Ministerul Justitiei a initiat procedura de constituire si operationalizare a „Biroului pentru prevenirea criminalitatii si de cooperare cu oficiile de recuperare a creantelor din statele membre ale UE”.
Un pas important in acest proces il constituie vizita, in perioada 23-24 septembrie, a unei delegatii din SUA, formata din procurori din cadrul Departamentului de Justitie si ai Diviziei de Indisponibilizare a Bunurilor, care, in cooperare cu Ministerul Justitiei, va avea consultari cu toate institutiile publice implicate in combaterea criminalitatii organizate si coruptiei, precum si in confiscarea produselor acestor forme grave de criminalitate.
“Dupa participarea la infiintarea Academiei Internationale Anticoruptie cu sediul in Austria, MJ mai face un pas inainte in directia aplicarii politicilor de combatere a criminalitatii si coruptiei prin mijloace de cooperare judiciara internationala. Operationalizarea Biroului reprezinta in acelasi timp un pas inainte in implementarea Programului Stockholm in domeniul Justitiei si Afacerilor Interne. Faptul ca beneficiem de sprijinul expertilor din SUA in acest proiect institutional reprezinta o aplicare concreta a cooperarii euroatlantice in domeniul Justitiei.
Doresc sa multumesc Ambasadei SUA si expertilor SUA pentru sprijinul acordat MJ in acest proiect si sa imi exprim optimismul privind operationalizarea Biroului cat mai rapid. Cetatenii au nevoie de astfel de politici. Statele trebuie sa coopereze pentru a recupera prejudiciile cauzate de criminalitatea si coruptia transfrontaliera. Birourile de profil din structurile institutionale de aplicare a legii (law enforcement) reprezinta un pion important in politicile de combatere a criminalitatii si coruptiei,” a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
Biroul din cadrul Ministerul Justitiei va avea atributii de oficiu national pentru recuperarea creantelor provenite din savarsirea de infractiuni si va reprezenta punctul focal de cooperare cu oficiile similare din Uniunea Europeana.
Constituirea acestui Birou reprezinta o obligatie asumata de Romania in calitate de membru al Uniunii Europene si prevazuta in Decizia 2007/845/JAI a Consiliului din 6 decembrie 2007 privind cooperarea dintre oficiile de recuperare a creantelor din statele membre in domeniul urmaririi si identificarii produselor provenite din savarsirea de infractiuni sau a altor bunuri avand legatura cu infractiunile.
In acelasi timp, constituirea acestui Birou reprezinta debutul unei schimbari fundamentale de abordare a luptei impotriva crimei organizate si coruptiei prin acordarea unei atentii deosebite procesului de confiscare si recuperare a produsului infractiunilor, in stransa legatura cu procesul de dovedire a vinovatiei faptuitorului si sanctionare legala.
In plan european si international, confiscarea si recuperarea bunurilor detinute de infractori constituie un mod foarte eficient de a combate criminalitatea organizata, orientata in principal spre profit. Ideea centrala a acestei abordari este: confiscarea impiedica utilizarea averilor infractorilor ca sursa de finantare pentru alte activitati cu caracter infractional, indeparteaza pericolul de a compromite increderea in sistemele financiare si de a corupe societatea legitima. In acest sens, confiscarea produsului infractiunilor capata un caracter descurajant, deoarece intareste principiul potrivit caruia „criminalitatea nu aduce venituri”.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Biroul din cadrul MJ, in cadrul caruia isi vor desfasura activitatea specialisti din cadrul institutiei, va asigura un schimb permanent de informatii si va coopera cu institutiile similare din Uniunea Europeana, iar in plan intern, in special cu: Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie; Agentia Nationala de Administrare Fiscala; Agentia Nationala de Integritate; Oficiul National al Registrului Comertului; Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor; Autoritatea Nationala a Vamilor; Comisariatul General al Garzii Financiare; Banca Nationala a Romaniei; Inspectoratul General al Politiei Romane; Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. De asemenea, Biroul va colabora cu toate institutiile cu atributii in domeniul de activitate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri