Florin Citu a facut o serie de declaratii despre cresterea salariului si a aratat ca mai intai doreste sa discute cu patronatele si apoi sa ia o decizie in acest sens.
Prim-ministrul spune ca ar dori o majorare a salariului minim pe economie cu minimum 8%, atat cat au indicat firmele ca ar plati. Doleanta lui Florin Citu este ca masura sa se aplice de la 1 noiembrie sau 1 decembrie, nu 1 ianuarie 2022.
"Discutam acum. Vreau sa fie aprobat cat mai repede, ca toate companiile sa stie exact ce costuri vor avea anul viitor cu salariul minim. In acelasi timp ma gandesc - fiind un an special - dar trebuie sa vorbesc cu patronatele, daca putem, anul acesta doar, sa crestem salariul minim mai repede de 1 ianuarie. Sa o facem, poate, la 1 decembrie sau la 1 noiembrie. Dar e o discutie pe care trebuie sa o am cu patronatele. Este o propunere pe care o am. Ma gandesc sa facem o crestere de 8%, de exemplu, dar sa fie de la 1 noiembrie sau 1 decembrie si atunci sa fim mai aproape de acea crestere de 10% pe care o propun cei de la sindicate. Este o discutie pe care trebuie sa o am, dar este propunerea cu care vreau sa vin in Consiliul Tripartit", a precizat premierul.
Florin Citu sustine ca planul sau este sa gaseasca o solutie optima pana la 1 octombrie, avand in vedere ca salariul minim se majoreaza prin Hotarare de Guvern.
"Este o propunere de crestere a salariului minim din partea patronatelor de 8%, parca. Si o propunere din partea sindicatelor de crestere de 10%. Deci, propunerile sunt foarte aproape una de alta. Este pentru prima data cand sunt asa de aproape una de alta. In acelasi timp, as vrea sa ne gandim totusi la o formula care sa poata sa fie aplicata in fiecare an, nu sa venim sa discutam in fiecare an o crestere, un procent de crestere. Vreau sa fie ceva transparent, ca toata lumea sa stie", a mai precizat seful Guvernului.
Vezi si: Cum poate salariul minim brut sa creasca cu 1000 de lei
Odata cu cresterea salariului minim, Guvernul va trebui sa decida daca majoreaza si punctul-amenda sau nu pentru 2022.
Un sondaj efectuat de CNIPMMR in randul membrilor sai releva ca doar 22,2% dintre respondenti ar sustine marirea cu peste 200 de lei a salariului minim, in timp ce 33,3% vor sa ramana neschimbat. Acelasi document arata ca 67,6% din firme si organizatii estimeaza ca activitatea lor nu va fi afectata daca salariul minim va creste, in timp ce 24,1% spun ca ar putea face concedieri.
Antreprenorii au spus ca o majorare a salariului minim ar trebui sa se faca cu minimum 200 de lei, dar suma care depaseste salariul de 2.300 lei brut din prezent sa nu fie taxata sau impozitata. Banii ar ajunge astfel direct in buzunarul celor care primesc salariul minim.
Angajatii din sistemul public vor primi cu totii o majorare de salariu, intrucat banii primiti lunar de acestia sunt calculati cu un coeficient specific pozitiei ocupate in functie de nivelul salariului minim.