Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi sanctiuni drastice pentru folosirea telefonului la volan. Codul rutier, modificat prin OUG

Guvernul introduce, luni, noi sanctiuni pentru folosirea telefonului la volan. Proiectul de modificare a OUG nr. 195/2002 privind Codul rutier a fost publicat duminica. 

Actualizare 18:05 - Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codului rutier, asadar masurile de mai jos vor fi in vigoare odata cu publicarea actului in Monitorul Oficial!

Conform informatiilor disponibile pe site-ul oficial al Guvernului Romaniei, noi sanctiuni drastice sunt introduse pentru folosirea telefonului la volan sau a oricaror altor terminale care inregistreaza. Codul rutier va fi, asadar, modificat din nou prin OUG. Va reamintim ca cea mai recenta actualizare a actului intrata in vigoare se refera la modalitati mai simple de recuperare a permisului suspendat

Poti vedea aici cand si pentru ce iti poate fi permisul suspendat in 2019.

Codul rutier, modificat prin OUG: Fara telefon mobil si/sau inregistrari video la volan

Potrivit notei de fundamentare, prin actul normativ se propune: "interzicerea, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare, tinerii in mana sau folosirii cu mainile in orice mod nu numai a telefonului mobil, ci si a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video".

De asemenea, se reglementeaza sanctiunea "cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni (aceeasi ca la conducatorii de autovehicule) si pentru conducatorii de vehicule pentru care nu este prevazuta obligativitatea detinerii permisului de conducere, pentru savarsirea contraventiei 'tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare, a telefonului mobil, precum si a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video".

Totodata, se introduce "noua sanctiune de 6-8 puncte amenda (clasa a III-a) si 4 puncte de penalizare, pentru savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contraventiei indicate".

Conform Codului rutier in vigoare, clasa a III-a de sanctiuni inseamna de la 6 pana la 8 puncte amenda, adica maximul fiind 1160 de lei. Valoarea punctului-amenda in 2019 a ramas neschimbata.

Nu uitati! Amenzile primite de la Politia Rutiera se pot achita la jumatate din valoarea lor in maximum 15 zile de la primirea acestora

Permisul se SUSPENDA pentru folosirea telefonului si depasirea vitezei legale sau alte incalcari

Proiectul de act normativ propune si "un mecanism mai aspru de sanctionare, raportat la pericolul social al faptei, in situatia in care utilizarea telefonului mobil, precum si a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, in alte conditii decat cele permise, se realizeaza concomitent cu incalcarea unei reguli pentru circulatia vehiculelor, in acest caz aplicandu-se sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile pentru conducatorii de autovehicule".

OUG pentru Codul rutier - telefonul sau camerele nu mai pot fi folosite la volan in timpul mersului

codul rutier oug telefon condus inregistrare video

Art. I. - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (3) al articolului 36 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,(3) In timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare, conducatorului acestuia ii este interzisa tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video.”

2. La articolul 100 alineatul (3), dupa litera g) se introduce o noua litera, lit.h), cu urmatorul cuprins:
,,h) tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate in miscare, a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu  incalcarea unei reguli pentru circulatia vehiculelor.”

3. La articolul 101 alineatul (1), dupa punctul 18 se introduce un nou punct, pct.19, cu urmatorul cuprins:
,,19. tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevazuta obligativitatea detinerii permisului de conducere, aflat in miscare, a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, de catre conducatorul acestuia.”

4. Articolul 106 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art.106 - (1) Titularul unui permis de conducere eliberat de catre o autoritate romana sau straina, sustine, la cerere, testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie prevazut la art.104 alin.(2) lit.a) pana in a 30-a zi, inclusiv, sau pana in a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce pentru care poate solicita reducerea potrivit art. 104 alin.(3) sau art. 104 alin.(4), dupa caz.
(2) Dispozitiile alin.(1) se aplica in mod corespunzator in situatia in care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce potrivit art.104 alin.(5).

5. Dupa articolul 106 se introduc doua noi articole, art.1061 si 1062, cu urmatorul cuprins:
„Art.1061 - (1) Titularul unui permis de conducere eliberat de catre o autoritate romana sau straina sustine, in mod obligatoriu, pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilita prin  procesul-verbal de constatare a contraventiei, un test de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie, atunci cand suspendarea a fost aplicata pentru:
a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
b) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
(2) Testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie se sustine, in mod obligatoriu, si in cazurile in care s-a dispus suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioada de 90 de zile, potrivit art.103 alin.(1) lit.c), pana la expirarea acesteia.
(3) Perioadele de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce prevazute la alin.(1) si (2) se prelungesc, de drept, fara vreo alta formalitate, cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie sau nu se prezinta pentru sustinerea acestuia pana la expirarea perioadei de suspendare.
(4) In cazul formularii, potrivit art.104 alin.(3) sau alin. (5), a cererii de reducere a perioadei de suspendare stabilita intr-una dintre situatiile prevazute la alin.(1) sau (2), testul de verificare se sustine pana in a 30-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.
Art.1062 - (1) Testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie se sustine, potrivit art.106 sau 1061, la serviciul politiei rutiere care are in evidenta titularul permisului de conducere sau la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost constatata contraventia ori au fost constatate prin acelasi proces-verbal  contraventiile.
(2) Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie se poate efectua, la cerere, intr-una dintre limbile in care se poate sustine, in Romania, examinarea la proba teoretica pentru obtinerea permisului de conducere.
(3) Evidenta permiselor de conducere eliberate de o autoritate straina retinute pe teritoriul Romaniei si a sanctiunilor aplicate titularilor acestora se tine in conditiile stabilite de ordinul ministrului afacerilor interne prevazut la art.28.”

6. La articolul 108 alineatul (1), litera a) punctul 2 se abroga.

7. La articolul 108 alineatul (1) litera c), dupa punctul 5 se introduce un nou punct, pct.6, cu urmatorul cuprins:
,,6. tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate in miscare, a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video.”

Art. II – In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1391/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 876 din 26 octombrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza potrivit prevederilor prezentei ordonante, prin hotarare a Guvernului.

Art. III - In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, politia rutiera din cadrul Politiei Romane desfasoara activitati de informare a participantilor la trafic, astfel cum acestia sunt definiti prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la interdictia, valabila in timpul conducerii pe drumurile  publice a unui vehicul aflat in miscare, de a tine in mana sau de a folosi cu mainile in orice mod telefonul mobil sau orice dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video. Informarea se realizeaza prin intermediul mai multor instrumente si/sau actiuni specifice, cum ar fi, fara a se limita la acestea, comunicate de presa si informare prin mass-media, postarea informatiilor pe site-ul Politiei Romane, organizarea unor actiuni specifice in trafic sau in mod direct, in trafic, prin politistii
rutieri.

Art. IV - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.

Art. V – (1) Prevederile art. I pct.1-3, 6 si 7 intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante.
(2) Dispozitiile art.1062 alin.(2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta se aplica dupa 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 12 August 2019
Votati articolul "Noi sanctiuni drastice pentru folosirea telefonului la volan. Codul rutier, modificat prin OUG":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016