al Guvernului a fost solicitat, insa pana la momentul redactarii acestui articol nu a fost acordat.
Actul a fost deja trimis pentru raport la Comisia pentru munca si pentru aviz la Comisiile de buget, drepturilor omului, juridica si egalitatea de sanse din Camera Deputatilor. Mai mult progres pana in acest moment nu a fost facut, avand in vedere faptul ca ne aflam in stare de alerta si prioritatile au fost schimbate. In plus, initiativa nu se dezbate in procedura de urgenta.
Propunerea modifica art. 164 din Codul muncii prin introducerea unui nou alineat dupa alineatul (2), alin. (2^1) care prevede urmatoarele:
Pentru a se oficializa si aplica din 2021 actul trebuie acum votat de deputati, promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.
Initiativa apartine deputatului PSD Mihai Weber acestuia alaturandu-se si Babus Radu, Budai Marius, Lazar Sorin, radut Violeta, Suciu Vasile Daniel,Tilvar Angel si Vrajitoru Sorinel.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Cartea verde a contabilitatii
250 Modele Fise de Post
"In conditiile in care, se manifesta in mod concret si constat interesul pentru a fi asigurate mediului privat, in plan european si national, conditii optime de dezvoltare, societatea trebuie sa realizeze ca, intr-o economie sanatoasa, <> mediului privat include drepturi si obligatii corelative", a spus initiatorul despre propunerea sa de crestere a salariului minim in raport cu salariul mediu.
In momentul de fata, salariul minim brut pe economie este de 2230 lei (1346 net "in mana"), in timp ce salariul mediu brut pe economie este de 5429 lei (3176 lei net "in mana"). Observam, asadar, faptul ca salariul minim pe economie ar trebui sa creasca la 3257 lei brut (1916 lei net), daca legea ar intra acum in vigoare.
Vom urmari parcursul legislativ al initiativei prin care salariul minim ar putea creste si vom reveni cu actualizari imediat ce acestea vor fi disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri